Vanille-aroma is gemaakt van vanilline, dat is een synthetische smaakstof met een vanillesmaak en geur. Vanille-extract: dit extract wordt gemaakt op basis van echte vanillestokjes, water en ethanol (alcohol). Alcohol onttrekt de vanillesmaak uit de boon waardoor je een pure vanillesmaak krijgt.
Je weet inmiddels al dat dit niet hetzelfde is, maar je kunt het wel degelijk vervangen. Je kunt aroma en extract in gelijke delen voor elkaar vervangen, heel simpel dus. Naast vanille-aroma en -extract zijn er nog meer vanille smaakstoffen die je kunt gebruiken.
Vanille aroma is een product dat in de fabriek wordt gemaakt, er zit geen echte vanille in. Het ruikt en smaakt wel naar vanille, maar de pure ingrediënten ontbreken. Daarentegen is vanille extract een natuurlijk product dat uit echte vanille wordt gemaakt.
Ik hou daar meestal de onderstaande verhoudingen voor aan, deze zorgen allemaal voor een even sterke vanillesmaak in je baksel: 1 tl vanille-extract. 1 tl vanille-aroma.
Vanille-aroma, ook wel vanille-essence of -smaakstof genoemd, is een vloeibare smaakmaker. Deze is gemaakt met een kunstmatige smaakstof, er is dus geen echte vanille voor gebruikt, maar het benadert wel de smaak van vanille.
Je hebt maar een paar druppeltjes nodig voor het creeren van een heerlijke vanillesmaak. Gebruik dit vanille aroma voor het op smaak brengen van botercreme of slagroom of geef taartdeeg een extra dimensie met een beetje vanille.
Oetker Aroma Citroensmaak geeft gebak of dessert net dat beetje extra door een frisse citroensmaak. Drie à vier theelepels zijn voldoende voor 500 g of 500 ml te aromatiseren product. Dr. Oetker Aroma Citroensmaak is verkrijgbaar in een flesje van 38 ml.
Vanille-extract is een natuurlijk product. Het is een geconcentreerde vloeistof gemaakt van echte vanille. Doordat het vloeibaar is kun je het makkelijk gebruiken in bakrecepten en doordat het sterk van smaak is heb je er maar weinig van nodig.
Vanille-extract is een belangrijk product om mee te bakken en kan een heerlijke vanillesmaak geven aan menig baksel. Zelf gebruik ik uiteraard het liefst zoveel mogelijk verse vanillestokjes in mijn recepten.
Een aroma is een mengsel van verschillende geur- en/of smaakstoffen en kan uit wel tien verschillende stoffen bestaan. Aromastoffen worden ook wel aromachemicaliën genoemd: chemische stoffen die gebruikt worden om ergens een bepaalde geur en of smaak aan te geven. Er zijn natuurlijke en synthetische aromastoffen.
Wist je dat vanille-extract en vanille-essence eigenlijk hetzelfde product zijn? De inhoud van deze flesjes uit de bakafdeling wordt in heel wat keukens gebruikt om de meest uiteenlopende gerechten op smaak te brengen.
Vanille-extract is een natuurlijk product dat van échte vanille wordt gemaakt. Het extract zit bijvoorbeeld vaak in een klein potje waarbij een vanillepeul is toegevoegd aan wat alcohol. Bij vanille-extract is de smaak van de vanillepeul in de alcohol getrokken.
Vanillesiroop is een suikersiroop op smaak gebracht met vanille. Het is minder intens, veel zoeter dan vanille-extract en kan in recepten worden gebruikt, maar ook op zichzelf. Vanillesiroop is een perfecte toevoeging aan koffie en kan worden gebruikt om je favoriete cafédrankjes na te maken.
Wist je dat vanille-extract en vanille-essence eigenlijk hetzelfde product zijn? De inhoud van deze flesjes uit de bakafdeling wordt in heel wat keukens gebruikt om de meest uiteenlopende gerechten op smaak te brengen.
Imitatie-vanille vergaat al na 2 jaar, terwijl puur vanille extract praktisch eeuwig goed blijft.
1 theelepel (2 gram) vanille extract bevat:
Wil je een andere hoeveelheid of eenheid kiezen?
Vanille is een van de duurste specerijen ter wereld. De bloemen van de orchidee worden tegenwoordig overal ter wereld met de hand bestoven en daarmee bevrucht. Dit is een arbeidsintensief proces. Vervolgens zit tussen het moment van bestuiven en de uiteindelijke verkoop ruim een jaar de tijd.
Zo kun je één zakje vanillesuiker bijvoorbeeld vervangen door dezelfde hoeveelheid fijne suiker te nemen plus een halve theelepel vanille-extract, een theelepel vanille aroma of een kwart theelepel vanillepoeder.
Herkomst vanille extract
Dit vanille extract is gezien de kwaliteit erg goed. De smaak kan worden beschreven als een zoete en romige smaak. Het product kan worden gebruikt in vele gerechten, met name de zoete gerechten.
Een eetlepel vanille-extract is ongeveer gelijk aan een hele vanilleboon. Dit extract heeft een wat dikkere structuur en bevat vanille zaadjes. En het mooiste is nog dat dit product geen alcohol bevat, waardoor het veilig gebruikt kan worden door alle religies!
Aromastoffen hebben geen effecten op de gezondheid. De dosis die je dagelijks binnenkrijgt ligt namelijk heel ver onder de aanvaardbare dagelijkse inname (ADI). Alleen D-kamfer, kinine en glycyrrhizine veroorzaken bij een verhoogde inname een gezondheidseffect.
Het is heel begrijpelijk dat de woorden door elkaar worden gebruikt. Immers, als de geurstof, het aroma, aangenaam is, dan merken we dat door de aangename prikkeling van het reukzintuig. Maar strikt genomen is het aroma de stof die de geur verspreidt.Geur is meestal een aangename reuk.
Dr. Oetker Vanille aroma bestellen | Albert Heijn.