Wat zijn sulfaten? Sulfaten zijn reinigende schuimvormers die je haren reinigen van stylingsresten, talg en vuil. Het zit vooral in shampoos en zeep om de oppervlakte goed schoon te maken. Het onttrekt al het vuil en olie van je haren en zorgt ervoor dat je het gemakkelijk kunt uitspoelen.
Een sulfaatvrije shampoo is milder voor je haar en je hoofdhuid. Je haar wordt er minder droog van en de kans dat je hoofdhuid geïrriteerd raakt is een stuk kleiner. Een sulfaatvrije shampoo maakt het wassen van je haar een stuk prettiger.
Sommige 'sulfaatvrije' shampoos bevatten toch een sulfaat, het sulfaat Sodium Coco-Sulfate (SCS). SCS is een zeer mild sulfaat, en hierdoor een veel veiliger alternatief voor agressievere sulfaten zoals Sodium Lauryl Sulfate (SLS) en het iets mildere Sodium Laureth Sulfate (SLES).
Samenvattend: sulfaten zijn niet gevaarlijk voor de gezondheid, maar mogelijk wel irriterend bij een gevoelige huid. Heb je een extreem droge of gevoelige huid? Gebruik dan altijd sulfaatvrije producten. Niet omdat sulfaten schadelijk zijn, maar omdat ze uitdrogend kunnen werken.
Sulfaten, meest voorkomend als Sodium lauryl sulfate (SLS) of Sodium laureth sulfate (SLES), zijn sterke reinigers die je shampoo doen schuimen. Stylingproducten en overtollig talg worden aangepakt, maar ook de natuurlijke oliën en eiwitten die je haar sterk en gezond houden, spoelen weg.
Hoe herken je sulfaten in haarproducten? Sulfaten herken je vooral aan het schuimende effect. Een sulfaatvrije shampoo schuimt namelijk bijna niet. Dit voelt de eerste keer misschien wat gek omdat we gewend zijn aan het schuimende effect, maar het maakt niet minder goed schoon.
Wanneer je een shampoo zonder sulfaten gaat gebruiken zal het even omschakelen zijn qua routine en gevoel tijdens het wassen van de haren. De shampoos zonder deze ingrediënten schuimen namelijk minder. Je hebt het gevoel dat het haar minder schoon is terwijl het haar en de hoofdhuid echt wel schoon geworden zijn.
Toepassingen. Sulfaten zijn belangrijk in zowel de chemische industrie als in biologische systemen: De loodaccu gebruikt zwavelzuur (H2SO4). Sommige anaerobe micro-organismen, zoals die in de diepzee vlak bij thermische bronnen, gebruiken sulfaten in hun metabolisme.
Er is niet echt een officiële, allesomvattende betekenis. Maar cosmetische organisaties noemen een shampoo sulfaatvrij, als deze geen sulfaten op de ingrediëntenlijst heeft staan. In plaats van sulfaten worden er dan vervangende ingrediënten in gedaan, zoals: Sodium C14-16 Sulfonate.
Ingrediënten in shampoo
Maar ook een standaard elke dag shampoo van een doorsnee merk bevat ingrediënten die niet in de buurt van je lichaam thuis horen. Neem bijvoorbeeld Andrélon Elke Dag Shampoo en Syoss Volume Shampoo. De shampoo van Andrélon bevat o.a. Sodium Laureth Sulfate (SLES), Disodium EDTA en PPG-6.
Bekijk altijd goed welke shampoo het beste bij jouw haartype past of naar wat jouw haar daadwerkelijk nodig heeft. Zo zitten in de shampoos van Rituals geen sulfaten, siliconen en parabenen.
Om terug te komen op de vraag: is Andrélon sulfaatvrij? Nee, niet alle shampoo's zijn sulfaatvrij maar er is een grote maar! Onlangs heeft Andrélon twee sulfaatvrije shampoos op de markt gebracht genaamd: Colour Care en Krul Care.
L'Oréal Paris Elvive multivitamines
Vooral de geur, glans en hoeveelheid schuim van deze shampoo worden gewaardeerd. Ook geven maar weinig mensen aan huidirritatie te ervaren. Minpuntje: panelleden zijn iets minder te spreken over de zachtheid van het haar na wassen.
Vermijd in ieder geval shampoos die zeepingrediënten bevatten: zeep reinigt op zeer agressieve wijze, verstoort de pH-waarde van je haar en hoofdhuid én laat een witte aanslag achter. Een goede shampoo is pH-huidneutraal (heeft een pH-waarde van tussen de 5 en 6).
Welke shampoo tegen een droge hoofdhuid? Kies bij een droge hoofdhuid voor een parfumvrije shampoo met voldoende voedende ingrediënten. Denk hierbij aan natuurlijke ingrediënten zoals aloë vera, kokosolie en arganolie.
Op nummer 1 van deze lijst vind je de Kérastase Spécifique Bain Riche Dermo Calm: een mildreinigende kappers shampoo, speciaal ontwikkeld voor gevoelige hoofdhuiden en droog haar. Deze beste shampoo volgens kappers is dermatologisch getest en hypoallergeen.
Nadelen: De gezonde look die je haar krijgt is niet echt, siliconen zijn geen voedingsstoffen. Niet-wateroplosbare siliconen zorgen voor build-up (laagjes van producten die zich opstapelen in je haar) Sommige siliconen maken je haar zwaar en futloos.