De benaming is afgeleid van de vindplaats van de magnetiet stenen. Magnetiet werd onder andere in Magnisia, een streek in Griekenland gevonden. Een andere mogelijke vindplaats is de antieke stad Magnesia in het huidige Turkije. De inwoners van de beide plaatsen worden Magneten genoemd.
Magnetisme wordt veroorzaakt door het feit dat elektronen elkaar afstoten en daardoor een lading aan een object kunnen geven. Magneten hebben twee polen, de noordpool en de zuidpool. De noordpool wordt aangetrokken door de zuidpool.
William Gilbert (Colchester, 24 mei 1544 – Londen, 30 november 1603), ook bekend als Gilberd, was een Engelse arts en natuurfilosoof.
Een magneet is een voorwerp dat ijzer, nikkel, kobalt en andere magnetische metalen aantrekt. Hoe een magneet of magnetisme nou precies werkt is best lastig om uit te leggen. Eigenlijk zijn alle materialen om ons heen (licht) magnetisch. Alle materialen hebben namelijk een magnetisch veld.
Magnetisme is een natuurkundig verschijnsel dat zich uit in krachtwerking tussen magneten of andere gemagnetiseerde of magnetiseerbare voorwerpen, en een krachtwerking heeft op bewegende elektrische ladingen, zoals in stroomvoerende leidingen.
Een magneet (Oudgrieks λίθος μάγνης , lithos Magnes, "Steen uit Magnesia", zie het mineraal magnetiet) is een voorwerp dat een magnetisch veld produceert.
Volgens overlevering ontdekte de natuurfilosoof Thales van Miles rond 600 voor Christus de werking van de magneetstenen. Hij verklaarde de aantrekkingskracht van de natuurlijke magneetstenen hiermee, dat ze een ziel moesten bezitten, aangezien magneten altijd werkten en bewegingen zoals bij levende wezens veroorzaken.
De wetenschappers hebben ontdekt dat magneten de doorbloeding stimuleren of een regulerend effect op de doorstroming van het bloed kunnen hebben. Ze hebben bovendien geconstateerd, dat uitgerekte aders krimpen en vernauwde bloedvaten ontspannen. Zwellingen en ontstekingen verdwenen, wonden genazen beter en sneller.
Kan zo'n magneet werking van je telefoon beïnvloeden? Nee, zegt Wokke. 'Het telefoonsignaal, 4G, Wi-Fi, NFC, GPS en bluetooth worden niet beïnvloed door de magneet. De antennes hiervoor zitten meestal aan de onder- of bovenkant en zo'n sticker plak je meestal in het midden van je telefoon.
Hoe kan dat? Om een magneet te maken heb je een stroombron (batterij), geleider (koperdraad) en een stuk metaal (spijker) nodig. Doordat de koperdraad in één richting loopt, gaat de stroom van de batterij ook in één richting. Hierdoor ontstaat een magnetisch veld om de spijker heen.
Onder bijzondere omstandigheden kan een permanente magneet zijn magnetische eigenschap wel snel verliezen, onder andere door sterke verhitting, stoten en demagnetisering met behulp van andere magneten. Onder normale omstandigheden vindt het verlies van magnetisme echter zeer langzaam plaats.
Neodymium magneten, ferriet magneten, magneetband en magneetfolies behouden hun magnetisme onder normale omstandigheden vrijwel onbeperkt lang. Invloeden zoals temperatuur, schokken of magneetvelden kunnen echter een negatieve uitwerking op de houdkracht van een magneet hebben.
In principe kunnen alle ferromagnetische materialen als hechtgrond voor magneten worden gebruikt. Ook twee magneten kunnen met elkaar worden gecombineerd en trekken elkaar aan. Materialen zoals koper, zink of aluminium zin niet ferromagnetisch en kunnen niet als hechtvlak voor magneten worden gebruikt.
Juist in de vier elementen ijzer, nikkel, kobalt en gadolinium bestaat interactie tussen zogenaamde 'ongepaarde spins'. Deze interactie zorgt ervoor dat de magnetische momenten van atomen zich blijvend evenwijdig aan elkaar kunnen richten.
Minder dure metalen zoals ijzer en nikkel worden aangetrokken door een magneet. Als een sieraad wordt aangetrokken door een magneet is de kans groot dat een van die metalen er in zit. Goud en zilver worden niet aangetrokken door een magneet.
Neodymium magneten zijn de sterkste magneten op de markt. Het zeldzame-aarde metaal neodymium zorgt voor de grote houdkracht.
Ja, de kracht van de magneten versterkt zich, wanneer men twee dezelfde schijfmagneten op elkaar plaatst – maar alleen bij schijfmagneten die plat genoeg zijn. Bij het stapelen geldt: De magneetstapel mag maximaal half zo hoog worden als de doorsnede van eén enkele schijfmagneet.
Een dunne plaat trekt de magneet minder goed aan. Ook het soort metaal is van invloed. Plaats een magneet zoveel mogelijk rechtstreeks op een metalen oppervlak zonder materiaal ertussen. Zelfs een laagje verf kan voor een vermindering van de houdkracht zorgen.
Magneten hebben twee polen: een noordpool en een zuidpool. De twee verschillende polen trekken elkaar aan, terwijl twee dezelfde polen elkaar juist afstoten. De kracht tussen de twee polen komt van het magnetisch veld dat magneten opwekken.
Magneten zullen versplinteren en het geproduceerde stof is uiterst brandbaar. Houd magneten op afstand bij vuur. Neodymium magneten verliezen kleefkracht bij een bepaald (80 grd) temperatuurbereik (demagnetisering). Magneten zijn van metaal en geleiden elektrische stroom.
Wanneer een rood bloedlichaampje zuurstof heeft gebonden (zuurstofrijk bloed), is het niet magnetisch en wanneer het rode bloedlichaampje geen zuurstof heeft gebonden (zuurstofarm bloed) is het wel magnetisch.
Een magnetische pool is een plaats op een magnetisch object waar lokaal de magnetische werking het sterkst is. Er zijn twee soorten magnetische polen, noordpool en zuidpool genaamd. Gelijksoortige polen stoten elkaar af, ongelijksoortige trekken elkaar aan.
We kunnen ook niet voelen of we N of Z vast hebben als we een magneet in ons handen hebben. En zelfs dicht bij de natuur staande volkeren gebruiken nog visuele hulp middelen om noord en zuid te vinden. Zoals mos bomen of termieten heuvels. Sommige dieren voelen dit wel.
Niet alle metalen zijn ferromagnetisch. Magneten kleven bijvoorbeeld niet aan aluminium, koper, messing, zilver of goud.
De met elkaar verbonden magneten aan de zijrand van een tafelblad plaatsen, zodat een magneet over de tafel rand steekt. De magneten op de tafel goed vasthouden en een houten wig op de over de rand hangende magneet drukken. Gelijkmatig en stevig drukken, om de wig langzaam tussen de beide magneten te schuiven.