Iedereen droomt, ook al kun je het 's ochtends niet altijd meer herinneren. Hierbij geldt: hoe meer je droomt, hoe meer je REM-slaap hebt gehad. En hoe meer hiervan, hoe beter je uitgerust aan de dag begint. In totaal heb je ongeveer twee uur REM-slaap per nacht: je bent dus zo'n 25 procent van je slaap aan het dromen.
In de nacht is dat niet veel anders. Je gedachten gaan door en, doordat jij er niet bewust bij bent, nemen ze soms de wildste vormen aan. Je droomt om de gebeurtenissen en emoties van de afgelopen dag te verwerken. Veel dromen is dus gezond. 's Nachts werken je gedachten wel iets anders dan overdag.
Heb je het gevoel dat je vaak intense dromen hebt die blijven hangen én onuitgerust ontwaakt, dan is er voor jou wel werk aan de winkel, zegt de experte. “Dat kan enerzijds een teken zijn dat je te veel stress hebt overdag.Of dat je brein voor je bedtijd de kans niet krijgt om die stress te verwerken.”
Elke nacht doorloop je ongeveer een vijftal REM-periodes, wat betekent dat je ook meerdere dromen beleeft. Omdat de droomslaapfases gedurende de nacht steeds langer worden, herinner je je meestal enkel je laatste droom. Sommige mensen beweren dat ze nooit dromen, maar slechts één ding is zeker: we dromen allemaal.
Aangezien veel of hevig dromen soms een gevolg is van een hoog cortisolniveau, kan het helpen om stress aan te pakken en gezond te eten. Veel suikers en snelle koolhydraten doen je cortisolgehalte namelijk stijgen. Een gezonde levensstijl tout court helpt om het dromen onder controle te houden.
Een korte samenvatting: dromen kunnen emoties bij je oproepen overdag, maar door dromen op zichzelf raak je niet vermoeid. Als je merkt of onthoudt dat je droomt, dan slaap je licht. Lichte slaap zorgt wel voor een vermoeid gevoel.
Door elke avond op hetzelfde tijdstip naar bed te gaan, kan je het slapen vergemakkelijken en de kans op nachtmerries verminderen. Probeer ontspannende activiteiten voor het slapen gaan, zoals lezen, ademhalingsoefeningen of meditatie. Dit kan helpen om de geest te kalmeren en de kans op nachtmerries te verminderen.
Dromen zijn intens
Maar dromen houdt niet automatisch in dat je ook goed slaapt. Sommige dromen zijn zo intens dat je vermoeid wakker wordt.
Door met een goed humeur naar bed te gaan verminder je de kans op nachtmerries. Visualiseer een blije droom. Het klinkt misschien sullig, maar denk blije gedachten als je in bed ligt. Door je actief voor te stellen wat voor soort droom je zult krijgen, vergroot je de kans om daadwerkelijk zo'n droom te krijgen.
Slaapverlamming treedt meestal op tijdens de REM (Rapid Eye Movement) fase van de slaap, een fase waarin we vaak dromen en waarin enkel de oogspieren actief zijn. Het kan zich manifesteren zowel tijdens het inslapen als tijdens het ontwaken.
In onze dromen zien we alleen gezichten die we al kennen
Dromen over iemand die je niet kent is onmogelijk. Ons brein vindt geen nieuwe gezichten uit.
Dromen zijn zeker niet willekeurig en hebben meestal een betekenis. Dromen verklaren is bijzonder lastig omdat het feitelijk een communicatie is vanuit het onderbewuste. Toch zijn er thema's die veelvuldig in dromen voorkomen die een duidelijk verband hebben met onze werkelijkheid.
Dromen zijn belangrijk voor ons mentaal functioneren, zo kunnen we de overvloed aan prikkels verwerken. Te weinig REM-slaap kan ervoor zorgen dat men geestelijk uitgeput en prikkelbaar wordt. We kunnen dan minder goed omgaan met onze emoties, waardoor er sneller conflicten of neerslachtige gevoelens kunnen ontstaan.
Leg een opschrijfboekje naast het bed. Zodra u wakker wordt kunt u direct uw dromen opschrijven. Wordt u aan het einde van de nacht wakker, neem dan de tijd om even terug te denken aan waar u over heeft gedroomd en laat de betekenis ervan op u doordringen. Schrijf eventueel op wat u zich herinnert.
Een stressdroom komt in verschillende gedaantes. Het kan iedere nacht dezelfde droom zijn die draait om een gebeurtenis in je leven die ook in het echt kan voorkomen. Zo'n droom is een duidelijk signaal en kan je leren hoe je in het gaat om kunt gaan met zo'n gevreesde gebeurtenis.
Mogelijke oorzaken zijn stress, spanning, medicijnen, koorts, zwangerschap of trauma … Het gevolg is dat je overdag moe bent. In sommige gevallen leiden nachtmerries zelfs tot chronische slapeloosheid.
"Vooral tijdens de remslaap droom je. Rem staat voor rapid eye movement. Je ogen gaan dan sneller bewegen en je hersenen zijn dan weer net zo actief als overdag. Op dat moment ontstaat er een reeks van gevoelens, emoties, gedachten, beelden en geluiden, die we identificeren als dromen.
Een lucide droom is een droom waarin de dromer zich bewust is van het feit dat hij droomt. Het begrip 'lucide droom' wordt toegeschreven aan de Nederlandse psychiater en schrijver Frederik van Eeden die het in een artikel getiteld A Study of Dreams voor het eerst gebruikt zou hebben.
Er zijn verschillende redenen waarom mensen om 3 uur 's nachts wakker worden, waaronder plassen, slapeloosheid, slaapapneu, stoornissen in het circadiane ritme, lichamelijke pijn en medische aandoeningen.
Dromen zijn zo bijzonder omdat ze iets over jezelf vertellen wat je zelf misschien nog niet wist. Ze komen voort uit versies van jezelf die je niet goed kent en vertellen je vaak nieuwe informatie.” "Dromen zijn zo bijzonder omdat ze iets over jezelf vertellen wat je zelf misschien nog niet wist.
Droomkruiden, zoals Blauwe Lotus en Calea Zacatechichi, kunnen hierbij helpen. Ze stimuleren lucide dromen, veroorzaken levendige en rijke dromen en helpen je om je dromen beter te onthouden. Bij het wakker worden zul je hierdoor minder snel je droom vergeten.
Als we in slaap vallen komen we na ongeveer 90 minuten in de REM-slaap terecht. In de REM-slaap hebben we vaak levendige dromen. Onze hersenen zijn dan nog heel actief, ook al slapen we dan. Vanuit de REM-slaap kunnen we onrustig slapen.