Voor de behandeling van een darm- of maagzweer is de gebruikelijke dosering voor volwassenen pantoprazol 40 mg per dag. Als er sprake is van een infectie of bacterie kan de arts een combinatie van pantoprazol en antibiotica voorschrijven. De behandelingsduur van een darmzweer is doorgaans twee tot vier weken.
Pantoprazol is verkrijgbaar in een dosering van 20 mg en 40 mg. De dosering is afhankelijk van leeftijd en aard van de klacht. Doorgaans is de dosering 1-2 tabletten per dag. In geval van 2 tabletten per dag dient u 1 tablet per keer in te nemen.
Pantoprazol remt de aanmaak van maagzuur. Doordat er minder zuur in de maag komt, kan het maagslijmvlies genezen. U merkt binnen enkele dagen dat u minder last heeft van uw maag. Het kan echter 4 tot 8 weken duren voor een zweer is genezen.
Volwassenen (incl. ouderen) Aanbevolen begindosering 60 mg 1×/dag, vervolgens individueel aanpassen, in het algemeen 20–120 mg per dag en de behandeling voortzetten zolang dit klinisch noodzakelijk is. Doseringen boven 80 mg per dag in 2 doses innemen.
Ter voorkoming van zweren in de twaalfvingerige darm en maagzweren bij patiënten die continu NSAID's moeten innemen De aanbevolen dosering is één tablet per dag. Indien u ernstige leverproblemen heeft, mag u niet meer dan één 20 mg tablet per dag nemen.
Langdurig gebruik kan leiden tot darminfecties of tot een vitamine- en/of mineraal tekort. Ook wijst onderzoek uit dat het de samenstelling van het darmflora kan veranderen.
Pantoprazol is wat effectiviteit en bijwerkingen betreft gelijkwaardig aan omeprazol. Tot nu toe blijkt de kans op interacties kleiner, maar de klinische relevantie hiervan is nog onduidelijk.
Doseringen boven 80 mg per dag in 2 doses toedienen. Een tijdelijke verhoging van de dosering boven 160 mg is mogelijk. De behandeling voortzetten zolang dit klinisch noodzakelijk is. Alleen i.v. toedienen indien orale toediening niet geschikt is, gedurende 2–15 minuten; maximaal 7 dagen.
Heb je maagklachten? Mogelijk heb je moeite met het verteren van eiwitten. Eet een kiwi, ananas of mango. Hierin zitten enzymen die eiwitten splitsen.
Omeprazol helpt ook om uw maag te beschermen als u andere medicijnen gebruikt die maagklachten geven. U hoeft omeprazol dan alleen te slikken op dagen dat u medicijnen gebruikt die de maag kunnen beschadigen. Binnen een paar dagen heeft u minder last van uw maag.
Dit zijn medicijnen met de werkzame stof esomeprazol, lansoprazol, omeprazol, pantoprazol en rabeprazol. Deze soort maagzuurremmers kunt u vooral op recept krijgen. Slechts een aantal, in een lagere sterkte, kunt u bij de drogist of apotheek kopen.
Pantozol is een maagzuurremmer, ook wel een maagbeschermer genoemd. De werkzame stof is pantoprazol. Je kunt het medicijn gebruiken bij behandeling van maagklachten, brandend maagzuur, maagpijn en een maag- of darmzweer.
Neem de eerste pantoprazoltablet 1 uur vóór het ontbijt en de tweede pantoprazol tablet 1 uur vóór uw avondmaaltijd. Houdt u zich aan de instructies van uw arts en zorg dat u de bijsluiters van deze antibiotica doorleest. De gebruikelijke behandelingsduur is 1-2 weken.
Bij maagklachten kunt u last hebben van pijn boven in uw buik, brandend maagzuur en opboeren. Maak een afspraak met uw huisarts als u langer dan 2 of 3 maanden maagklachten heeft. Maagklachten kunnen erger worden door roken, voeding, medicijnen en stress.
Een volle maag geeft klachten als u ligt. Let op met (cafeïnevrije) koffie, cacao, cola, chocola, vruchtensap, bier en alcoholische dranken, pepermunt, ui en knoflook en scherpe kruiden. Deze kunnen de maag prikkelen. Zorg ervoor dat uw hoofd altijd wat hoger ligt dan uw voeten.
vermijd erg vet eten. Een vette maaltijd blijft langer in uw maag, waardoor het maagsap eerder in de slokdarm terugstroomt. Kies bij voorkeur magere producten, zoals mager vlees en magere vleeswaren, magere of halfvolle melkproducten, 20+/30+ kaas en halvarine.
Volgens Tim Spector, professor Genetische Epidemiologie aan Kings College in Londen, is rode wijn, chocola en ongepasteuriseerde kaas gezond voor de maag vanwege de polyfenolen die erin zitten. Deze antioxidanten, want dat zijn het, hebben invloed op je darmflora.
Wat u kunt doen als u weer klachten krijgt, is een maagzuur-binder nemen, zoals algeldraat. Dit helpt snel en goed. En als u hiermee weer stopt, komen de maagklachten niet terug.
Venkel en gember zijn natuurlijke middelen tegen maagpijn
Vooral na een zware maaltijd. Een natuurlijk middel tegen maagpijn is venkel, maar ook gember werkt goed. Beiden hebben een kalmerende werking op de maag. Zet bijvoorbeeld een lekkere thee met venkel en gember, of drink een glas alcoholvrije gemberbier.
Alcohol, pepermunt, koffie, sterke thee, chocola, scherpe kruiden, koolzuurhoudende dranken en zuur vruchtensap van citrusfruit zoals citroen, grapefruit, mandarijn en sinaasappel veroorzaken vaak brandend maagzuur. Je kunt deze voeding beter vermijden.
Met brandend maagzuur mag je in principe alles eten en drinken. Er is niet genoeg bewijs om een algemeen advies te geven over of je iets moet mijden of juist wel moet eten of drinken. Sommige mensen ervaren echter wel dat bepaalde voedingsmiddelen invloed hebben op hun klachten.
U voelt pijn of u heeft een drukkend of branderig gevoel. U kunt het voelen achter uw borstbeen of boven in uw buik. De pijn kan ook naar uw rug gaan.