Er kunnen bijvoorbeeld letsels ontstaan bij het inbrengen van de sonde, of het rectale slijmvlies kan geïrriteerd raken door het gebruikte instrument of de ingespoten vloeistof. Het is dus niet aan te raden om zelf een lavement te zetten, wat sommige alternatieve therapeuten er ook over mogen zeggen!
Een klysma of lavement kan iedereen gemakkelijk thuis doen. Een hoge darmspoeling moet je bij een speciaal daarvoor opgeleide therapeut laten doen.
Zelf een klysma toedienen
Als je niet aan vasten doet, kun je het op ieder gewenst tijdstip doen. Een klysma bestaat uit het inbrengen van een halve tot drie liter zuiver water - op lichaamstemperatuur - via de anus. Belangrijk is een rustige en ontspannen sfeer, en voldoende tijd om het water af te laten vloeien.
Bij darmspoelen wordt water ingebracht in het laatste deel van de dikke darm, de endeldarm. Hierdoor komt het water samen met de ontlasting vrijwel gelijk weer naar buiten. Het darmspoelen wordt gedaan met een spoelkatheter. Dit is een soepele slang die voorzichtig via de anus wordt ingebracht.
Er zijn veel verschillende manieren voor een darmreiniging. Denk aan een klysma, een hoge darmreiniging, colonhydrotherapie en laxeermiddelen. Vaak worden deze darmspoelingen gedaan om van bepaalde problemen met de stoelgang af te komen. Denk hierbij aan obstipatie, onrustige darmen of buikkrampen.
Bij verstopping lukt het niet goed om te poepen. U poept minder dan 3 keer per week. De poep blijft te lang in uw dikke darm en wordt daardoor hard en droog.
Na het onderzoek kunt u last hebben van pijn, meestal als gevolg van krampen door de ingeblazen lucht. Deze klachten nemen meestal af als u de lucht laat ontsnappen.
Het klysma maakt de harde ontlasting zacht, waardoor de ontlasting snel en met minder pijn komt. De ontlasting komt meestal binnen vijf minuten op gang. Dit klysma wordt ook gebruikt om de dikke darm en het laatste deel van de darm, het rectum, schoon te maken vlak voor een ingreep, onderzoek of bevalling.
Spoel niet te vaak, niet vaker dan 2 keer per maand. Anders verstoor je de darmflora en verhoog je de kans op infecties. De goede bacteriën zijn nodig voor een goed werkende spijsvertering en immuunsysteem.
Door darmspoelingen of klysma's zou je gewicht kunnen verliezen, ontgiften en het zou goed voor je algemene welbevinden zijn. Maar nieuw wetenschappelijk onderzoek toont aan dat hier geen bewijs voor is.
Het spoelen van uw darm met water kan een goede oplossing zijn voor uw klachten van incontinentie van ontlasting of ernstige obstipatie. Door de darm geleidelijk te vullen met warm water mengt de aanwezige ontlasting zich met het water. De vulling wekt in de darm een reflex op om te lozen.
Als ook de klysma u niet helpt, kan de arts u ook andere medicijnen voorschrijven om de ontlasting toch op gang te helpen. Hoe voorkomt u obstipatie? Gelukkig kunt u ook zelf veel doen om verstopping van uw darmen te voorkomen.
Molenaar noemt tien dagen het maximum: "Daarna moet je opgenomen worden, want dan loop je de kans dat de endeldarm scheurt. De ontlasting kan dan in je buik komen en dat is levensgevaarlijk. Als je niet binnen vierentwintig uur behandeld wordt, is het afgelopen."
Je spijsvertering en microbioom houden van onbewerkte en pure voeding. Het liefst vezelrijk. Vezels zitten in groente, fruit, volkorengraanproducten, maar ook in peulvruchten, aardappels, noten en zaden. In je dunne darm kunnen vezels niet verteerd worden.
Ook moet u vaak hard persen om de ontlasting goed kwijt te kunnen. U loopt meer risico op aambeien en verzakking. Soms is de ontlasting zo hard dat poepen pijn doet. Ook kan het zijn dat u met de vingers moet helpen om de endeldarm leeg te maken.
Poepen zou geen lang proces moeten zijn. Je kunt je tijd op het toilet beter beperken tot 10 à 15 minuten, zegt Gregory Thorkelson, psychiater op de afdeling gastro-enterologie, hepatologie, en voeding van de University of Pittsburg. Sterker nog: je zou alleen naar het toilet moeten gaan wanneer je aandrang voelt.
Gastro-enterologen (maag-darm wetenschappers) vertellen in Live Science dat alles goed zit als je tussen de drie keer per dag en drie keer per week een grote boodschap doet.
Voedingsvezels stimuleren en versnellen de stoelgang. De volgende vezelrijke voedingsmiddelen zijn ten sterkste aan te bevelen: Volle granen (gerst, rogge, bulgur, tarwezemelen, haverzemelen en havervlokken enz.) Peulvruchten (spliterwten, kikkererwten, linzen, rode en witte bonen enz.)
Lactulose of macrogol. Een medicijn met lactulose of macrogol houdt vocht vast in de darmen waardoor het volume van de ontlasting groter wordt. Dat stimuleert de darm om harder te gaan werken. Ook wordt de ontlasting zachter.
Ook zorgt het ervoor dat de darminhoud vocht opneemt en vasthoudt. Dit geeft een zachte ontlasting en een makkelijker stoelgang. De ontlasting komt 6 tot 12 uur na inname van de tablet op gang. De zetpillen werken veel sneller, meestal binnen 20 minuten.
Wat is het? Sommige mensen hebben drie keer per dag ontlasting, anderen drie keer per week. Als je regelmatig meer dan drie dagen geen ontlasting hebt of minder vaak en met meer moeite, dan spreken we van verstopping of obstipatie. Omdat de stoelgang te lang in de dikke darm blijft zitten, wordt hij harder en droger.