Er zijn olijfsoorten die op natuurlijke wijze een extra vierge olijfolie geven met een zachte smaak. De soorten arbequina, picudo en royal, bijvoorbeeld, leveren een heel zachte olijfolie op, aangenaam voor de smaakpapillen en zonder bittere toetsen.
Vooral extra vierge olijfolie kan flink spetteren wanneer je die verhit in de pan. Deze olie is dan eigenlijk ook het meest geschikt om te gebruiken in koude gerechten. Gewone olijfolie is zuiverder, waardoor je er beter in kunt bakken en hij minder zal spetteren. Gebruik je toch liever extra vierge olijfolie?
Bepaalde natuurlijke verbindingen, polyfenolen genaamd, zijn verantwoordelijk voor de bittere smaak van olijfolie. Het is vooral oleuropeïne, een van de meest voorkomende polyfenolen in olijfolie, die de olie een bittere smaak geeft. Hoe meer oleuropeïne een olie bevat, hoe bitterder hij dus is.
Gewone olijfolie en vierge olijfolie zijn heel geschikt voor bakken en braden. Extra vierge olijfolie wordt koud gebruikt voor pasta, salade, vinaigrettes, tapenades en koude sauzen. Extra vierge olijfolie is minder geschikt voor verhitten bij hele hoge temperaturen voor langere tijd.
De Extra Vierge-olijfolie van Bertolli krijgt de hoogste waardering in een smaaktest van AD. Ook de reguliere olijfolie van Monini scoort beter dan de huismerken van AH, Ekoplaza, Jumbo en Lidl.
De reden is eigenlijk heel simpel. Het zit nou eenmaal in het DNA van de supermarkten om veel te verkopen voor de laagste prijs. De belangrijkste oorzaak waarom goede olijfolie uit de supermarkt niet bestaat is het verdienmodel van de supermarkt en marktwerking.
De Bertolli Olijfolie Classico kan probleemloos tot 210°C verhit worden en daarom ideaal voor warme gerechten. De Bertolli Olijfolie Classico is neutraal van smaak en laat vooral de smaken van de toegepaste ingrediënten naar voren komen. Deze olijfolie is ideaal voor braden, bakken of frituren.
Bij gewone of milde olijfolie (misleidende naam voor geraffineerde olijfolie) zijn die paar kleine deeltjes er grotendeels uit geraffineerd. Maar dit mag zeker geen reden zijn om voor gewone olijfolie te kiezen om te verhitten. Dat kleine voordeeltje weegt niet op tegen de vele nadelen van geraffineerde olie.
Kies voor extra vierge. Extra vierge is een Europees beschermde benaming voor de beste kwaliteit van olijfolie. Dat betekent: alleen mechanisch geperst, koudgeperst onder de 28°C en van nature maximaal 0,8% vrije vetzuren (zuurtegraad). Kies zowel voor extra vierge om koud te gebruiken als warm (gefilterd).
Olijfolie is heel gezond. Het is een van de goede vetten om te gebruiken in de keuken. Maar ook om bijvoorbeeld je lever schoon te houden.
Je ruikt het beste door wat olijfolie in een glaasje te gieten, het met je hand iets op te warmen, te walsen en dan met je neus de geur langzaam op te snuiven. Ruik je niets, dan is het geen goede olijfolie. In de smaak is altijd iets van bitterheid aanwezig en de afdronk moet een spicy prikkel in je keel geven.
Een goede olijfolie ruikt dan ook “fris gezond groen”. En smaakt zoet, fruitig, peperig en bitter. Die laatste twee proef je niet als eerste in je mond, maar zijn wel kenmerkend voor een goede olie. Alles wat naar motorolie, muffe aarde, modder of anderszins ranzig ruikt hoef je niet eens te proeven.
Hef je hand een beetje op en breng je neus naar de olijfolie. Adem langzaam en lang in. Ruik je iets? Als je zo goed als niets ruikt, dan heb je waarschijnlijk geraffineerde olie die nooit extra viërge is geweest.
Alle oliën bestaan uit een mengeling van onverzadigde en verzadigde vetten. ,,We noemen een olie gezond als die rijk is aan onverzadigde vetzuren. Oliesoorten met veel verzadigde vetten sorteren we in de categorie 'ongezond'”, legt hij uit. Hij raadt aan om vooral olijfolie, koolzaadolie en sojaboonolie te gebruiken.
Gebruik geschikte vloeibare margarines, bak- en braadproducten of oliën. Voorbeelden van oliën geschikt om in te bakken zijn: arachideolie, olijfolie, maïsolie, rijstolie, slaolie, soja-olie, zonnebloemolie, koolzaadolie en roerbakolie.
Spetterende olie voorkom je door een simpel trucje: strooi van tevoren een beetje zout in de pan. Zout neemt vocht op uit voedsel, waardoor je minder last hebt van opspattende olie. Het spatten kun je ook verminderen door je ingrediënten van tevoren droog te deppen en het vuur wat lager te zetten.
8. De winnaar is Monini GranFruttato Selezione Speciale Olio Extra Vergine di Oliva. Die is algemeen verkrijgbaar voor €9,32. De testers beoordeelden deze olie met een 7,3 en vonden hem Italiaans, niet scherp maar mild pittig en de smaak bleef lekker lang hangen.
Extra vergine olijfolie is de beste kwaliteit Italiaanse olijfolie. Bijna elke regio in Italië produceert extra olijfolie van eerste persing uit verschillende olijven. Daarom heeft elke olie zijn eigen kenmerken, die bij verschillende toepassingen in de keuken passen.
Tot grote tevredenheid van Olio Lamantea is de nieuwe Gran Cru extra vergine olijfolie, 20 Filari genomineerd in de competitie voor beste olijfolie ter wereld 2021, uitgeschreven door het gerenommeerde Leone D'Oro.
De beste olijfolie om een salade op smaak te brengen is extra vierge olijfolie. Dit is van alle olijfoliën de fruitigste olijfolie met het meeste smaak.
De kleur hangt af van de olijven die zijn gebruikt, maar zegt weinig over de kwaliteit. Aan sommige olijfolie wordt een groene kleurstof toegevoegd omdat uit marktonderzoek is gebleken dat de consument denkt dat groene olijfolie gezonder is.
Extra vergine olijfolie is olie die niet is verhit en zonder extra toevoegingen. Puur dus. Daarmee is het dé olie die je op tafel zet om brood in te dippen, maar ook your weapon of choice bij het aanmaken van salades.
Net zoals bij het grillen is daarom voor het frituren een olijfolie nodig die zeer hittebestendig is. Zo wordt jouw gerecht het lekkerste bereid. Gebruik bijvoorbeeld de Bertolli olijfolie Classico . Deze olijfolie is te gebruiken voor warme gerechten en bij hoge temperaturen.
Omdat de smaak van extra vergine olijfolie niet goed bestand is tegen hitte kun je hem beter bewaren voor het dresseren van koude gerechten of om op het laatste moment warme gerechten op smaak te brengen. Om te koken kun je beter 'gewone' olijfolie gebruiken.
Extra vierge olijfolie
Letterlijk betekent dit 'extra maagdelijk', in de zin van onaangeraakt, onbehandeld en dus puur natuur. Om extra vierge/verge te mogen heten, moet de olie aan strenge normen voldoen, met als belangrijkste criterium dat de zuurgraad onder de 0,8 procent ligt.