Hoe ver vooruit kun je het weer voorspellen? 'We kunnen het weer met een vrij grote betrouwbaarheid één tot vijf dagen vooruit voorspellen. Als we drie dagen vooruitkijken, zitten we aan een betrouwbaarheid van ongeveer 95 procent. Daarna zakt de zekerheid sterk.
Naarmate we verder in de toekomst kijken, worden de voorspellingen waziger, onnauwkeuriger, algemener. We maken wel vorderingen: de voorspelling voor dag+5 is nu even goed als tien jaar geleden de voorspelling voor dag+3. In sommige atmosferische omstandigheden kunnen we betere prognoses maken dan op andere momenten.
Het weer kan je voorspellen door luchtdruk, windkracht, windrichting en de hoeveelheid neerslag te meten. Dit kun je meten met verschillende meetinstrumenten. Al deze meetinstrumenten heten samen een weerstation. Ook wordt er gebruik gemaakt van satellieten die de aarde vanuit de ruimte bekijken.
Het meest betrouwbare weermodel dat in de diverse Europese weerkamers wordt gebruikt, is het ECMWF weermodel (Het Europees weermodel heeft 2x een update). ECMWF staat voor European Centrum for Medium Range Forecast.
De voorspellingen van alle locaties bij elkaar worden het meest juist gedaan door de KNMI app met 146 punten. Dit terwijl de Weerplaza app het slechtst scoort met 98 punten. Klara doet het met 140 punten ook niet slecht, gevolgd door Weer & Radar (WetterApp) met 146 punten.
Zo is het in een stad vaak ander weer dan daar buiten. Boven steden kunnen buien gemodificeerd worden, ze kunnen veranderen door warmte uit de stad. Dat zien die modellen niet, dus dan kan het nog niet kloppen." Is het deze week extra lastig omdat de regionale verschillen qua weer zo groot zijn?
AccuWeather gaat voor nauwkeurige voorspellingen en biedt daarnaast ook veel andere gegevens omtrent luchtdruk en de UV-index. Met zijn recente grote update dit jaar kreeg AccuWeather een nieuw uiterlijk en indeling die meer focust op de weersverwachting op een nauwkeurige verwachting op korte termijn.
Tot 3 dagen vooruit is het weer met 98% zekerheid te voorspellen. Tot 5 dagen vooruit is dat met 92%. Bij een weersverwachting van 7 dagen vooruit daalt die betrouwbaarheid naar 75%. En vanaf 10 dagen is de gemiddelde betrouwbaarheid minstens 45%.
'Meestal 100 procent accuraat', volgens De Kind. Maar bij instabiel weer minder: 'Door de veranderende atmosfeer, de warmte en verdamping kan het zijn dat een druppel die gemeten wordt uiteindelijk niet op de grond valt. ' De weerradar heeft ook even tijd nodig: hij scant de lucht in rondjes van 5 minuten.
Dit getal geeft de kans als percentage (%)aan dat iemand die zich op een willekeurige vaste plek in Nederland bevindt, op een dag (00-24 uur) neerslag krijgt. Die neerslag is meestal regen, maar kan ook sneeuw of hagel zijn. Het getal zegt dus niets over de duur van de regen: dat kan 10 minuten zijn of 24 uur.
Een barometer gevuld met kwik meet de luchtdruk. De kwikbarometer is in 1644 uitgevonden door Evangelista Torricelli (). Hij slaagde erin de luchtdruk zichtbaar te maken in een buis van 10 meter lengte die hij met water vulde.
Een meteoroloog is iemand die studie maakt van het weer en het klimaat. Hij of zij wordt ook weerkundige genoemd. Een meteoroloog doet waarnemingen en meet onder andere de temperatuur, de luchtvochtigheid en de windsnelheid.
De actuele waarnemingen worden gemeten door KNMI-weerstations verspreid over het land en worden elke 10 minuten geüpdatet. Het weerbericht wordt verschillende keren per dag geüpdatet door de Buienradar meteorologen.
KNMI-app voor Android downloaden
De app is gratis, reclamevrij en werkt op elke smartphone met Android 4.0 of nieuwer.
Dark Sky: de allerbeste weersite
Het is ook de regerend kampioen van de weer sites. En dat is niet voor niets. Dark Sky is zo indrukwekkend dat het je tot op de minuut kan vertellen wanneer er in jouw gebied regen zal vallen. Ze sturen je zelfs een melding om je te waarschuwen dat je dekking moet zoeken!
Informatie van buienradars is over het algemeen goed betrouwbaar, maar de 100% wordt niet gehaald. Houd er rekening mee dat er soms een onverwachte bui kan langskomen, zeker als de atmosfeer onrustig is.
Met buienalarm krijg je dus een nauwkeurige neerslaggrafiek voor de komende 2 uur, waarschuwingen voor naderende buien, interactieve radarkaart voor de komende 2 uur, het weer per uur én een uitgebreide weersverwachting tot 14 dagen vooruit. Deze hoort dus zeker in het rijtje van de must have apps.
Zo was een weersverwachting eind jaren 90 tot ongeveer 5 dagen vooruit behoorlijk betrouwbaar; tegenwoordig kunnen we tot wel 10 dagen vooruit met redelijke zekerheid zeggen wat het weer wordt. Hoe verder je in de toekomst kijkt, hoe onbetrouwbaarder de verwachting wordt.
Vandaag & morgen
De middagtemperatuur ligt rond 15°C. Dieper landinwaarts is er weinig wind. In de rest van het land komt de wind uit het noordoosten en is zwak tot matig, aan zee matig tot vrij krachtig. Vanavond is het half tot zwaar bewolkt en regent het nog af en toe in het oosten en zuidoosten.
Nu gratis downloaden! De Weer & Radar app geeft nauwkeurige informatie over het huidige weer op uw actuele locatie en voor andere steden wereldwijd. Véél meer dan een buienradar of neerslagradar! De Weer Radar geeft aan waar regen, ijzel of sneeuw valt.
Buienradar (Android, iOS) waarschuwt je niet enkel bij een simpele plensbui, maar ook bij onweer. Je locatie wordt automatisch bepaald waarna je een melding krijgt als er noodweer wordt voorspeld. Om de onweersbuien te bekijken, ga je in de app en klik je linksonder op het dropdown-menu met 'Buienradar'.
Standaard Weer-app gebruiken
Niet alleen op je eigen locatie, maar op allerlei andere plekken die je handmatig hebt ingesteld. Op de iPhone en Apple Watch vond je altijd al de standaard Weer-app en vanaf najaar 2022 vind je de Weer-app ook op de iPad en Mac. Daarnaast kun je gebruik maken van widgets en complicaties.
Beschikbare weermodellen
Er zijn verschillende weermodellen beschikbaar, zoals het Amerikaanse GFS-model en het Europese ECMWF-model. Hier bij Buienradar gebruiken we deze weermodellen, alsook HiRLAM (het weermodel van het KNMI), Harmonie (ook van het KNMI) en UKMO (het weermodel van het Verenigd Koninkrijk).