Alle waterschildpadden slapen op de bodem van het water behalve de bosbeekschildpad, die wilt nog wel eens net als een landschildpad in een hol in de grond overwinteren. Dus in principe heeft u niet veel omkijken naar een waterschildpad in rust.
Moerasschildpadden zijn overdag actief, 's avonds slapen ze onder water. Deze schildpad houdt erg van zonnen. De dieren liggen dan soms uren op takken of rotsen. Zodra ze gealarmeerd worden doordat ze trillingen waarnemen, laten ze zich snel in het water glijden.
Nee, schildpadden kunnen absoluut niet buiten blijven leven. Dit komt omdat schildpadden niet in onze Nederlandse natuur voorkomen. Onze winters zijn veel te lang en te wisselvallig, ook zijn onze zomers veel te kort en natuurlijk ook weer veel te wisselvallig.
Jonge schildpadden kun je dagelijks voeren, dieren vanaf een half jaar kun je om de dag voeren en dieren vanaf twee jaar kun je twee keer per week voeren. Per soort kan de voedingsbehoefte ook verschillen. Zo eten Zaagrug schildpadden voornamelijk dierlijk voedsel en eten Geelwang schildpadden bijna geen fruit.
Concreet: voor het huisvesten van één waterschildpad die 30 cm lang wordt, heb je een aquarium met als minimumafmetingen 120 x 60 cm (lengte x breedte) nodig. Als je meerdere dieren hebt, dan moet je de aquariumgrootte aanpassen. De hoogte van het aquarium is minimum 50 cm.
Alle waterschildpadden slapen op de bodem van het water behalve de bosbeekschildpad, die wilt nog wel eens net als een landschildpad in een hol in de grond overwinteren. Dus in principe heeft u niet veel omkijken naar een waterschildpad in rust.
Als je een schildpad ziet, zorg er dan voor dat je hem niet aanraakt of oppakt. Schildpadden kunnen namelijk flink bijten! De bijtschildpad kan zoals zijn naam al doet vermoeden, flink bijten.
Gewenning leren ze wel , maar echt tam maken is niets voor een schildpad. gileman: geen enkel dier is tam te maken. elk 'tam' dier kan opeens bijten/aanvallen.
Het gehoor
Schildpadden hebben een slecht gehoor, omdat ze aan de buitenkant geen oren hebben. Er zit gewoon een laagje huid over hun trommelvlies. Trillingen gaan via de achterpoten en het schild naar het oor. Hierdoor kunnen ze wel andere dieren, bijvoorbeeld vijanden of soortgenoten, aan horen komen.
Wat kunt u zoal aan uw schildpadden geven als voedseldieren; Krekels, guppen, muizen (pinky), meelwormen, waterslakken, wasmotten, sprinkhanen, moriowormen, spiering, regenwormen, vliegen, vlokreeftjes, zijderupsen, garnalen, voorntjes, slakken, pissebedden en muggenlarven.
Lekkernijen zijn bijvoorbeeld andijvie, brandnetels, gras, paardenbloem, witloof, weegbree en spinazie. Waterschildpadden daarentegen zijn alleseters en zullen zowel dierlijk voedsel (wormen, garnalen, insecten en zelfs rauwe biefstuk) als waterplanten en groenten naar binnen werken.
Eten doen ze allemaal, de schildpadden uit het gematigd klimaat (en dat zijn echt niet zoveel soorten) kunnen een aantal maanden (ongeveer 6) zonder eten en drinken als ze in winterslaap gaan, voorwaarde is dan wel dat ze op een koude droge plek liggen.
Antwoord. Ja, waterschildpadden kunnen verdrinken, want ze ademen door longen, net als wij. Vissen hebben kieuwen, en kunnen dus onder water ademen, waterschildpadden kunnen dat niet. Maar ze kunnen heel goed zwemmen, en lang hun adem onder water inhouden, dus ze verdrinken bijna nooit!
Een waterschildpad maakt geen geluid, maar maakt wel door haar gedrag duidelijk hoe ze zich voelt. Een waterschildpad die op het landgedeelte met uitgestrekte poten ligt te zonnen, is echt aan het genieten.
Verzuring binnen het watermilieu van waterschildpadden is redelijk snel aan de orde, dit komt omdat urine en uitwerpselen verzurende elementen bevatten. Een gemiddeld verblijf van een schildpad kan binnen een week alweer gaan stinken en een vervuilt beeld geven.
In geval van nood trekken ze hun kop en poten terug binnen het schild. De eieren van schildpadden worden tijdens een paring bevrucht in het lichaam van het vrouwtje. Voordat een mannetje toestemming krijgt, moet hij veel moeite doen. Hij loopt om haar heen.
Ook 's nachts kan de schildpad goed zien door het hoge aantal staafjes op het netvlies.
Een schildpad is zeker geen knuffeldier. Hij kan flink bijten! Ook moet je het terrarium regelmatig goed schoonmaken want dat wordt snel vies.
De bek is erg scherp, in combinatie met de stevige kaakspieren kan de schildpad zeer krachtig bijten. De bijtkracht van een groter exemplaar kan 500 kilogram per cm² bedragen. Aan de voorzijde van de bovenkaak is een snavelachtige, omlaag gekromde punt aanwezig.
Hoewel het een hele natuurlijke activiteit lijkt, is het zwemmen met schildpadden helemaal niet zo goed voor deze dieren. Zwemmers komen veel te dichtbij. En om de toeristen een ontmoeting met schildpadden te kunnen garanderen, worden de dieren vaak gevoerd.
De bijtschildpad is herkenbaar aan het grote formaat, het ruwe uiterlijk en de puntige tanden. Dat zorgt ervoor dat het dier veel bijtkracht heeft. De schildpad is daardoor gevaarlijk. Wanneer hij zich niet veilig voelt, zal hij niet aarzelen om aan te vallen en te bijten.
Het dier steekt zijn kop onder water en geeft daarbij via de mond ureum (een belangrijk bestanddeel van urine) af.
Hanteren van waterschildpadden
Net als alle huisdieren moet ook met schildpadden voorzichtig worden omgegaan. Pak waterschildpadden altijd aan de achterkant op, omdat ze kunnen bijten. Houd ze goed vast. Opgewonden of gestreste dieren spartelen vaak en kunnen daardoor vallen.