Je afgewezen of gekwetst voelen, gaat gepaard met een verlammende, bevriezende emotie genaamd schaamte. Schaamte komt bijvoorbeeld om de hoek kijken wanneer je je door afwijzing niet goed genoeg voelt. Schaamte trekt samen op met een negatief zelfbeeld.
Vertel hoe je je voelt.
Wees zo eerlijk mogelijk en vertel hoeveel pijn je hebt. Wees open over je gevoelens om de ander te laten zien dat hij/zij je echt gekwetst heeft, en dat je het er heel moeilijk mee hebt gehad. Maak oogcontact en praat langzaam, zodat je laat zien dat je echt meent wat je zegt.
Kwetsen heeft in de standaardtaal de betekenis 'psychisch verwonden', 'krenken, beledigen'. Ook het bijvoeglijk naamwoord gekwetst is standaardtaal in de betekenis 'psychisch verwond' of 'gekrenkt, beledigd'.
beledigd, boos, gebelgd, gekrenkt, geraakt, kwaad, ontstemd, verbolgen, verontwaardigd. geraakt (bn) : beledigd, gebelgd, gekrenkt, gekwetst, gepikeerd, geprikkeld, getroffen, verstoord.
Als mensen je gevoelens kwetsen, heb je twee opties. De eerste is om de andere kant op te kijken en de pijn te verbergen, waardoor je sterk lijkt te zijn zonder aarzeling. De andere optie is gezonder: verdedig jezelf en genereer een adequate emotionele reactie om je gevoel van eigenwaarde te beschermen.
Want mensen die je helemaal niet waarderen voor wat je doet of wie je bent en dit ook niet uitspreken, kunnen je emotioneel maken. Dat raakt je. Je wordt dan boos, gefrustreerd, onzeker, verdrietig…. Soms verlies je daardoor het vertrouwen in die persoon of ontstaat er een barst in je relatie tot die persoon.
Zo maak je het goed: Vertel hem duidelijk dat je er graag over wilt praten. Probeer jezelf niet te verdedigen, maar verplaats je in hem. Probeer te snappen waarom hij gekwetst is. Zeg voor een laatste keer dat het je echt spijt en laat het hierbij.
Zeg sorry
Zeg het. Niets meer. Niets minder. “Sorry.” / “Het spijt me.” / “Mijn oprechte excuses.”
Vaak sorry zeggen kan dan een ondermijnende vorm van beleefdheid worden. Je doet je zelf eigenlijk tekort. Het ondermijnt je zelfvertrouwen. En mensen nemen je steeds minder serieus want als je overal sorry voor zegt dan is het niet meer geloofwaardig.
Dit kan iets eenvoudigs zijn als, 'Dank je wel voor je excuses' of 'Ik waardeer je verontschuldigingen, dank je. ' Wuif de verontschuldigingen van de ander niet weg door woorden als, 'Het is oké' of 'Het is niets'.
Mensen noemen vaak dat ze “de klik” voelen als het eerste contact heel makkelijk gaat: het voelt meteen vertrouwd. Ze krijgen het gevoel dat ze de ander al jaren kennen. Dit is een heel fijn gevoel. Vaak komt het omdat deze persoon iets aanraakt wat je al kent.
Vrijwel elke emotie veroorzaakt meer activiteit in de borst: een blijk een versnelde hartslag en ademhaling. Dat mensen het hoofd ook vaak rood inkleuren duidt op activiteit van de gezichtspieren, maar ook op veranderingen in gedachten en gevoelens.
Probeer in het nu te leven
Dit is misschien een cliché tip, maar in het nu leven is heel belangrijk in deze situatie. Iemand moeten of willen vergeven betekent dat je in het verleden blijft hangen, terwijl je daar eigenlijk niets meer aan kunt doen.
Boosheid, wrok en frustratie leveren negatieve energie en stress op. Door te vergeven verminder je stress. Hierdoor krijg je weer positieve energie, voel je je vrijer en gelukkiger en dat zie je ook terug in je gezondheid. Het is goed voor je hart en bloedvaten, verlaagt je cortisolniveau en verbetert je immuunsysteem.
Vergeven is niet hetzelfde als vergeten. Wanneer iemand heel ernstig is pijn gedaan is vergeving is helaas niet altijd mogelijk. Tijd heelt veel wonden, maar soms kost iets te veel tijd. Het gaat er dus niet om dat je goedkeurt wat de ander heeft gedaan.
“Soms is het liefde op het eerste gezicht, maar meestal duurt het een tijdje voor je verliefd bent”, reageert relatietherapeut Gary Brown. “Er bestaat jammer genoeg geen magisch aantal van dates voor wanneer de vonk overslaat. Soms kan dat wat langer duren."
Hij voelt jou haarfijn aan. Hij weet het wanneer je nerveus en oncomfortabel bent en hij weet het wanneer je blij en gelukkig bent. Zijn intuïtieve vermogen zorgt ervoor dat hij meer dan anderen moeite in je wil blijven steken. Hij merkt op in welke situaties jij jezelf goed voelt en speelt daarop in.
Aantrekkingskracht, een krachtig gevoel dat je sterk wilt verbinden met de ander. Het raakt je in de kern en een stoot van soms onverklaarbare energie komt vrij. De welbekende "klik". Het voelt zo goed, dat je zeker weet dat dit de ware is.
onzekerheid; slecht slapen; verminderd zelfvertrouwen; stress, wat op de lange duur kan leiden tot burn-out en andere ziektes als: Hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten, eczeem, kanker, etc.
Negeren als vorm van indirecte weerstand. Iemand negeren betekent in feite: net doen alsof de ander niet bestaat. En hoewel er bij negeren weinig woorden worden gebruikt is de boodschap: 'voor mij ben jij lucht'.
Door sorry te zeggen kun je de ander laten weten dat je ergens spijt van hebt. Het wordt vaak zelfs verwacht dat je sorry zegt. Als jouw kind een ander kind slaat, voel je je misschien opgelaten tegenover het andere kind of de andere ouder. Met een 'sorry' lijk je dit te kunnen herstellen.