Voorbeelden van zakelijke uitgaven zijn uitgaven voor vakliteratuur en zakelijke telefoongesprekken. Die zijn aftrekbaar. Uitgaven voor koffie en toiletpapier voor gebruik thuis, zijn privé-uitgaven. En dus niet aftrekbaar.
Geeft u uw personeel gratis eten en drinken, of tegen een lage vergoeding? Dan kunt u over de kosten en inkoop hiervan beperkt btw aftrekken. U mag in de loop van het jaar alle btw over de inkoop van dit eten en drinken gewoon aftrekken. Dat geldt ook voor de btw op de aanschaf van kantine-inventaris en andere kosten.
Wanneer een etentje of lunch een zakelijk karakter heeft, zoals een afspraak met een klant of een kop koffie om met iemand te brainstormen, dan mag je het gedeeltelijk aftrekken. Deze kosten vallen boekhoudtechnisch gezien onder de categorie 'representatiekosten'.
Voor koffie geldt een btw-tarief van 9 procent. Daar moet rekening mee gehouden worden bij het aftrekken van de btw. Veel ondernemers verwachten dat ze standaard 21 procent mogen aftrekken, maar dat is niet zo bij koffie. Omdat het onder de categorie 'dranken' valt, betaal je maar 9% en mag je dus maar 9% aftrekken.
Alleen de kosten die u maakt voor de zakelijke belangen van uw onderneming, zijn aftrekbaar: de zakelijke kosten. Zakelijke kosten zijn dus de kosten die binnen redelijke grenzen nodig zijn voor de uitoefening van uw onderneming en de kosten die rechtstreeks op uw onderneming betrekking hebben.
Volledig aftrekbare kosten
Kosten binnen je onderneming zijn 100% aftrekbaar. Hierbij hoort onder meer het kantoormateriaal, sociale bijdragen en verzekeringen. Ook specifieke beroepskledij (bijvoorbeeld een doktersjas, veiligheidsschoenen of de schort van een slager) mag je ingeven.
U mag de btw alleen in aftrek brengen als u het eten en drinken niet afneemt als eindgebruiker. Dit is het geval wanneer u als ondernemer deze prestatie doorbelast aan een derde, waarbij u btw in rekening brengt. Op de factuur geeft u dan aan dat het gaat om het verstrekken van eten en drinken voor gebruik ter plaatse.
De horeca maakt gebruik van 9% BTW, 21% BTW en 0 % BTW. Het inzetten hiervan kan soms lastig zijn. Alcoholvrije bieren (< 0,5% Alc.) Niet voor alle alcoholhoudende dranken geldt het 21% -tarief.
In de grensstreek kopen veel Duitsers hun koffie in Nederland. Niet omdat de koffie hier lekkerder smaakt, maar omdat die in Nederland goedkoper is. In Duitsland geldt koffie als luxeproduct. Dit betekent dat Duitsers extra belasting over hun koffie moeten betalen: Kaffeesteuer.
De hoofdregel: Zakelijke kosten zijn aftrekbaar
Dat is hoe de belastingdienst het omschrijft. De belastingdienst geeft zelfs een (verre van complete) opsomming van zakelijke kosten: huur van de bedrijfsruimte, verzekeringen en briefpapier zijn aftrekbaar.
Een zakelijke lunch en een zakelijk diner worden beschouwd als representatiekosten en zijn gedeeltelijk aftrekbaar van je winst. Als grootboekrekening voor lunchkosten en dinerkosten gebruik je het best één rekening: 'Representatiekosten'.
Als u als ondernemer zelf een fooi geeft, bijvoorbeeld als u zakelijk uit eten gaat, is ook die fooi aftrekbaar van de winst. Let op. De aftrek is beperkt als het een fooi betreft in verband met 'voedsel, drank en genotmiddelen'. Die zijn namelijk in aftrek beperkt tot 73,5%.
Volledig aftrekbare kosten
Zaken zoals professionele huisvestingskosten, de boekhouder, werkkledij, zakelijke reiskosten, sociale bijdragen, kantoorbenodigdheden, professionele kosten voor telefoon en internet, aanvullende verzekeringen kan je volledig inbrengen als beroepskost.
De Belastingdienst ziet werkfruit als een bijdrage aan gezonde en vitale medewerkers, en hierdoor zijn de kosten van werkfruit fiscaal aftrekbaar. En niet zomaar, maar de kosten zijn voor 100% aftrekbaar en dit geldt ook voor de btw.
Kortom, het geld voor AL het eten en drinken, ongeacht waar je het koopt, maar niet voor schoonmaakkosten, wc-papier etc. In de IB kun je ook voor kiezen om een bedrag van 4400 niet af te trekken en de rest wel, ipv 73,5%, afhankelijk van hoeveel geld je er aan uitgeeft kan dat voordeliger zijn.
Eten en drinken (niet-alcoholhoudend) in horecabedrijven valt onder het 9%-tarief. Dit tarief geldt ook voor afhaalmaaltijden.
Alcoholhoudende dranken vallen onder het 21%-tarief. Niet-alcoholhoudende dranken en alcoholarme dranken vallen onder het 9%-tarief.
De kosten van een zakenlunch mag je wel opvoeren als bedrijfsmatige kosten, maar niet volledig. Tot de drempel van € 4.600,- zijn kosten voor lunches niet aftrekbaar. Haal je deze drempel wel, dan mag je over het bedrag daarboven 100% van de kosten ten laste van de winst opvoeren.
Alcohol en tabak zijn veelvoorkomende geschenken. Hoewel ze voor 50% aftrekbaar zijn van je inkomstenbelasting, is de btw voor 0% aftrekbaar. Zelf als de kostprijs onder de €50 per jaar, per klant ligt.
Werkkleding is fiscaal aftrekbaar als het voldoet aan één van de voorwaarden die de Belastingdienst hiervoor gesteld heeft: De werkkleding is (bijna) alleen maar geschikt om te dragen in het kader van je werk.
Naast werkkleding zijn accessoires zoals aktetassen of aktekoffers volledig aftrekbaar van uw winst. Hier hoeft u niet per se een beeldmerk op te plaatsen. Die mooie aktetas die u nodig hebt kunt u dus zeker op uw lijstje zetten en als aftrekpost meerekenen.
Kosten van een wasmachine thuis, het wasmiddel en water- en elektriciteitsverbruik: gewoonlijk zijn deze kosten niet aftrekbaar, tenzij je aannemelijk kunt maken dat je de kosten voor zakelijk gebruik zijn, zoals het wassen van je bedrijfskleding.
Voor particulieren is het sinds jaren niet meer mogelijk om een bril bij de Belastingdienst op te geven als aftrekpost. Onder omstandigheden kan de aanschaf of verstrekking van een computerbril echter fiscaal aftrekbaar zijn voor ZZP'ers en werkgevers.