De Westvleteren 12 wordt door kenners geroemd als het beste bier ter wereld. Is dat ook daadwerkelijk zo? In de brouwerij waar nu de Abt 12 wordt gebrouwen, kwam ooit de Westvleteren uit de ketels.
Aerts: 'Evenwicht is inderdaad het grote geheim. De combinatie van mout, hop en gist, daar zijn wij Belgen geweldig in. Het samengaan van zoet, zuur, bitter. Daarom is niet Westvleteren XII het beste bier van de wereld.
Bavik Super Pils is op de prestigieuze World Beer Awards in Londen uitgeroepen als beste pils van België. Het bier kreeg van de jury meer punten dan bijvoorbeeld Maes Pils en Cristal.
Reeds decennialang is Jupiler het populairste en meest verkochte bier in België. Een Belgische pils van hoge kwaliteit die begrijpt wat consumenten beweegt, weet wat hen aanspreekt en ze steeds opnieuw verrast met opvallende activaties op festivals, op café of in de supermarkt.
Strafste bier van België:
Black DamnationV (Double Black) gebrouwen in Brouwerij Deca door de Struise Brouwers. 26%
150 Watt van Stadsbrouwerij Eindhoven werd in 2020 gekozen tot 'Beste bier van Nederland 2020'. Dit bier won de gouden medaille in de categorie 'zwaar donker' en was van alle gouden medailles het bier met de meeste punten. Hier volgt een overzicht van de beste bieren van Nederland in 2021.
Voor een lekkere pils voor een goede prijs, moet je volgens de Belgische consumentenbond naar de Aldi. Schulten Bräu is volgens de organisatie Test-Aankoop beoordeeld als Beste Keuze. Het Belgische Bockor zou volgens een smaakpanel het lekkerste zijn, maar is wel bijna twee keer zo duur.
Met een 7,6 eindigt Heineken nipt voor Jupiler. Volgens de deskundigen is dit een mooi pils met een goede bittere smaak die lang blijft hangen en uitnodigt tot de volgende slok. Hertog Jan is volgens de mensen thuis het lekkerste biertje met een 7,7, gevolgd door Grolsch (7,2) en Jupiler (6,7).
De naam Jupiler is in 1966 gevormd met het achtervoegsel -er bij de plaatsnaam (zoals in het Duits en soms in het Nederlands een adjectief voor plaatsnamen gevormd wordt, zoals in Aachener of Maastrichter). Het embleem van Jupiler is altijd al een stier geweest.
België is het beste bierland ter wereld (en deze 12 landen volgen ons)
Girardin lambiek, faro – Sinds 1882.
Orval Trappist Ale is een uniek bovengistend bier, waarbij wilde gist zorgt voor een unieke smaak. De gekozen vergistingsmethode maakt een lange lagering noodzakelijk. Kenners raden aan dit bier niet binnen drie maanden na het bottelen te drinken.
Enkel voor particulieren
De belangrijkste reden waarom Westvleteren zo moeilijk te verkrijgen is, is omdat de monniken het bier enkel aan particulieren willen verkopen. Ze willen iedereen zo veel mogelijk een eerlijke kans geven om hun bieren aan een correcte prijs te kunnen kopen.
1. Snow (101,2 miljoen hectoliter) Het Chinese Snow is met afstand het populairste bier ter wereld. Ze verkopen meer dan twee keer zoveel als Budweiser.
Toen viel het kwartje: wat wij vaak speciaal biertjes noemen, is in België gewoon bier!
Alfa Edel Pils is weer eens in de prijzen gevallen. Dit keer bij de World Beer Awards. Behalve 'Country Winner' op dit internationaal erkende bierfestival, is Alfa Edel Pils nu ook gekroond tot het 'Beste Pils ter wereld' in de categorie 'Classic Pilsener'.
nou wat is de vieste/smerigste/walgelijkste bier die jullie ooit hebbe gezopen?? Grolsch blik is blik!
Schultenbräu Pilsener
Het bier is gebrouwen met onder meer maltose, dat ervoor zorgt dat de totale productietijd wordt verkort. Een goedkoop ingrediënt, dat je niet direct verwacht in een 'Premium Pilsener', zoals op het blik staat.
De Klok is een smaakvolle pilsner die wordt gebrouwen bij Grolsch. Deze pilsener is vernoemd naar de voormalige brouwerij De Klok. Dit is een pilsner zonder poeha, gewoon een goed bier.
De verpakking vermeldt dat het bier wordt gebrouwen voor H. West te Maarssen, een dochteronderneming van Bavaria. Sinds 2012 staat op de verpakking dat het bier wordt gebrouwen voor BBH B.V. te Amsterdam.
In België kun je echter niet zo maar een biertje bestellen – het is geen Nederland! Een normaal biertje van de tap kost ongeveer 3 tot 4 euro, maar veel van de speciaal biertjes zijn een stuk prijziger.
Zeker ook geen aanrader dit. Bij dit bier staat op de ingrediëntenlijst 'kleurstof: ammoniakkaramel'. Daar krijgen we geen dorst van… Op de vierde plek in dit overzicht staat Kordaat. Dit is het pils dat met veel bombarie en slimme marketing in de markt is gezet.
Bier in Nederland
Ondanks dat de consumptie van speciaalbier stijgt, wordt pils nog steeds veruit het meest gedronken in Nederland. Het onderzoek van Datlinq laat zien dat Heineken pils het meest beschikbaar is in de horeca.