Toch is daar wel achter te komen. Uw eigen zekeringen die achter de hoofdzekering in de meter zitten, moeten altijd minimaal een stap kleiner zijn dan de hoofdzekering. Zit daar als zwaarste 16A, dan weet u dat de hoofdzekering minimaal 25A is. De grootte van uw aansluiting kunt u ook terugvinden op uw energierekening.
Om erachter te komen of je een 1 of 3 fase aansluiting hebt kan je dat aan de volgende kenmerken zien: - Wanneer er onderuit je groepenkast 2 draden komen, dan heb je een 1 fase aansluiting. - Wanneer er onderuit je groepenkast 4 draden komen, dan heb je een 3 fase aansluiting.
Door in te loggen op uw aansluitgegevens met uw postcode, huisnummer en laatste 6 cijfers van uw meternummer kunt u zelf de capaciteit van uw aansluiting bekijken. De capaciteit (zwaarte) bepaalt hoeveel gas of stroom door uw aansluiting kan.
Maximaal vermogen van groepen in de meterkast
Wilt u weten hoeveel Watt u op een groep kunt aansluiten, dan vermenigvuldigt u de stroomsterkte met de spanning op het stopcontact. Dit betekent dat u in het beschreven voorbeeld 3.520 Watt op een groep aan mag sluiten: 16 x 220.
De som van alle apparaten bepaalt uiteindelijk de benodigde aansluitcapaciteit van een aansluiting. Omgekeerd is het vermogen wat je mag aansluiten dus afhankelijk van de aansluitwaarde. Eén groep van 230V kan bij een 16 A zekering 230 V x 16 A = 3680 W ofwel 3,68 kW als maximum aangesloten krijgen.
Een 32A kabel kan 18,5kW aan vermogen hebben en een 125A kabel 72kW.
Als u een 3-fasen groepenkast in uw meterkast heeft, staat er 3x220/230V of 380/400V op uw elektriciteitsmeter. Er komen in totaal ook vier draden - de drie fasedraden en de nuldraad - uit de onderkant van uw groepenkast. De standaard huisaansluiting is de 3x25A-aansluiting.
Groter vermogen
Een gemiddelde woning beschikt doorgaans over één tot drie hoofdzekeringen van 25 Ampère. Het is echter ook mogelijk om hoofdzekeringen van 35, 50, 63 of 80 Ampère aan te laten sluiten.
Je kunt dit achterhalen door op de elektriciteitsmeter te kijken. Staat daar 220/230V, dan heb je een 1-fase groepenkast. Een 3-fase groepenkast is te herkennen aan de volgende punten: Er is 3x220/230V op jouw elektriciteitsmeter af te lezen.
Aansluiting opvragen via de website van uw netbeheerder
Weet u via welke netbeheerder u uw stroom ontvangt? Dan kunt u in sommige gevallen gebruikmaken van hun website om uw actuele elektriciteitsaansluiting op te vragen.
Drie fase? 3 fase wil zeggen dat je een hoofdzekering hebt van 3 x 25 ampère. Als je een hoofdzekering hebt van 3x 25 ampère dan heb je totaal 75 x 230 volt = 17.250 watt maximaal aan vermogen. De vuistregel is dat een zekering in de groepenkast een factor 1.6 x kleiner moet zijn dan de hoofdzekering.
De meeste huisinstallaties hebben een 1x25 Ampère hoofdzekering of, in geval van een 3-fase installatie, 3x25 Ampère. Echter, komt het steeds vaker voor dat een hoofdzekering naar de 1x35A gezet is.
In Nederland staat er 230 Volt op het stopcontact. Daar de stroomsterkte hier 16 Ampère is, betekent dit dat er een vermogen van 3680 Watt geleverd kan worden.
In de meterkast vindt de installatie van de krachtstroom aansluiting meestal plaats. De elektrische installatie in deze meterkast verzwakt de stroom tot 230 volt. Vervolgens verspreidt het naar de overige elektrische aansluitingen in het huis. Dit wil dus zeggen dat uw huis vaak al krachtstroom heeft.
Om te achterhalen wat de kracht van de meter is, kun je de rekening van je energieleverancier checken. Hierop zie je of je een 3x25A, 3x35A, 3x50A, 3x60A of 3x80A aansluiting hebt en of je aansluiting te zwaar is.
Door één groep mag maximaal 16 Ampère aan stroom lopen. Nu kan u het vermogen uitrekenen door middel van de spanning en de stroom, waarbij u de stroom, 16 Ampère, vermenigvuldigt met de spanning, dat ofwel 220 Volt ofwel 230 Volt is. Hierbij is de uitkomst 16 Ampère x 220 Volt = 3520 Watt.
De hoofdzekering van je stroomaansluiting heeft een bepaalde grootte. Deze kan variëren van 1 zekering van 25A (1 x 25A) tot 3 zekeringen van 25A (3 x 25A) in een gemiddelde woning. Voor grotere panden en bedrijven kan het oplopen tot 3 x 80 ampère, omdat zwaardere apparatuur een grotere aansluiting vereist.
De elektrische aansluiting in de meterkast
Bij 1 zekering heeft u een 1-fase aansluiting. Er komt dan via één kabel (fase) 230 volt binnen. Vooral bij nieuwbouwhuizen wordt vaak gekozen voor een 3-fasenaansluiting. Bij een 3-fasenaansluiting komt er via drie kabels (fasen) 230 volt binnen.
De aansluiting is de verbinding tussen ons energienet en uw meterkast. De maandelijkse kosten die u hiervoor betaalt, hangen af van de capaciteit van uw aansluiting (aansluitwaarde). De capaciteit van uw elektriciteits- en gasaansluiting kunt u hier opvragen.
Als je 24 zonnepanelen of meer wilt plaatsen heb je altijd een 3-fasen omvormer nodig. Het grootste voordeel bij een 3-fasen omvormer is dat de stroom over 3 verschillende fasen wordt verdeeld. Er is hierdoor sprake van minder kabelverlies. De energie wordt daarnaast ook over 3 fasen verdeeld.
Krachtstroom werkt iets anders dan de normale stroom, namelijk met een driefase-aansluiting. Bij krachtstroom worden geen twee, maar wel vier draden gebruikt. Drie van de draden zijn spanningsdraden, de drie fase-aansluitingen. En er is één nuldraad, de nulaansluiting.
Daarnaast is de maximale stroom die we kunnen afnemen meestal meer dan 16 Ampere. Kortom, dit soort aansluitingen levert dus meer vermogen (vermogen is kracht) dan we van ons normale stopcontact kunnen afnemen. Vandaar dus de term "Krachtstroom".
Door één groep mag maximaal 16 Ampère aan stroom lopen. Dit gegeven kan eenvoudig worden omgezet naar een maximaal vermogen. Vermenigvuldig hiervoor de stroom met de spanning. 16 Ampère x 220 Volt = 3520 Watt.
Er zijn 3 fases van 32A, logischerwijs betekend dat dus dat er van die 3 fases 6 groepen van 16A gemaakt kunnen worden. Deze groepen zitten dan per 2 aan dezelfde fase.