Het eerste trimester van de zwangerschap loopt van week 1 tot en met week 12. De eerste spannende weken van je zwangerschap. In deze eerste fase gebeurt er ontzettend veel in je lichaam.
Het eerste trimester duurt ongeveer 13 weken. Je telt hierbij terug en begint nog voordat je zwanger bent geworden, namelijk op de eerste dag van je laatste menstruatiecyclus. Een volledige zwangerschap duurt ongeveer 40 weken.
De derde trimester van je zwangerschap is voor de meeste vrouwen fysiek het zwaarst, maar mentaal rustiger. Je buik wordt groter en kan soms best even in de weg zitten.
Het tweede trimester loopt van week 13 tot en met week 26. Dit is voor veel zwangere vrouwen een fijne periode van de zwangerschap. Je voelt je energieker en ook de kans op een miskraam is aanzienlijk kleiner geworden. Vaak heb je nu ook minder last van zwangerschapskwaaltjes.
12 weken zwanger (3 maanden)
Je buik bij 12 weken zwangerschap:
Je baarmoeder is nu zo groot als een grapefruit en kun je inmiddels zelf voelen net boven het schaambot. Probeer maar eens of je de bovenkant van je baarmoeder zelf kunt voelen. Ga op je rug liggen en leg je vlakke hand zo'n 3 cm boven je schaambot.
17 weken zwanger – 4 maanden zwanger. In een eerste zwangerschap waarbij de moederkoek niet vooraan ligt begin je nu kleine kriebeltjes te voelen in je buik.
Het derde trimester van de zwangerschap loopt van 28 tot 40 weken, dus ongeveer 13 weken. Aan het eind van week 39 ligt je uitgerekende datum en heb je de (gemiddelde) volledige termijn van je zwangerschap doorlopen. Hou er rekening mee dat sommige vrouwen al in week 37 bevallen en anderen pas in week 42.
Een trimester is een periode van drie maanden, een kwart jaar. Een synoniem is kwartaal. De betekenis van semester is 'periode van zes maanden, een halfjaar'.
Het derde trimester van de zwangerschap loopt van week 28 tot en met week 41. De laatste loodjes van je zwangerschap. Nog even en je kunt je kindje(s) in je armen sluiten.
70% van de vrouwen heeft last van misselijkheid als ze in verwachting zijn. Bij de meeste vrouwen duurt deze periode tot de 12e week van de zwangerschap, maar er zijn vrouwen waarbij het maanden duurt tot zwaar overgeven aan toe. Het hormoon HCG is de boosdoener van het misselijk zijn en het overgeven.
Je voelt niet zo veel aan een zwangere buik in het begin. Het enige wat je kan merken zijn lichte krampen in je onderbuik, een opgezette en gespannen buik. Dat komt doordat je baarmoeder plaats gaat maken in je buik. Andere organen moet ruimte inleveren, maar er zijn ook hormonen die zorgen dat je je anders voelt.
In week tien is het hormoon HCG op zijn hoogst. Je kunt nu het meeste last hebben van zwangerschapskwaaltjes als vermoeidheid en misselijkheid. Vaak nemen de klachten na het eerste trimester weer langzaam af.
Misselijkheid, soms in combinatie met overgeven, is een normaal verschijnsel in het begin van de zwangerschap. Ongeveer 50 tot 70% van alle zwangere vrouwen hebben hier in het eerste trimester last van. Misselijkheid is niet alleen normaal, het is ook een teken dat de zwangerschap goed verloopt.
Als je 12 weken zwanger bent heb je de spannendste periode qua miskraamrisico zeker achter de rug. Waar je rond 6 weken zwangerschap nog 22% kans hebt op een miskraam, is dat risico na een goede termijnecho tussen 10-12 weken zwangerschap 0,6%.
Het tweede trimester van je zwangerschap loopt van 14 tot 27 weken en duurt 14 weken of ongeveer drie en een halve maand.
Mijn laatste menstruatie was tussen de 20 en 23 weken geleden en ik ben nu dus tussen de 18 en 21 weken zwanger. Dat is alweer 5 maanden!
Het derde trimester (28 - 40 weken) De laatste drie maanden van je zwangerschap! Nu gaat het toch echt bijna gebeuren! Je zult merken dat een aantal lichamelijke activiteiten steeds zwaarder worden om te doen en dat je sneller vermoeid bent omdat je waarschijnlijk een aantal kilo's zwaarder bent geworden.
Je bent nu 3 maanden zwanger en de meeste symptomen die je tot nu toe ervaren hebt, gaan langzaam over.
Je kunt ook een crème tegen striemen smeren, speciaal voor zwangere vrouwen: Mustela Maternité Striemencrème, Louis Widmer MamaDerm Crème Tegen Striemen of Eucerin Verzorgende Olie. Vergeet ook niet om je lichaam van binnenuit te hydrateren en drink minstens anderhalve liter water per dag.
Het is aangeraden om tijdens de zwangerschap 12,5 tot 18 kg gewicht bij te komen. Voor vrouwen met ondergewicht en een tweelingzwangerschap zijn er geen richtlijnen voor gewichtstoename.
Je 16 weken zwangere buik:
De bovenkant van je baarmoeder staat nu zo ongeveer op 1/3 tussen je schaambot en je navel. Voel maar eens of je haar zelf kunt voelen door op je rug te gaan liggen en een vlakke hand net onder je navel wat in je buik te drukken.
Proficiat, je bent nu 10 weken zwanger! Dat betekent dat je al in je derde maand zit.
12 weken zwanger: ontwikkeling van je kindje
Je/jullie kindje is in de afgelopen weken flink gegroeid en is qua grootte vergelijkbaar met een pruim. Qua lengte meer dan een verdubbeling, ongeveer zes centimeter nu. Het gewicht ligt nu gemiddeld rond de 20 gram. Denk maar aan de grootte van een pruim.