In de Ardennen kan je genieten van zwemmen en stranden tijdens een warme zomerdag! Er zijn mooie meren en grote zwemvijvers met super schoon water. De overheid controleert ieder jaar de waterkwaliteit en deelt sterren uit.
Het water varieert van heel ondiep voor de kleintjes tot zwembaar voor de gemiddelde zwemmer en verder naar flinke stroming voor de betere zwemmers. Dus voor ieder wat wils. Aan de dam wat verderop voorziet de Ourthe in een permanent zwembad.
Aan de voet van de indrukwekkende viaduct van Conques ligt “La plage de Nawès”, een zwemplaats met gras aan een rotsflank, typisch voor de vallei van de Semois. Deze zwemplaats bevindt zich stroomopwaarts van de stuwdam, waardoor steeds een waterpeil van 1 tot 1,20 m behouden blijft.
Het zwembad van 500m² met uniek kinderbad van 200m² trekt jaarlijks meer dan 120.000 vakantiegangers. Haar unieke ligging (op slechts 2 min. van Durbuy), is één van haar grote pluspunten. Ideaal voor een dagje zwemmen.
Je mag zwemmen in publieke binnen- en buitenzwembaden. Je mag ook gaan zwemmen in vijvers of meren van recreatiedomeinen. Dat kan alleen als er redders in de buurt zijn. Voor zwemmen in de zee gelden dezelfde regels.
Op de website van Zwemwater(externe link) vindt u actuele informatie en nieuws over de officiële en goedgekeurde zwemlocaties in Nederland. Ook op een mobiele telefoon kunt u snel en handig een overzicht van alle veilige buitenzwemlocaties bij u in de buurt krijgen. Download daarvoor de app Zwemwater.
Terwijl je in Nederland overal mag zwemmen, tenzij het anders is aangegeven (in havens, drukbevaren rivieren, bij bruggen), is zwemmen in oppervlaktewater overal in België verboden, behalve op een paar plekken waar voorzieningen zijn getroffen.
blijf niet te lang in het water. In het algemeen geldt dat je 1 minuut per graad Celsius watertemperatuur in het water kan blijven. Als het water twee graden is, kun je volgens die regel maximaal 2 minuten zwemmen.
De bekendste rivieren in de Belgische Ardennen zijn de Ourthe, Lesse, Semois en Amblève. Langs deze rivieren heb je genoeg plekken waar je een kano of kajak kan huren. Vanuit daar kun je voor jong en oud een (uitdagende) route uitstippelen langs stroomversnellingen, rotsformaties, en indrukwekkende kastelen.
Zwemmen in natuurwater aan de Maas op de meeste plekken weer veilig. Voor veel plekken aan de Maas is weer een positief zwemadvies gegeven (foto: Provincie Noord-Brabant). De meeste officiële zwemplekken aan de Maas zijn weer veilig om te zwemmen.
“Zwemmen in de Leie is gevaarlijk”, verduidelijkt commissaris Koen Dejaeghere van de politiezone Grensleie. “We controleren dan ook extra tijdens deze extreem warme dagen. Als we zwemmers betrappen, dan worden ze verzocht om uit het water te gaan. Worden ze meerdere keren betrapt, dan maken we een proces-verbaal op.”
Een ligging uit de wind valt te prefereren voor de zwemvijver. Hoge vijver planten zullen minder gemakkelijk omwaaien en het microklimaat wordt gunstig beïnvloed. Men wint vlug een paar graden en dat is belangrijk voor vijverplanten en voor het comfort van de baders.
Het waterschap Roer en Overmaas waarschuwt mensen om niet te zwemmen in de Geul. Zwemmers die de waarschuwing negeren, riskeren een boete van enkele honderden euro's. Zwemmen in de Geul is ongezond en kan maag- en darmklachten veroorzaken. Het water is op sommige plekken ernstig vervuild door ongezuiverd rioolwater.
In iedere vijver kan en mag je zwemmen. Het water is vrijwel altijd biologisch gezien gezond. Echter in een kleine vijver is het dan meer poedelen dan zwemmen. Dus moet een vijver waar je in kan zwemmen, flink groot zijn.
Openbare zwembaden Stad Antwerpen
Antwerpen heeft ook verschillende Antwerpse openbare binnenzwembaden waar je kan zwemmen. Sommige zwembaden hebben zelfs extra faciliteiten zoals bubbelbaden en glijbanen (sommige faciliteiten zijn tijdelijk gesloten wegens corona).
De Ourthe ontspringt op twee plaatsen in het zuidoostelijk deel van de Belgische Ardennen. De westelijke tak is de 53 km lange Ourthe Occidentale met de bron bij het dorp Libramont. De oostelijke bron ligt in Ourth, een gehucht nabij de Luxemburgse grens. Deze tak – de Ourthe Orientale – heeft een lengte van 46 km.