Gelatine is een veel gebruikt bindmiddel bij nagerechten zoals bavarois en pudding. Het is te koop in twee variaties: Als bladgelatine. Bladgelatine moet je altijd eerst weken in koud water.
Als de pudding of room die je wilt laten opstijven in zijn geheel al is verwarmd dan kun je de gelatine daar direct aan toevoegen. Zolang je maar een warme basis hebt waar de gelatine in kan oplossen. Zodra de opgeloste gelatine weer afkoelt vormt het een gel die het product stijf maakt.
Bij het kookpunt blijven roeren tot de pudding ingedikt is. Laat de pudding ongeveer 20 tot 25 minuten goed afkoelen in de pot. Zeer regelmatig roeren en dan in potjes gieten. Dep de pudding in met een beetje boter, strooi er dan een beetje bloemsuiker over en zet in de koelkast.
Wanneer je banketbakkersroom wilt maken heb je een bindmiddel nodig. In de gemakkelijke manier is dat de custard, wat eigenlijk een soort maizena met vanillesmaak is. In de officiële versie is dat de maizena én de eidooiers.
Custard is een mengsel van eieren en melk dat verdikt wordt door het te verwarmen tot 80 °C. In de meeste gevallen wordt het gebruikt als een belangrijk bestanddeel voor een nagerecht, zoals pudding, maar ook voor andere soorten gerechten.
Custard is eveneens de naam van met dit poeder bereide vla of pudding. Omdat het in de eerste plaats een verdikkingsmiddel is - aangevuld met een kleur- en een smaakstof - kan het in een aantal gevallen worden vervangen door maïzena of bloem.
Custardpoeder is een mix van maiszetmeel (maïzena), een snufje zout en kleur- en smaakstoffen. Die laatste zorgen ervoor dat de pudding een gele kleur krijgt en naar vanille smaakt.
Als je crème op kamertemperatuur is, maar je voegt koude boter toe, dan kan hij schiften. Om dit te voorkomen, is het dus belangrijk dat je ingrediënten allemaal op dezelfde temperatuur zijn en dat je ze beetje bij beetje toevoegt.
Er zijn natuurlijk ook dingen die je beter niet kunt invriezen. Ik heb er een aantal voor je op 'n rijtje gezet: pudding, custard en kesio – gewoon écht niet doen. gerechten die al gefrituurd zijn.
De gouden regel voor pudding zonder vel: giet hem niet warm in aparte kommetjes. Blijf juist roeren in de pan tot de pudding is afgekoeld tot lichaamstemperatuur. Schenk hem dan uit en serveer direct. Serveer je de kommetjes niet onmiddellijk, wrijf de pudding dan letterlijk in met een klontje boter.
Tip: Om de pudding gemakkelijk te storten: spoel een puddingvorm om met koud water, schenk de pudding hierin en zet deze 4 uur in de koelkast. Tip: Voorkom een vel op de pudding door deze na het koken af te dekken met huishoudfolie.
Kloppudding Aardbei bevat geen kunstmatige kleurstoffen. 1 Schenk 500 ml koude melk in een kom. 2 Roer de inhoud van het pakje door de melk. 3 Klop het geheel gedurende 1 à 1,5 minuut flink op.
Gebruik 5 keer het gewicht van het gelatinepoeder aan water. Dus 2 gram poedergelatine week je in 10 gram water. Let op met zuren in combinatie met gelatine, die kunnen de werking verminderen.
Achtien gram gelatinepoeder is dus gelijk aan twaalf blaadjes en gebruik je voor 1 liter vloeistof. Een blaadje weegt anderhalf gram. Een theelepel bevat ongeveer drie gram gelatine. Dat is dus twee blaadjes gelatine.
Waarom moet je hem weken en waarom mag je hem niet koken? Gelatine is een lijmstof verkregen door uitkoken van beenderen en visgraten. Gelatine heeft de eigenschap in warme vloeistof op te lossen en deze dan bij afkoeling tot gelei te doen stollen.
Tot 1 jaar na THT-datum en mogelijk langer, mits het er nog goed uitziet en de verpakking heel is.
Algemene informatie over Custard
Het is een mengsel van zetmeel, gele kleurstof, en essence die moet worden aangemaakt met melk en eieren. Door het verdikkingsmiddel (meestal het zetmeel) wordt het dik en lobbig tijdens het koken.
Pudding en desserts
Bavaroises, mousses en puddingen bewaar je in de koelkast of de diepvries. Om een dessert uit de koelkast mooi uit zijn vorm te krijgen, kun je de verpakking het beste met inhoud en al een paar seconden tot de rand in warm water zetten.
Het is natuurlijk ook lekkerder dan de botercrème. Ganache maak je van slagroom en chocola, je verwarmt de slagroom tot het kookpunt en laat dan de chocola erin smelten. Na afkoelen kun je het gebruiken om af te smeren. Op één deel slagroom gebruik je twee delen melk- óf pure chocola.
De meest voorkomende reden dat iets gaat schiften, is het verschil in temperatuur. Het is belangrijk dat alle ingrediënten op dezelfde (kamer)temperatuur zijn. Dus ook als je een bloemmengsel maakt wat je aan je crème toevoegt, zorg dat deze heel erg goed is afgekoeld en dezelfde temperatuur heeft als je boter.
Hoe werkt het? Klop 125 ml slagroom met de hand of met een mixer in een kom tot er zachte pieken ontstaan. Voeg de opgeklopte slagroom op het allerlaatste moment toe aan je beslag. Dit meng je vervolgens tot een glad geheel en bak je volgens recept af in de oven.
Soepen en sauzen kunnen overigens met bijna elke soort bloem gebonden worden, dus niet alleen met tarwebloem. Heb je helemaal niks in huis? Geen paniek: maïzena of aardappelzetmeel doen the job even goed!
Met puddingpoeder word de vanillepudding poeder bedoelt waarmee je kookpudding maakt. Hierin zit vanille, melkpoeder, mayzena e.d. al verwerkt.
Goede vervangers
Geen nood, je kunt Maizena namelijk vervangen door bloem, arrowroot en tapioca. Hierbij geldt dat je bloem het beste kunt gebruiken als je het gerecht gedurende langere tijd verwarmt. Wil je juist snel een gerecht binden? Dan kun je arrowroot of tapioca gebruiken.