USB 3.0 wordt de nieuwe standaard voor het aansluiten van randapparatuur aan je laptop of pc. USB 3.0 is zogezegd een veel efficiënter protocol dan zijn voorganger USB 2.0. Zo gebruikt USB 3.0 veel minder energie en dat is vooral voordelig bij gebruik van mobiele apparatuur.
Voorbeeld van ouderwetse USB 3 / USB 3.0 poorten, USB (2.0 & 3.0) is herkenbaar aan hun rechthoekige vorm en versie 3.0 is te herkennen aan de blauwe binnenkant.
U kunt zelfs een USB 2.0-kabel gebruiken om een USB 3.0-apparaat aan te sluiten op een USB 3.0-poort van uw computer. Als het apparaat, de kabel of de poort echter USB 2.0 is, zijn de overdrachtsnelheden ook beperkt tot die van USB 2.0.
De meeste USB sticks, muizen en toetsenborden hebben een type A aansluiting. USB-B is een meer vierkante aansluiting die vooral voor printers gebruikt wordt. Mini USB vind je bijvoorbeeld terug bij wat oudere camera's, telefoons, externe harde schijven, et cetera. Micro USB is de kleinste USB variant.
De USB type A heeft drie varianten, namelijk USB-A 2.0, USB-A 3.0 en USB-A 3.1. De 2.0 versie van USB is heeft de langzaamste data-overdracht, namelijk 480 Mbit/s. Doordat deze kabel maar 4 aders bevat is de snelheid veel lager dan de 3.0 versie van USB-A. Deze 3.0 versie heeft namelijk een snelheid van 5 Gbit/s.
In 2008 verscheen de USB-3.0-specificatie met het nieuwe SuperSpeed met 5 Gb/s. Het was een aanbeveling van de branchevereniging USB Implementers Forum (USB-IF) om blauw gekleurde isolatoren te gebruiken voor usb-poorten die SuperSpeed ondersteunen. Dan kun je de usb-poorten makkelijker onderscheiden van de oudere.
Welke soorten usb-aansluitingen zijn er? Wat betreft de fysieke vorm van de usb, is usb-a de bekendste soort, gevolgd door usb-c, mini-usb, micro-usb, usb-b, en de Lightning, Thunderbolt en 30-pin-aansluitingen van Apple. De verschillende usb-aansluitingen kunnen op meerdere manieren worden onderscheiden.
De juiste aansluiting
Nieuwe Android smartphones, tablets en sommige iPads hebben een usb C aansluiting. Je laadt deze snel op met een usb C naar usb C kabel of met een usb A naar usb C kabel. Oudere apparaten hebben een micro usb aansluiting. Gebruik hiervoor een usb A naar micro usb kabel.
Apple telefoons hebben namelijk hun eigen aansluiting, de Lightning aansluiting. Android telefoons hebben een Micro-USB of USB-C aansluiting. De Micro-USB aansluiting is eigenlijk een kleine versie van de USB versie. Doordat de aansluiting kleiner is kan deze aansluiting perfect gebruikt worden bij telefoons.
Vandaag de dag zien we computers meestal uitgevoerd met één of twee USB 3.0 poorten, al dan niet aangevuld met USB 2.0 poorten. Een draadloze muis en toetsenbord vereist niet zoveel data/stroom en kan gemakkelijk via USB 2.0 opereren. Met daarnaast SuperSpeed USB 3.0 kan data snel over gedragen worden.
Usb C is een multifunctionele kabel met een ovale aansluiting. Laad je smartphone snel op, zet data over of sluit een monitor aan op je laptop. Een usb C kabel ondersteunt verschillende protocollen, zoals Thunderbolt, Display Port, Power Delivery en Quick Charge.
USB HDMI signalen verzenden via USB C
Je hebt dan alleen maar een USB C naar HDMI adapter nodig. Die sluit je aan op een USB C poort in je computer, vervolgens sluit je de HDMI kabel van op de HDMI uitgang van je beeldscherm aan, en klaar is kees!
USB 4 is de nieuwste versie van USB, de bekende poort waarmee we randapparatuur op onze computers en laptops kunnen aansluiten. USB 4, officieel “USB4”, is de opvolger van Thunderbolt 3, en maakt dus ook gebruik van de Type-C poort vorm met ronde afwerkingen in plaats van hoekig.
USB-A. Een USB-A ziet eruit als het uiteinde van een usb-stick. Ook de meeste oplaadsnoeren voor smartphones of tablets hebben zo'n stekker. Die gaat dan in de adapter die in het stopcontact gaat.
Ook worden er vaak verschillende namen en uitdrukkingen door elkaar heen gebruikt USB-poorten hebben twee belangrijke variabelen. Namelijk de gebruikte standaard en de gebruikte poort. Inmiddels zijn er de volgende versie uitgebracht: USB 1.1, USB 2.0, USB 3.0 en USB 3.1. Gen 1 en 2.
Je hoeft alleen je usb kabel in de usb poort te doen en de andere kant van de kabel in een elektronisch apparaat en het werkt. Je kunt met een enkel usb stopcontact zelfs twee apparaten tegelijkertijd opladen en ondertussen de normale stekker ook nog gebruiken. De populariteit van de usb stopcontacten neemt enorm toe.
De USB A connector is een platte connector die in het USB contact van de PC (of een HUB - later meer hierover) gestoken kan worden. Veel apparaten gebruiken een USB-B connector om aangesloten te worden. Deze stekker gaat dus in de aansluiting van deze randapparatuur.
Afkorting van 'Universal Serial Bus'. Aansluiting op de computer waarop allerlei verschillende randapparatuur kan worden aangesloten, zoals een USB-stick, digitale camera of printer.
USB4 is de versie, USB-C is de aansluiting. Er zijn dus ook USB 2.0 en USB 3.0 C kabels. Maar, USB4 biedt wordt alleen ondersteund via USB-C. Een USB4 kabel is dus altijd een USB-C kabel, maar niet elke USB-C kabel is een USB4 kabel.
De usb hubs hebben maximaal 10 poorten waarmee u dus tot 10 apparaten met een USB-A connector op kunt aansluiten. De hubs met veel aansluitingen hebben een aan/uit schakelaar per connector zodat u kunt bepalen welk aangesloten apparaat u wilt gebruiken.
Als je vooral tekstdocumenten wilt opslaan, is 8 GB voldoende. Wil je ook muziek en foto's opslaan, dan is het verstandig om voor 16 tot 32 GB te kiezen. Als je de usb-stick wilt gebruiken voor het opslaan van een flink aantal grote video's (zoals films), ga dan voor 64 GB of meer.