Veilig en betrouwbaar
Dienst Justis is onderdeel van het Ministerie van Justitie en Veiligheid en behandelt uw aanvraag volgens de officiële richtlijnen. Doordat u via de link die u ontvangt van Dienst Justis inlogt met uw DigiD, is de methode veilig en betrouwbaar.
Veelgestelde vragen
Het kan gaan om (on)herroepelijke veroordelingen, strafbeschikkingen, transacties, sepots en openstaande zaken. In de Wet justitiële en strafvorderlijke gegevens staat welke gegevens erin komen en hoelang die bewaard blijven.
U kunt contact opnemen met Dienst Justis voor de status van uw VOG. Dienst Justis is te bereiken via 088 – 99 82 200.
Bij de beoordeling van een VOG-aanvraag kijkt Justis of u strafbare feiten op uw naam heeft staan die een risico vormen voor de functie of het doel waarvoor u de VOG aanvraagt. Sommige strafbare feiten vormen een bezwaar voor de ene baan of stage, maar voor de andere niet.
Als uw VOG-aanvraag is afgewezen, kunt u een bezwaarschrift sturen. Een bezwaarschrift moet u indienen binnen 6 weken na de datum van de beslissing. Dit kan zowel digitaal als schriftelijk. U kunt uw bezwaarschrift ook door uw gemachtigde laten indienen.
Sommigen zien zelfs helemaal af van de aanvraag, uit angst voor afwijzing. Onterecht, want maar een klein deel van alle VOG-aanvragen wordt geweigerd: in 2019 slechts 0,33%. Om misverstanden over de VOG weg te nemen ontwikkelde Justis de VOG-check.
Ja, je kunt een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) aanvragen als je strafbare feiten hebt gepleegd. Als het strafbare feit niet belangrijk is voor de stage of de functie die je gaat uitoefenen, krijg je alsnog een VOG.
Hieruit blijkt dat er in 2020 ruim 1,1 miljoen aanvragen voor een VOG werden gedaan. Van deze aanvragen waren er 187.712 afkomstig van mensen met een strafblad. Van deze aanvragen zijn er uiteindelijk 2.524 geweigerd. Dit betekent dat van alle aanvragen slechts 0,21 % wordt geweigerd.
Of een medewerker kan werken zonder VOG hangt af van de branche waarin jouw organisatie actief is. De ene medewerker is verplicht om een VOG te hebben, terwijl het voor de andere optioneel is. Een VOG is wettelijk verplicht voor: onderwijzers (basis, voortgezet, speciaal onderwijs en mbo);
Een VOG is een verklaring waaruit blijkt dat uw gedrag geen bezwaar is voor een nieuwe baan, visum, emigratie of werkvergunning. Ook voor een visum of emigratie kan een VOG nodig zijn.
Ja, dat kan in sommige gevallen. Een VOG wordt voor een specifieke functie bij een specifieke werkgever aangevraagd. De originele VOG moet aan de werkgever overgelegd worden.
De kosten van een VOG betaalt u in eerste instantie zelf.Het kan zijn dat u de kosten van de VOG mag declareren bij uw werkgever / leidinggevende. Dit verschilt per organisatie / instantie. Daarom raden wij u aan om dit dan ook met uw werkgever / leidinggevende te overleggen.
Binnen 1 tot 4 weken ontvangt u een bericht van Justis
Dan krijgt u altijd een VOG. Heeft u wel een strafblad? Bekijk de informatie over de beoordeling van de VOG-aanvraag. U ontvangt de VOG altijd per post op het woonadres dat u in de aanvraag opgeeft.
Kan ik een VOG aanvragen zonder werkgever/organisatie? Het is zeker mogelijk om een VOG aan te vragen zonder werkgever of organisatie. Bij VOG-aanvraag.nl kunt u snel en gemakkelijk uw VOG aanvragen.
Bij overtredingen blijven de gegevens 5 jaar bewaard (als er een taakstraf of vrijheidsstrafvoor is opgelegd blijven ze 10 jaar bewaard). Voor misdrijven blijft het 20 jaar; of 30 jaar bewaard (als de maximale straf van het strafbare feit 6 jaar of meer is) en. Bij zedenmisdrijven blijft het 80 jaar bewaard.
De terugkijktermijn voor een VOG NP is 4 jaar. Hierop zijn een aantal uitzonderingen: Voor zedendelicten geldt een onbeperkte terugkijktermijn. Voor jongeren tot 23 jaar geldt een terugkijktermijn van 2 jaar, behalve als er sprake is van zedendelicten of zware geweldsdelicten.
Zolang u een strafblad heeft, mag u sommige beroepen niet uitoefenen. Zoals advocaat, leraar of deurwaarder. Voor sommige beroepen heeft u een VOG (Verklaring omtrent gedrag) nodig. Een strafblad kan betekenen dat u geen VOG krijgt.
Kan iedereen mijn strafblad opvragen, bijvoorbeeld mijn werkgever? De gegevens kunnen niet aan iedereen worden gegeven. Een “gewone” werkgever kan de gegevens niet opvragen. In het “Besluit justitiële en strafvorderlijke gegevens” wordt geregeld wie de gegevens kan opvragen.
Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) had ongeveer 8% van de Nederlandse bevolking van twaalf jaar en ouder in 2019 een strafblad. Dit komt neer op ongeveer 1,3 miljoen mensen.
U kunt geen kopie krijgen van uw strafblad. U kunt wel een verzoek indienen bij de Justitiële Informatiedienst om uw strafblad in te zien.
Een VOG vraag je aan bij Justis en houdt eigenlijk in dat jouw (justitiële) verleden niet gevaarlijk is voor het vervullen van jouw taak als zorgverlener. Er wordt gekeken naar strafbare feiten die een risico kunnen vormen voor het uitvoeren van het beroep óf het doel waarvoor de VOG is aangevraagd.
In artikel 3 staat dat binnen de Wlz-zorg een VOG verklaring, op het moment dat je in dienst treedt, niet ouder mag zijn dan 3 maanden. Ben je een zelfstandige zorgverlener die Wlz-zorg verleent, dan mag je Wkkgz VOG verklaring niet ouder zijn dan 3 jaar.
Iedereen die in het onderwijs werkt (in het primair, voortgezet, speciaal en middelbaar beroepsonderwijs), moet bij indiensttreding een actuele VOG (geen kopie en niet ouder dan zes maanden) overleggen.