Voor een run van gemiddelde intensiteit raadt de American Heart Association (AHA) aan binnen 50-70% van je maximale hartslag te blijven. Dus als je 40 bent, probeer dan je hartslag tussen de 90 en 126 bpm te houden tijdens een run van gemiddelde intensiteit.
Hoe kun jij het beste je hartslag verlagen? Als je matig intensief traint en overtraining en stress weet te voorkomen, zal je rustpols dalen. Voldoende slapen en drinken helpen ook, evenals het (niet) consumeren van bepaalde producten. Voor je hart zijn omega 3-vetzuren goed, cafeïne is dat bijvoorbeeld niet.
Een hoge hartslag is een hartslag van meer dan 100 slagen per minuut.
Een hoge hartslag in rust zonder duidelijke oorzaak kan een teken zijn van een hartritmestoornis. Dit kan gevaarlijk zijn. Het is daarom belangrijk dat de huisarts onderzoekt wat de oorzaak is, ook als je geen klachten hebt. Hij controleert je hartritme en bepaalt of meer onderzoek of een behandeling nodig is.
Je kunt met je huisarts uitzoeken waar je klachten door komen. Bel direct de huisarts of huisartsen-spoedpost als je ook andere klachten hebt bij hartkloppingen.
Gewoonlijk is de kwaal niet echt ernstig. Het hart van een gezonde volwassene slaat ongeveer 50-80 keer per minuut. Bij inspanning kan dit echter gemakkelijk toenemen tot 160 slagen per minuut. Bij een aanval (paroxisme) van tachycardie (letterlijk: 'snel hart') kan de hartslag plotseling oplopen tot 160 of meer.
Het aantal keren dat jouw hart per minuut slaat zegt iets over je fitheid. Over het algemeen geldt: hoe lager je hartslag in rust, hoe fitter je bent. Een fit hart is simpelweg sterker en werkt efficiënter. Het pompt per slag meer bloed het lichaam in dan een hart dat in minder goede conditie is.
Trainen in zone 2 bevordert je algemene uithoudingsvermogen: het verbetert het vermogen van je lichaam om vet als energiebron te gebruiken, met andere woorden: om vet te verbranden.
Hardlopen stimuleert de aanmaak van het goede HDL-cholesterol. Tevens zorgt hardlopen voor een afname in de bloeddruk en het lichaamsgewicht. Deze effecten zorgen voor een risicoafname op hart- en vaatziekten.
Als je jouw maximale hartslag kent, dan is een hartslagmeter een handig hulpmiddel om te bepalen of je goed aan het trainen bent. Je checkt tijdens het hardlopen regelmatig je hartslag om te zien of je tempo goed is, of dat je iets rustiger of sneller moet lopen.
Wanneer je hartslag na een hersteltijd van één minuut tussen de 30-40 slagen is teruggelopen heb je een goede conditie. Wanneer je niet in bezit bent van een Hartslagmeter kan je prima je hartslag meten aan je pols of hals. Tel 10 (of 15) seconden het aantal slagen en vermenigvuldig de uitkomst met 6 (of 4).
Kortom: het hebben van een hoge hartslag tijdens het sporten is niet raar en het is eveneens niet gevaarlijk om een rusthartslag van 36/37 slagen per minuut te hebben. Wil je efficiënter trainen op basis van je hartslag, dan valt het aan te raden om eens in de twee jaar een sportmedische keuring te ondergaan.
1 - 2 jaar: 100 - 150. 2 - 5 jaar: 95 - 140. 5 - 12 jaar: 80 - 120. ouder dan 12 jaar: 60 - 100.
Bij hartkloppingen voel je je hart in je borstkas of keel kloppen. Het hart kan bijvoorbeeld heel snel kloppen. Dit kan een heel vervelend gevoel geven. Ook kunnen hartkloppingen je bang maken.
De behandeling met paracetamol was geassocieerd met een afname in de polsfrequentie van 4,2 slagen/min (95%- BI: 0,4-8,6), gemeten 12 h na het begin van de behande- ling.
Een gezond hart kan je herkennen aan een stevige, regelmatige hartslag. Een gezond hart heeft de grootte van een volwassen vuist. Een gezond hart pompt het bloed rond doorheen je lichaam, van je lichaam naar je hart naar je longen, terug naar je hart en dan terug naar je lichaam.
Bij een te snel hartritme loopt uw hartslag in rust op tot meer dan 100 slagen per minuut. Het hart kan dan soms niet meer voldoende bloed rondpompen. Daardoor krijgen de organen, zoals hersenen, nieren, lever en de hartspier zelf te weinig zuurstof. Medische hulp is dan noodzakelijk.
Hermien Kalkman van de Hartstichting wil als eerste opmerken dat het meten van de hartslag met een smartwatch niet per definitie betrouwbaar is. "Vooral bij inspanning en tijdens slaap kan een meting minder goed zijn, bijvoorbeeld als je erg transpireert of 's nachts wat ligt te draaien.
Omdat je hartslag en bloeddruk nauw samenwerken, hebben ze vaak invloed op elkaar. Bij een lage bloeddruk slaat het hart sneller om je bloeddruk op niveau te houden en een hoge bloeddruk kan zorgen voor een onregelmatige hartslag.
Een drukkende pijn op de borst is het meest duidelijke signaal bij een hartinfarct. Het voelt alsof iemand een band om je borst snoert. Bij een hartinfarct gaat dit gevoel niet over.
Hartritmes zijn verschillend bij mannen en vrouwen. Vrouwen hebben namelijk een hogere hartslag per minuut dan mannen. De hartslag in rust bij een vrouw is gemiddeld 76 slagen per minuut. Een normale hartslag voor een man is in rust rond de 68 slagen per minuut.