Informatie over de huid – Huidtypen en -conditie. Er zijn vier basistypen gezonde huid: de normale, vette, droge en gemengde huid. Het huidtype is erfelijk bepaald. De conditie van onze huid kan echter sterk variëren al naar gelang de verschillende inwendige en uitwendige factoren waar deze mee te maken heeft.
Informatie over de huid – Huidtypen en -conditie. Er zijn vier basistypen voor een gezonde huid: de normale, vette, droge en gemengde huid. Het huidtype is erfelijk bepaald.
Huidtype 3
Je huid is licht getint, je verbrandt soms en je bruint soms. Het kan goed zijn dat je donkerblond tot bruin haar hebt en vrij donkere ogen. Ook al verbrand je minder snel, het is aan te raden je huid te beschermen tegen de zon.
Druk een doekje op verschillende plaatsen op de huid. Blijft het plakken en blijft er een vetlaagje achter, dan is er sprake van een vette huid. Is dit niet het geval, dan gaat het om een normale huid. Bij een droge huid kunnen er huidschilfers op het doekje achterblijven.
Mensen met dit huidtype hebben rood of lichtblond haar en een lichte kleur ogen. De huid is licht van kleur met meestal sproeten. Personen met dit huidtype verbranden heel snel in de zon en worden nauwelijks bruin. Meestal neemt het aantal sproeten juist toe na expositie aan zonlicht.
HUIDTYPE 1: mensen met rood of blond haar en lichte ogen hebben vaak een erg lichte huid met sproeten. Zij vallen onder huidtype 1: hun huid verbrandt altijd en wordt niet bruin. HUIDTYPE 2: blonde mensen met grijze, groene of blauwe ogen die huidtype 2 hebben, hebben ook een lichte huid.
Huidtype 5: Deze huid verbrandt bijna nooit en wordt diepbruin. Dit type wordt ook wel de Aziatische huidtype genoemd. De mensen hebben een donkergetinte huid of een bruingele huid. De mensen met dit huidtype hebben zwart haar en donkere ogen.
Huidtype 2
Heb je dit huidtype, dan wordt je langzaam bruin. Uiterlijke kenmerken zijn: een lichte huid, blond haar en grijze, groene of lichtbruine ogen. Je huid wordt langzaam bruin en je verbrandt best snel.
Je huidtype is genetisch bepaald en kun je niet veranderen maar wel in balans brengen. Volgens dermatologen zijn er vijf verschillende. Vind de jouwe, kies de beste verzorging en haal zo het maximale uit je huid.
Wanneer de huid teveel uitdroogt kan er eczeem en soms een huidinfectie ontstaan. Daarom is het goed om een droge huid tijdig te herkennen en te behandelen.
Een droge huid heeft een tekort aan talg (vet) Een droge huid voelt overal droog aan. Je kunt last hebben van een droog gezicht zoals een droge hoofdhuid, een droge neus, maar daarnaast kun je ook last hebben van droge benen of armen. Een droge huid is gevoeliger voor voortijdige huidveroudering.
Hoe herken je een normale huid
De normale huid voelt zacht en soepel aan en heeft een gelijkmatige, matte glans. De normale huid kent nauwelijks problemen, de poriën van de normale huid zijn wel wat zichtbaar, maar niet verwijd. De normale huid heeft een goede doorbloeding en de vet- en vochtverhouding zijn in balans.
Een gezonde huid voelt zacht en egaal aan, omdat er geen sprake is van ontstekingen of ruwe schilfers. De teint van de huid is egaal en er zijn geen plekken die donkerder of lichter zijn dan de rest van de huid, met uitzondering van sproeten. Rode adertjes of kluwen van adertjes zijn niet op de huid zichtbaar.
Bij een vette huid glimt de t-zone meer als de rest van het gezicht. De talgproductie is daar hoger dan bij een normale of een droge huid. Tevens is de huid dikker doordat er meer talg op het huidoppervlak zit en hierdoor sneller verhoornd.
Er bestaat een groot verschil tussen een droge huid (tekort aan vet/talg) en een vochtarme huid (tekort aan vocht). De cellen in die huidlagen horen 10% vocht te bevatten. Wanneer dat minder is noemen we de huid vochtarm. Een vochtarme huid heeft een tekort aan water, een vette huid aan vet (talg).
Hoe vaker je verbrand bent geweest, des te groter de kans op huidkanker op latere leeftijd. Hoe snel iemand verbrand door de zon, hangt samen met de zonkracht die dag - die tegenwoordig vaak in het weerbericht wordt genoemd, en je huidtype: een lichtere huid verbrandt sneller dan een donkerdere.
Huidtpe 1. Heb je huidtype 1, dan verbrand je waarschijnlijk erg snel en wordt je maar langzaam bruin. Huidtype 1 kenmerkt zich door een zeer lichte huid, vaak met veel sproeten en in combinatie met rood of lichtblond haar en blauwe ogen.
Lichte huid krijgt zijn kleur voornamelijk door het blauwachtig witte bindweefsel onder de dermis en door de hemoglobine in de bloedvaten van de dermis. Iemands huidskleur is niet overal op het lichaam gelijk. Zo is de huid op de handpalmen en voetzolen doorgaans lichter en van de genitaliën donkerder van kleur.
Kijk in de spiegel met een spierwit papier naast je gezicht. Wanneer je huid rozig of blauwachtig lijkt, dan heb je een koele ondertoon. Als je huid naast het papier gelig, perzikachtig of vaal lijkt, heb je een warme ondertoon. Bij een neutrale ondertoon zie je geen geel of roze tint in je gezichtskleur.
Mensen met een donkere huidskleur kunnen wel degelijk verbranden. Het duurt langer alvorens ze verbranden, maar ze zijn ook gevoelig voor de eerste zomerzon. Daarna wennen ze er sneller en gemakkelijker aan dan mensen met een lichte huid. Een donkere huid bevat meer pigmentcellen en meer melanine.
Voor de meeste mensen met een lichte huid is 15-30 minuten onbeschermd in de zon met handen en gezicht voldoende. Mensen met een donkere huid hebben 20-40 minuten onbeschermd zonnen nodig.
Wanneer een huidspecialist jouw huidtype wil vaststellen, kijkt hij of zij naar de stevigheid, de grootte van je poriën en de vochtbalans van je huid. Op basis daarvan komt er een bepaald huidtype uit de test: normaal, droog, vet of gemengd. De normale huid is glad en heeft kleine poriën.
Bruin word je vooral van uv-straling tussen 2900 en 3050 ångström. Normaal glas laat geen stralen door onder 3000 ångström en zal je dus beschermen tegen verbranding. Echter nooit helemaal. Wie lang genoeg achter glas bruint, krijgt wel degelijk een kleurtje.