Mazout wordt gewonnen uit de raffinage van petroleumMazout, ook wel huisbrandolie of stookolie genoemd, is een afgeleide van ruwe petroleum. Mazout behoort tot de categorie van de fossiele brandstoffen. De moleculaire samenstelling van mazout hangt af van de oorsprong van de petroleum die als basis dient.
Mazout ,officieel gasolie-verwarming genaamd maar in de volksmond vaak stookolie of huisbrandolie, is een fossiele brandstof op basis van ruwe aardolie. Ruwe aardolie kan op zich niet gebruikt worden als verwarmingsbron. Daarvoor is raffinage nodig, een complexe werkwijze van distillatie en andere processen.
Hoewel mazout en diesel bijna identiek zijn als we naar de chemische samenstelling kijken, worden de twee producten niet aan dezelfde prijs verkocht. Diesel, behalve rood gekleurde diesel, wordt zwaarder belast dan huisbrandolie. En u mag uw voertuig in geen geval met huisbrandolie tanken.
Stookolie, of dat nu in de vorm van diesel of mazout is, kan gebruikt worden als brandstof voor auto's en in verwarmingsketels. Het enige verschil tussen de twee is de kleur: hij is rood wanneer hij bestemd is voor huishoudelijk gebruik.
Twee types stookolie, officieel gasolie genoemd, worden gebruikt om verwarmingsketels aan te drijven: Gasolie: dit is de traditionele stookolie, standaard mazout. Gasolie verwarmingsdiesel: ook bekend als 'rode diesel', dit is stookolie extra.
Mazout wordt gewonnen uit de raffinage van petroleum
Mazout, ook wel huisbrandolie of stookolie genoemd, is een afgeleide van ruwe petroleum. Mazout behoort tot de categorie van de fossiele brandstoffen. De moleculaire samenstelling van mazout hangt af van de oorsprong van de petroleum die als basis dient.
Wie mag met rode diesel rijden in de praktijk? Dat zijn de volgende voertuigen en machines: Voertuigen die buiten de openbare weg worden gebruikt en/of waar geen vergunning voor is verleend voor het gebruik op de openbare weg. Denk hierbij aan heftrucks die in magazijnen gebruikt worden.
Informeel (vooral in België) wordt benzine ook wel aangeduid als naft, en soms ook met het Engelse woord petrol.
Verwarming op mazout: lage kostprijs
Vergeleken met andere installaties, zoals een verwarmingsketel op pellets of een warmtepomp, is een verwarming op mazout niet duur bij de installatie. Het onderhoud van de mazoutketel is een jaarlijkse verplichting, maar de kostprijs ervan vergt ook geen grote investering.
Mazout tanken is volstrekt illegaal, voor alle duidelijkheid. Als je wordt gecontroleerd door de douane, kun je een boete verwachten van minstens € 500.
Aardgas is als brandstof doorgaans iets duurder dan stookolie, maar de installatiekosten liggen een stuk lager dan bij een verwarming op stookolie. Daarnaast is aardgas milieuvriendelijker bij de verbranding.
Vroeger werd er wel eens een bepaald percentage petroleum bij de dieselbrandstof toegevoegd om te beletten dat deze stolde bij vriestemperaturen (paraffinevlokken), nu met de nieuwe diesels is het niet meer aan te raden om dit te doen, men voegt bij de diesel andere additieven om mazout vloeibaar te houden tot ongeveer ...
Petroleum is de volksnaam voor kerosine, de aardoliefractie met een kookpunt tussen circa 150 °C en 290 °C, net boven dat van benzine. Petroleum wordt gebruikt voor verlichting en verwarming.
De dagprijs van stookolie bedraagt 0,6721 euro per liter voor een levering van minstens 2.000 liter en 0,7018 euro per liter voor kleinere bestellingen.
U kunt petroleum gebruiken als verbrandingsmiddel voor uw petroleumkachels en kookvuren. De brandstof geeft een zuivere verbranding, met bijna geen schadelijke uitstootgassen. Zeker voor ruimtes die niet standaard zijn uitgerust met centrale verwarming is petroleum een goedkoop, energiezuinig alternatief.
De naam voor de kleur petrol komt van het woord petroleum. Het verwijst naar de brandbare vloeistof die, wanneer deze verwarmd wordt tot zijn kookpunt (150-290 graden), een blauw-groene kleur heeft.
Benzine = Aardolieraffinageproduct als brandstof in benzinemotoren. In het Engels: petrol en in het Amerikaans gasoline of kortweg gas genoemd.
Stookolie wordt als brandstof gebruikt in dieselmotoren en verwarmingsinstallaties. Voor verwarmingsdoeleinden is stookolie in Nederland grotendeels verdrongen door aardgas.
De mazoutprijzen zijn onderhevig aan vraag en aanbod
De koers schommelt vooral op basis van de overbekende wet van vraag en aanbod. Als de vraag naar ruwe olie stijgt en het aanbod volgt niet, dan stijgt de prijs. Als het aanbod de vraag overstijgt, dan daalt de prijs van ruwe olie.
3.000 euro boete voor wie vanaf 1 januari 2022 nog stookolieketel plaatst. Vanaf 1 januari 2022 mogen er geen nieuwe stookolieketels meer worden geplaatst. Een ketel mag ook niet meer worden vervangen als er een aardgasnet aanwezig is in de straat. Wie dat toch doet, riskeert een boete vanaf 3.000 euro.
Omdat de stookolie een rode kleur achterlaat in de tank van auto of vrachtwagen, is het gebruik ervan dus gemakkelijk op te sporen. Een bestuurder die met rode diesel rijdt, riskeert een boete van minstens 500 Euro, die kan oplopen tot 1.250 Euro voor grote hoeveelheden.
Biodiesel in Duitsland
Dat doe je met biodiesel! Je betaalt daar namelijk geen accijns over.