Beding = Het beding is een ander woord voor een bepaling of afspraak in een overeenkomst of akte . Die documenten bestaan uit verschillende bedingen. Denk bijvoorbeeld aan een boetebeding, verblijvingsbeding en geheimhoudingsbeding.
Een beding is een bepaling of artikel in een overeenkomst of akte. Ook wel een clausule. Een beding kan een recht of een verplichting voor een contractspartij laten ontstaan. Bijvoorbeeld een concurrentiebeding of relatiebeding in een arbeidsovereenkomst.
In je arbeidsovereenkomst kunnen bijzondere afspraken of voorwaarden worden opgenomen. Dit wordt ook wel een beding genoemd. De meest voorkomende bijzondere voorwaarden zijn het concurrentiebeding, relatiebeding en geheimhoudingsbeding.
Wil men als werkgever echter de mogelijkheid hebben om voorwaarden aan te passen als er sprake is van een situatie, waarin dit noodzakelijk is, dan moet de werkgever dit in de arbeidsovereenkomst schriftelijk bedingen. Wijziging van de voorwaarden is dan alleen mogelijk als de werkgever een zwaarwichtig belang heeft.
heeft bedongen (volt. deelw.) door onderhandeling een toezegging verkrijgen. 1) Aanspraak doen gelden op 2) Aanspraak maken op iets 3) Afdingen 4) Afspreken 5) Als voorwaarde stellen 6) Bepalen 7) Bepalen bij overeenstemmen 8) Bespreken 9) Bewerks...
Beding van aanwas, in de volksmond ook tontine genoemd, is een kanscontract, waarbij twee of meer personen die een onroerend goed in onverdeeldheid bezitten of verwerven overeenkomen dat het deel van de eerststervende zal toekomen aan de overlevende(n).
Met bedongen werkzaamheden worden de oorspronkelijke werkzaamheden van de werknemer bedoeld, voor de volle urenomvang en zonder beperkingen. Een werknemer is ziek zolang hij niet in staat is om zijn bedongen werkzaamheden te verrichten.
Een klassiek voorbeeld van een beding ten behoeve van een derde is de levensverzekering.Hier bedingt de verzekeringnemer dat de verzekeraar bij het overlijden van de verzekeringnemer aan een begunstigde derde een bepaald bedrag zal uitbetalen.
In deze bedingen worden afspraken gemaakt die gelden zowel tijdens als na het dienstverband. Voorbeelden hiervan zijn: de proeftijd, nevenwerkzaamheden, studiekosten, geheimhouding en het werken bij concurrenten of met relaties. Deze bijzondere bedingen zorgen voor veel discussie tussen werkgevers en werknemers.
Bij het relatiebeding mag je namelijk nog wel werken voor een concurrent. Je mag alleen geen relaties meenemen naar je nieuwe werkgever of contact zoeken met relaties. Ook het relatiebeding is verbonden aan een bepaalde periode. Meestal is dat 1 of 2 jaar.
Met een relatiebeding wil een werkgever voorkomen dat zijn werknemer na uitdiensttreding voor of met zijn klanten, leveranciers en samenwerkingspartners gaat werken.
Een relatiebeding verbiedt de werknemer om gedurende een bepaalde tijd na het einde van het arbeidscontract (meestal een jaar) geen contact te hebben met de relaties van de ex-werkgever.
Onder geen beding is absoluut niet, onder geen enkele voorwaarde.
Een beding is onredelijk bezwarend wanneer het onredelijk benadelend is voor de tegenpartij. De tegenpartij hoeft daarbij niet eens financieel nadeel te hebben geleden. Het gevolg is dat de rechter het beding zal vernietigen.
Een overeenkomst tot arbitrage kan een arbitraal beding zijn of een compromis. Van een arbitraal beding is sprake wanneer partijen in een contract of toepasselijke algemene voorwaarden overeenkomen dat toekomstige geschillen zullen worden beslecht door middel van arbitrage.
U kunt proberen om in overleg met uw werkgever tot overeenstemming te komen over het laten vervallen van uw concurrentiebeding. Als dit niet lukt, kunt u een rechter verzoeken om het beding te vernietigen of te beperken.
Wanneer mag een werkgever een boetebeding opleggen? Een boetebeding in de arbeidsovereenkomst houdt dus in dat de werkgever de werknemer een (geld)boete kan opleggen wanneer de werknemer zich niet aan de afgesproken regels in het contract heeft gehouden.
Primair heeft een boetebeding het doel de schade te fixeren. Op voorhand wordt door een boetebeding in de overeenkomst vastgelegd hoe hoog de te verwachten schade is als een contractspartij tekortschiet. In plaats van de geleden schade, kan in dat geval via het boetebeding de boete gevorderd worden.
In artikel 6:236 BW is een lijst van bepalingen opgenomen die niet in de algemene voorwaarden mogen worden opgenomen en dus uitdrukkelijk verboden worden. Dit wordt de zwarte lijst genoemd.
Het beding van voorafname
De voorafname is de mogelijkheid die aan de langstlevende wordt geboden om bepaalde goederen voor de verdeling "vooraf te nemen". Deze goederen behoren dan totaal aan de langstlevende. De overige zaken worden aan de kinderen toebedeeld. Dit wordt ook soms beding van vooruitmaking genoemd.
Postcontractuele bedingen beschrijven wat de werknemer niet mag doen, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de werkgever. Op het moment dat een werknemer zich niet aan een overeengekomen beding houdt, is er sprake van contractbreuk.
Werk weigeren mag over het algemeen alleen wanneer je gezondheid of veiligheid in het geding is. Dit geldt onder meer wanneer het werk dat je krijgt toegewezen, in strijd is met de regels en richtlijnen van de Arbowet of de Arbeidstijdenwet.
Onder werkweigering vallen meerdere zaken. We geven je een aantal voorbeelden: Het niet uitvoeren van opgedragen werktaken.Op vakantie gaan terwijl de werkgever hier geen verlof voor heeft gegeven.
Een werkgever is in principe niet verplicht om een werknemer tewerk te stellen die niet volledig geschikt is om het contractueel overeengekomen werk uit te voeren. Hij mag terecht weigeren dat een werknemer om medische redenen deeltijds werkt of beperkte prestaties verricht en dit tot de werknemer volledig hersteld is.