Gekruiste vingers is een gebaar dat men gebruikt om iemand die voor een uitdaging staat succes te bezorgen of te wensen. Het gebaar bestaat eruit om wijs- en middelvinger van een hand gekruist over elkaar te houden. In de Engelse taal bestaat een equivalente uitdrukking, namelijk keeping one's fingers crossed.
Gekruiste vingers is een gebaar dat we gebruiken om iemand die voor een uitdaging staat succes te bezorgen of te wensen. Een vergelijkbare uitdrukking is "ik zal voor je duimen", bedoeld om het lot gunstig te stemmen en een goede afloop toe te wensen.
Corna (Nederlands: hoorntje, bokkengroet) is een gebaar dat met de vingers wordt gemaakt (Mostrare le corna) en in landen rond de Middellandse Zee wordt gebruikt.
Een gebaar is een beweging van handen, hoofd en/of andere lichaamsdelen vanuit de intentie om te communiceren of om de gesproken communicatie te ondersteunen. Gebaren zijn bij met name doven een onderdeel van een uitgebreide gebarentaal. Gebaren zijn dikwijls cultureel bepaald.
Als je deze zomer op surfvakantie gaat kom je dit gebaar ongetwijfeld tegen: hang loose! Het teken, dat je maakt door je duim en pink op te steken terwijl je de drie middelste vingers naar binnen vouwt is een gebaar dat onder andere gebruikt wordt om te groeten.
Gebaar voor "Goed zo!"
Vrede of vriend – wordt in deze zin wereldwijd gebruikt door vredesbewegingen. Time-out bij kinderspelen in Vlaanderen. Ezelsoren – hierbij maakt men het teken vlak achter iemands hoofd waardoor men de twee vingers boven het hoofd van deze persoon ziet uitsteken.
Helemaal opletten wordt het als een Italiaan zijn wijsvinger en pink omhoog houdt. Met dat gebaar willen ze aan een man duidelijk maken dat diens vrouw het wel heel erg gezellig heeft met iemand anders.
In Nederland is het wrijven onder de kin een symbool van interesse of nadenkendheid. Als u in Italië iemand dit ziet doen, betekent dit juist dat iemand totaal niet geïnteresseerd is. Misschien geen al te goed idee om dit handgebaar in Italië te maken.
De 'Picobello vinger' ð
In Nederland gebruiken we deze om aan te geven dat het 'oké' of 'helemaal goed' is.
het handgebaar zelfst. naamw. Uitspraak: ['hɑntxəbar] Verbuigingen: handge|baren (meerv.) beweging met je hand als teken voor iets of om je woorden te ondersteunen Voorbeelden: `handgebaren maken`, `een handgebaar om iemand te groeten`, `obscene hand...
Bij ons betekent dat: 'top' of 'heel goed'. Maar in Afghanistan, Iran en bepaalde delen van Italië en dus Griekenland betekent het 'rot op'. In veel Aziatische landen staat het gebaar gelijk aan wanneer wij een middelvinger opsteken.
Je weet wel, dat spel waarbij je met je duim en wijsvinger een rondje maakt, en als iemand dan kijkt mag je diegene een mep verkopen.
In Frankrijk kan een opgestoken duim net als bij ons betekenen dat je iets goed vindt of het ermee eens bent. Maar Fransen geven op deze manier ook het cijfer 1 aan. “Hoeveel biertjes wilt u hebben?”, vraagt de barman. Een Fransman steekt dan niet zijn wijsvinger op, maar hij gebruikt zijn duim.
Tenzij je wil rocken, moet je snel naar de volgende stap gaan! Richt je duim op. De wijsvinger en duim vormen nu de letter 'L' en de pink en de duim maken de letter 'Y'. Doe alle stappen tegelijkertijd en zeg 'ik hou van je!
U als Nederlander ziet de vingers in de vorm van een 'V' als een teken van vrede maar in landen als Engeland en Australië kunt u maar beter niet een leuke foto nemen met een naar binnen gerichte peace-teken, want in deze landen betekent dit namelijk de middelvinger! Wilt u twee biertjes bestellen?
Vouw je duim op je handpalm en sla vervolgens je vingers over je duim heen. Nu heb je een vuist, waarbij je duim 'ingelockt' is. Met dit handgebaar kun je in stilte, zonder een woord te hoeven zeggen, duidelijk maken dat iemand je moet helpen.
AntwoordNederlanders maken een uniek gebaar maken als ze iets lekker vinden. Het zwaaien met een van de handen naar de wang is elders onbekend, Zelfs de Belgen doen het niet, zo bevestigt een Vlaamse collega bij NRC Handelsblad.
Het V-teken betekent “vrede”…
Het V-teken, de opgestoken wijs- en middelvinger, werd oorspronkelijk gebruikt als teken van victorie door de geallieerden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Later werd het door pacifisten gebruikt als vredesteken.
Het woord pinky in het Amerikaans Engels is een leenwoord uit het Nederlands. Het Indonesisch heeft wel een apart woord: kelingking. In sommige Oost-Europese landen is het opsteken van de pink een belediging, vergelijkbaar met het opsteken van de middelvinger in West-Europa.
Je handen met de vingertoppen bij elkaar brengen en ze voor je borstkast of gezicht houden is een internationaal bekend assertief gebaar. 'Steepling' wordt dit genoemd (zie afbeelding).
Als je dit handgebaar gebruikt is dat een teken dat je slachtoffer bent van huiselijk geweld: je vouwt je duim in je platte hand en sluit vervolgens je hand. Veel hulpverleners weten wat dit betekent en zullen je helpen door contact op te nemen met de politie of Veilig Thuis Drenthe.
In plaats van hun hoofd te heen en weer te schudden, zoals wij, hebben grieken een andere onbeschrijflijke manier om 'nee' te zeggen. Dit doen ze door hun hele hoofd naar achteren te bewegen en tegelijkertijd met hun tong te klikken.
ð is een teken uit de Unicode-karakterset dat een aubergine voorstelt, maar veel gebruikt wordt om de penis aan te duiden.