De twee belangrijkste godsdiensten in Japan zijn Shinto en Boeddhisme. Shinto is Japan's inheemse godsdienst en is ontstaan in het verre verleden. Men geloofde in de Kami, geestelijke krachten in bomen, bergen, zee of wind.
Zoals hierboven vermeld zijn het shintoïsme en boeddhisme de dominante religies in Japan. Naast deze twee 'religieuze reuzen' zijn er nog twee andere relatief invloedrijke geloven in Japan, namelijk het Confucianisme en het Christendom.
bonze [boeddhistische priester]. Bonze is in de talen van het hedendaags Europa de naam van de Boeddhapriesters in China en Japan en wordt overdrachtelijk gebruikt om alle priesters aan te duiden die bijgeloof en fanatisme dienen.
Shinto legt de nadruk op religieuze acties en rituelen in plaats van woorden en prediking, terwijl de basis van het boeddhisme de woorden en het prediken van de leer van Boeddha is. Vrijwel alle Japanners volgen het shintoïsme (shinto of kami-no-michi, letterlijk de weg van de Goden).
Volgens het boeddhisme lijden we omdat het leven onvolmaakt is. De kern van het boeddhisme is inzicht in het lijden en de weg om dit lijden op te heffen. In diverse landen in Zuidoost-Azië is het boeddhisme de belangrijkste levensbeschouwing. De laatste decennia neemt het aantal boeddhisten ook in het Westen toe.
Naar schatting is 95 procent van de bevolking boeddhist, daarnaast zijn er aanhangers van de islam, hindoeïsme, taoïsme, confucianisme en animisme. Boeddhisme in Thailand: Het boeddhisme neemt in het dagelijks leven een belangrijke plaats in.
Vegetarisme is in het boeddhisme niet verplicht. In het boeddhisme is het doden van een levend wezen tegen de vijf voorschriften waar iedere boeddhist zich aan zou moeten houden. Het eten van vlees of vis is echter niet hetzelfde als het doden van een levend wezen.
De twee belangrijkste godsdiensten in Japan zijn Shinto en Boeddhisme. Shinto is Japan's inheemse godsdienst en is ontstaan in het verre verleden. Men geloofde in de Kami, geestelijke krachten in bomen, bergen, zee of wind. Het oude volk van Japan eerde deze krachten en leefde in harmonie met de natuur.
Religie is nog steeds een belangrijk onderdeel in het Japanse leven waar het boeddhisme nu het belangrijkste geloof is. In 1985 waren er in Japan 90 miljoen Boeddha-volgelingen, tegen 1,7 miljoen christenen en 155 duizend moslims. Een groot aantal boeddhisten zijn echter tevens shinto aanhangers.
De Chinese staat erkent vijf religies: het boeddhisme, het katholicisme, de islam, het protestantisme en het taoïsme. Religieuze organisaties moeten zich registreren bij één van de zeven religieuze verenigingen die onder controle staan van de staat en de Communistische Partij.
Momenteel is slechts 1,5 procent van de 127 miljoen Japanners christen.
Met een dikbuik of happy boeddha tuinbeeld haal je de vrolijkheid naar je toe. Daarnaast brengt deze boeddha ook voorspoed, succes en geluk met zich mee. De happy boeddha komt van origine uit China. Daar is hij ook wel bekend als Pu-Tai-Ho-Shang, terwijl de Japanners de dikbuik boeddha liever Hotei noemen.
Shinto wordt vaak beschreven als de oorspronkelijk natuurgodsdienst van Japan en is naast het boeddhisme de dominante religie in het land. Bomen, bergen, rivieren en de zee worden met goden geassocieerd en worden geëerd.
Japanners hebben een bijzondere mentaliteit
Japanners zijn vriendelijk, beleefd, netjes, servicegericht, behulpzaam en soms ook wel een beetje aandoenlijk. Natuurlijk komt dit wel vaker voor op verre bestemmingen, maar in Japan lijkt het wel alsof geen moeite te veel voor ze is. Het lijkt onderdeel van hun cultuur.
Japan staat bekend om zijn keuken. Zo komt bijvoorbeeld Sushi uit Japan. Verder staat Japan bekend om zijn vele tempels en de verschillende religies, zoals het Sjintoïsme, Boeddhisme en het Christendom. Ook in de Japanse natuur is veel te ontdekken.
De Maya Devi tempel in Lumbini in Nepal wordt al lange tijd beschouwd als de geboorteplaats van de Siddhartha Gautama, later beter bekend als Boeddha.
Oorsprong van shintoïsme
Het woord shintō is afgeleid van de Chinese tekens 'shin' en 'tao', en betekent zoveel als "De weg van de Kami". Het is ontstaan als een "amorfe mengeling van natuurverering, vruchtbaarheidsriten, heldenverering en sjamanisme."
Iets meer dan de helft van de Zuid-Koreanen is gelovig. De twee grootste geloofsovertuigingen in Zuid-Korea zijn het boeddhisme (23%) en het christendom (29%). Boeddhisme in Zuid-Korea: Het boeddhisme kent een lange geschiedenis in Korea.
Hindoes zelf noemen hun geloof sanatana dharma wat 'eeuwige leer' betekent. Hindoes geloven dat je reïncarneert na je dood. Hoe fijn je volgende leven is, wordt bepaald door hoe je je in je huidige leven gedraagt, karma. De religie heeft vele goden, maar eigenlijk geloven hindoes maar in één god.
De Dharmachakra stelt een chakrawiel met acht of meer spaken voor. Het is een van de oudste symbolen uit het boeddhisme; het is al terug te vinden in Indische kunst ten tijde van de Boeddhistische koning Asoka. In zijn versimpelde vorm wordt de Dharmachakra wereldwijd herkend als het symbool van het boeddhisme.
Hindoeïsme. Voor Hindoestanen is een koe een heilig dier, dus die slachten en eten ze sowieso niet. In het Hindoeïsme is geweld niet toegestaan, dus zijn velen vegetariër, omdat ze de dieren geen pijn willen doen.
In het boeddhisme gaat het minder om wat je eet en veel meer om hoe je eet. Je eet met respect voor de ingrediënten en de mensen die ervoor gezorgd hebben dat het eten van zaadje tot aan eindproduct bij jou op tafel komt. Zonder zon geen planten, zonder boer geen oogst.