Hormonale veranderingen rond de overgangOestrogeen heeft invloed op talrijke functies in het lichaam, zoals hart en bloedvaten, botten, borsten en urinewegen. Door de vermindering van de oestrogeenproductie verandert er tijdens de overgang veel in uw lichaam.
De overgang en hormonen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Door de geleidelijke afname van de productie van oestrogeen, progesteron, testosteron, oxytocine, en follikel stimulerend hormoon (FSH) ontstaan er allerlei veranderingen en soms ook overgangsklachten.
Welke waarden worden er gemeten? De overgang is makkelijk te herkennen aan jouw symptomen in combinatie met ons bloedonderzoek dat verschillende hormonen in jouw bloed vaststelt. Deze drie hormonen zijn: Oestradiol, LH en FSH. Het bloedonderzoek meet de hoeveelheid oestradiol in het bloed.
Progesteron tekort symptomen zijn onder andere PMS klachten, onregelmatige of uitblijvende menstruatie, verhoogde stress, prikkelbaarheid en angst. Oorzaken van progesteron tekort zijn stress, leeftijd, overgewicht, ondergewicht, hormoonverstorende stoffen en oestrogeendominantie.
Stemmingswisselingen;Slaapproblemen;En vermoeidheid.Daarnaast leidt een tekort aan oestrogeen soms ook tot veranderingen van je huid, zoals droogheid en het dunner worden ervan.
Symptomen van oestrogeen tekort zijn dan ook vergelijkbaar met die van de overgang. Denk aan opvliegers, vaginale droogheid, onvruchtbaarheid, onregelmatige menstruatie, etc. Lage oestrogeenniveaus op jongere leeftijd zijn niet normaal en kunnen duiden op een oestrogeentekort.
Veel voorkomende oorzaken bij een hormonale disbalans zijn: Stress. Ongezond voedingspatroon. Roken, drugsgebruik of medicijngebruik.
Progesteron zorgt ervoor dat het baarmoederslijmvlies wordt afgestoten (onttrekkingsbloeding). Als de baarmoeder is verwijderd, is progesteron niet nodig.
Progesteron kan je nachtrust verstoren en nervositeit veroorzaken. Ongeveer 2 weken voor de menstruatie daalt het oestrogeengehalte en stijgt het progesteronniveau. Deze hormoonschommelingen kunnen voor stemmingswisselingen zorgen. De ene vrouw reageert meer op hormoonschommelingen dan de ander.
De overgang is makkelijk te herkennen aan jouw symptomen in combinatie met ons bloedonderzoek dat verschillende hormonen in jouw bloed vaststelt. Deze drie hormonen zijn: Oestradiol, LH en FSH.
De overgang kan heel eenvoudig worden gediagnosticeerd door uw arts. Houd hierbij het volgende in uw achterhoofd. Waarheid #1: Huisartsen kunnen u helpen om vast te stellen dat de overgang is begonnen, op basis van opvliegers, stemmingswisselingen en desgewenst een bloedtest.
In de overgang kunnen we 3 fases onderscheiden: Premenopauze: dit is de periode vóór je laatste menstruatie.Menopauze: is de term die je laatste menstruatie markeert.Postmenopauze: is de periode direct na de menopauze.
Omdat de overgang ervoor zorgt dat je natuurlijke oestrogeenproductie afneemt, maakt je lichaam in deze fase van je leven meer visceraal vet aan om de hormoonbalans van oestrogeen alsnog op pijl te houden. Dit resulteert direct in meer buikvet.
Door de afname van oestrogenen wordt de bekledende laag van de vagina gaandeweg dunner en droger. Veel vrouwen hebben last van jeuk en een branderig gevoel in de schede en aan de schaamlippen of bij het plassen. De schede en de blaas worden gevoeliger voor infecties.
Opvliegers: oestrogeen heeft invloed op de hypothalamus, die de temperatuur van het lichaam reguleert. Door een vermindering of schommeling van het oestrogeengehalte, raakt deze 'thermostaat' van slag en kun je opvliegers krijgen.
Het hormoon oestrogeen zorgt er voornamelijk voor dat je een regelmatige, voorspelbare cyclus hebt.Progestageen heeft als belangrijkste functie dat het je beschermt tegen zwangerschap. Samen zorgen deze hormonen ervoor dat je natuurlijke cyclus onderdrukt wordt, waardoor je niet zwanger raakt.
Samen met oestrogeen zorgt progesteron ervoor dat je menstruatiecyclus goed wordt geregeld. Je menstruatie kun je verdelen in twee fases: de fase vóór je eisprong (ovulatie) en de fase na je eisprong. In de eerste fase speelt oestrogeen een dominante rol en progesteron houdt zich dan op de achtergrond.
Progesteron is een vrouwelijk geslachtshormoon (progestageen). Het is belangrijk voor de vruchtbaarheid. Bij IVF-behandeling, veel bloedverlies tijdens de menstruatie, uitblijven van de menstruatie en overgangsklachten. Soms om te voorkomen dat een kind te vroeg geboren wordt.
Veel voorkomende oorzaken bij een hormonale disbalans zijn: Stress. Ongezond voedingspatroon. Roken, drugsgebruik of medicijngebruik.
Buikvet ontstaat door een hormonale disbalans.De hormonen die de gelijkmatige verdeling van vet over weefsel en cellen reguleren, werken dan niet goed. Het anti stresshormoon cortisol zorgt voor de opslag van vet rond de organen in de buikholte.
Testosteron en DHEA
DHEA stimuleert de seksuele verlangens bij vrouwen meer dan bij mannen. Bij mannen stimuleert testosteron het seksuele verlangen sterk.
Oestrogeen wordt dus onder andere aangemaakt in je eierstokken en vetcellen, maar kan ook uit je voeding worden gehaald. Dit wordt plantaardig oestrogeen, of fyto-oestrogeen, genoemd. Je vindt fyto oestrogeen onder andere in sojaproducten en diverse groenten, zoals asperges en broccoli.
Een tekort aan oestrogeen noemen we ook wel oestrogeendeficiëntie. Wanneer dit optreedt tijdens de overgang, is dat normaal. Tijdens de overgang daalt het oestrogeenniveau in je bloed, omdat de productie door de eierstokken minder wordt.