Geef je grenzen aan
Belangrijk is, dat je de leiding neemt in een situatie, zónder er al te veel emoties in mee te nemen. Geef bij toxic people vooral aan wat je wél wilt en laat dingen die eerder zijn gebeurd achterwege. Dus bijvoorbeeld: 'Ik vind het fijn als we deze keer bij mij in de stad afspreken.
Dit is wat de persoon wil, hij wil je in verwarring brengen en laten twijfelen aan jezelf. Maak duidelijk dat je niet van dit gedrag gediend bent. Als een iemand dan van onderwerp verandert, blijf bij je standpunt. Verzamel tegelijkertijd een sterke vriendengroep om je heen die de persoon en de waarheid kent.
Toxic mensen zijn mensen die je manipuleren voor hun eigen gewin, volgens psycholoog Roel Blok. Het kunnen narcisten zijn, schrijft hij. Een relatie kan toxic zijn door een interactie tussen mensen, spanningen en ruzies, en iémand is toxic wanneer diegene manipuleert en ravage om zich heen veroorzaakt.
Toxische relaties worden gekenmerkt door schadelijke dynamieken, zoals constante kritiek, manipulatief gedrag, emotionele mishandeling en een gebrek aan respect voor persoonlijke grenzen. Het herkennen van de tekenen van een toxische relatie is de eerste en meest cruciale stap om de situatie aan te pakken.
Een toxische relatie betekent niet noodzakelijk dat je ze moet opgeven. Het is mogelijk om aan de relatie te werken en de dynamiek te veranderen, vooral als je vindt dat er nog veel positieve elementen aan zijn. Assertieve communicatie en gezonde grenzen zijn daarbij vaak de sleutel.
In een toxische relatie zijn jij en je lief niet gelijk.Er is controle, druk en manipulatie doorheen de hele relatie.Je voelt dat je jezelf niet kan zijn.
Een toxic trait, een giftige eigenschap, komt in alle vormen; negativiteit, oordelend, altijd in de slachtofferrol kruipen of juist victim blaming. Het is altijd jouw schuld en je betrapt jezelf erop dat je jezelf constant verontschuldigt.
Als je jouw gevoelens communiceert naar jouw partner en je iedere keer wordt afgewezen, genegeerd of zelfs belachelijk wordt gemaakt, bevind je je niet in een gezonde relatie. Als je om iemand geeft, geef je om hun gevoelens, luister je en respecteer je hun grenzen.
Wat zijn rode vlaggen? Rode vlaggen zijn waarschuwingssignalen die potentiele problemen of zorgen in een relatie aanduiden. Ze kunnen variëren van subtiele tot expliciete gedragingen en helpen ons gebieden te identificeren waarop we ons moeten richten op groei, communicatie en emotionele ondersteuning.
Ook andersom telt dit: wanneer jij ver over jouw grenzen heen moet gaan om aan de behoeften van jouw partner tegemoet te komen is jouw relatie eveneens niet meer gezond.” Of dan alles meteen verloren is? “Een toxische relatie kan opnieuw gezond worden, net zoals iemand die ziek is, kan genezen.
Het lastige aan toxic relaties is dat je er vaak langer in blijft hangen dan je zou willen. Ondanks dat je weet dat er iets niet goed zit, blijf je toch bij je partner. Bijvoorbeeld omdat je je vasthoudt aan de momenten waarop je je geliefd voelt of omdat je simpelweg bang bent om alleen te zijn.
Kort gezegd wordt een vriendschap toxisch als hij eerder een slechte dan een goede invloed op je heeft. Bijvoorbeeld omdat je vriend(in) de volledige conversatie domineert, kritiek heeft op alles wat je doet of omdat hij/zij van alles een competitie maakt.
We spreken dan over toxische – giftige – mannelijkheid. Het woord giftig wordt gebruikt om erop te wijzen dat toxische mannen niet enkel slachtoffers maken in hun omgeving, maar dat ze ook zelf het slachtoffer zijn, vergiftigd worden door hun eigen gedrag. Vooral dat tweede aspect wordt vaak over het hoofd gezien.
conflicten worden of niet uitgesproken (irritaties) en dat stapelt zich, of conflicten worden niet opgeruimd. je kunt niet jezelf zijn, je verliest jezelf. de relatie is gestoeld op angst, manipulatie en controle. er is fysiek en/of emotioneel misbruik.
Hoe kun je een gaslighter herkennen
Iemand die aan het gaslighten is vertelt leugens: je weet dat diegene liegt, maar toch ga je naar verloop van tijd twijfelen aan jezelf. Ze ontkennen dat ze iets hebben gezegd: je weet zeker dat diegene heeft gezegd dat jij dom bent bijvoorbeeld.
Je voelt geen steun; je kunt niet bij je partner terecht voor emotionele en mentale ondersteuning in tijden van nood. Je hebt het gevoel dat het in de relatie altijd over de ander gaat. Je partner is steeds verwikkeld in eigen problemen, doelen en verlangens. Je speelt de therapeut; je hebt vaak de ondersteunende rol.
Dit type vrienden zal nooit eens blij zijn voor jou of je zonder meer feliciteren voor de dingen die jij hebt bereikt. Hij of zij zal alles altijd naar zich toe draaien, je proberen te overtroeven en daarmee compleet vergeten jouw terechte geluk te delen.
De relatie voelt onveilig, is destructief en ongelijkwaardig waarbij je jezelf verliest. Je blijft hard werken, je behoeftes negeren, je wordt obsessief en hebt valse hoop op betere tijden. Misschien wil je uit de relatie stappen maar het lukt je niet de ander los te laten.
We spreken van destructieve relaties wanneer mensen in een relatie schade oplopen en eigenlijk als mens worden afgebroken. Je wordt er minder mens van. Een destructieve relatie wordt gekenmerkt door negatieve patronen en gedragingen die schadelijk zijn voor één of beide partners.
Een liefdesgevoel verdwijnt niet ineens, zoals woede of seksuele opwinding plotseling over kunnen gaan. Het is ook niet hetzelfde als verliefdheid. Verliefdheid gaat op zeker moment vanzelf over. En dat geldt zeker niet voor een liefdesgevoel.
Wat is een toxische ouder? Een toxische opvoeding wordt gekenmerkt doordat je emotionele, fysieke, mentale behoeftes worden niet vervult. Dit kan trauma als gevolg hebben. Vaak denken we dat trauma iets heel groots moet zijn, maar dat hoeft niet altijd zo te zijn.