Heb je ze al gekookt of geschild? Bewaar de zoete aardappelen dan maximaal twee dagen in een afgesloten bakje in de koelkast of 10 tot 12 maanden in de vriezer.
Maar je kunt niet zomaar de zoete aardappel in zijn geheel in de diepvries stoppen. De aardappel moet eerst gekookt worden.Daarna kun je er plakjes van snijden, in een diepvriesbakje doen en in de diepvries bewaren. Je kunt ook zoete aardappelpuree maken en dan invriezen.
Bewaartip voor dit product. Laat restjes altijd snel afkoelen en zet ze goed afgesloten in de koelkast. Laat restjes niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan. Zoete aardappelen kun je invriezen.
Na de oogst de aardappelen nadrogen op het land, hierdoor komt de aardappel op smaak. Daarna koel en vorstvrij binnenhuis bewaren. De optimale bewaartemperatuur is 4 graden.
Bewaaradvies voor dit geopende product
Bewaar aardappelen op een koele, droge en donkere plek. Door te veel licht worden ze groen en ontstaat de giftige stof solanine. Eet geen groene aardappelen. Als aardappelen te warm worden bewaard gaan ze uitlopen.
Ongekookte aardappelen invriezen doe je beter niet.Gekookte aardappelen invriezen, dat kan wel. Ze blijven ongeveer een week goed. Tip: maak er eerst puree van en vries die in.
Als je regelmatig zoete aardappelen op je menu zet, krijg je veel goede voedingsstoffen binnen die bijdragen aan een goede weerstand, sterke botten en spieren, een goede bloeddruk en een gezonde stoelgang. Een zoete aardappel past dus prima in een PuurGezonde voeding.
Je maaltijd in een handomdraai extra gezond maken? Dan is zoete aardappel bakken een goed idee!Zo voeg je vitaminen, vezels én een heerlijke smaak toe. Je kunt ook zoete aardappel wokken of roerbakken samen met andere lekker ingrediënten of er bijvoorbeeld een Thaise viscurry van maken.
Heb je ze al gekookt of geschild? Bewaar de zoete aardappelen dan maximaal twee dagen in een afgesloten bakje in de koelkast of 10 tot 12 maanden in de vriezer.
Hoe komt het dat ze slap blijven? Dat komt doordat zoete aardappelen minder zetmeel bevatten dan een gewone aardappel, en net dat zetmeel zorgt voor een krokante buitenkant.
Aardappelen geschild bewaren
Wanneer u aardappelen al geschild heeft en deze nog wilt bewaren kan dit wel in de koelkast. De aardappelen blijven dan nog twee dagen goed.
Het kan maar ideaal is het zeker niet. De aardappel verliest veel van zijn smaak en neemt veel vocht op dat ijs vormt in de vriezer. Bij het ontdooien gaat de aardappel dat vocht vrijlaten en dus weer redelijk wat smaak erbij. Wanneer je het toch doet, zorg er dan voor dat ze heel goed luchtledig verpakt zijn.
Je kunt zoete aardappelen ca.1 week bewaren bij een temperatuur van 12-16°C. Bewaar ze op een droge, donkere en goed geventileerde plaats. Stop ze niet in een plastic zak, want aardappelen moeten kunnen 'ademen'.
Bewaar gestoomde zoete aardappel in de koelkast. Alleen nog even 2 minuten in de magnetron of 10 minuten in de oven verwarmen. Daarna kun je de zoete aardappelen zó opeten.
Je kunt zoete aardappelen ongeveer een week bewaren op een koele, droge, donkere en goed geventileerde plaats. Zeker niet in de koelkast, dan bederven ze juist sneller. Gekookte of gebakken zoete aardappelen blijven ongeveer 4 tot 5 dagen goed in de koelkast.
Dit aardappeltje kun je zelfs rauw eten, dus erg lang koken is niet nodig. Wanneer je zoete aardappel te lang kookt verliest 'ie veel van zijn smaak en wordt hij papperig, zonde.
Het seizoen van zoete aardappel loopt van oktober tot en met maart.
Zoete aardappelen hoeft u niet te blancheren zoals gewone aardappelen omdat deze rauw gegeten mogen worden. Met zoete aardappelen kunt u gemakkelijk een lekkere chips maken. Zorg er wel voor dat ze heel dun gesneden zijn.
Je oogst de zoete aardappelen het beste voordat de vorst optreedt. Het oogsten van je zoete aardappel gebeurt op dezelfde manier als het oogsten van de traditionele aardappelen. Eerst snij je het loof weg en maak je de grond rond de zoete aardappelen los.Probeer dan de hoofdkroon te vinden.
Als we de twee naast elkaar leggen blijken ze dus helemaal niet zoveel te verschillen. Ze bevatten ongeveer evenveel calorieën, koolhydraten en vezels. Normale aardappelen bevatten meer ijzer, kalium en vitamine B6 en minder suiker dan de zoete aardappel. Die op zijn beurt weer meer calcium en vitamine A bevat.
Zoete aardappel heeft perfecte voedingswaarden voor een gezond eetpatroon. Ze staan niet voor niets op het menu van iedere sporter. Bovendien is het perfect voor het afvallen.Dat komt doordat het een lang verzadigd gevoel geeft.
Je kunt ze wel combineren met groenten: je voegt dan nog extra vezels toe én de suikers komen trager vrij. Hou wel altijd de portiegrootte in het oog en overdrijf er niet mee. Elke dag zoete aardappel eten om je vertrouwde aardappeltjes mee te vervangen, is geen goed idee.
Met 20 gram koolhydraten per 100 gram product bevatten zoete aardappels iets meer koolhydraten dan gewone aardappelen. Veel koolhydraten zorgen ervoor dat je bloedglucosegehalte na het eten snel stijgt. Wanneer dat te vaak en te lang gebeurt, kan dat gewichtstoename en allerlei gezondheidsproblemen opleveren.
De zoete aardappel wordt ook wel Bataat genoemd en komt oorspronkelijk uit Mexico. Tevens is de zoete aardappel eigenlijk helemaal geen aardappel, maar een groente! De zoete aardappel behoort namelijk tot de windefamilie (zetmeelbehoudende knollen).
De meeste voedingsstoffen vind je in de schil van paarse en oranje zoete aardappelen.Ze bevat vitamine C, kalium en betacaroteen. De schil geeft ook meer smaak aan je gerechten. Ze wordt zacht tijdens het koken, langzaam garen is voldoende om de schil eetklaar te maken.