De eerste dag kunt u beter niet roken of alcohol drinken. Dit is slecht voor de genezing van uw wond.
Langdurig contact met water (baden, zwemmen en afwassen) wordt u afgeraden totdat de hechtingen verwijderd zijn. Gebruik geen zalf, crème of haarspray op de wond i.v.m. irritatie en/of infectie gevaar. Uw wond heeft rust nodig om te genezen.
Voor de genezing is goede reiniging van de wond zeer belangrijk. U kunt uw tanden gewoon poetsen, maar wees voorzichtig bij de wond. Roken en alcoholgebruik raden wij af. Vanaf de dag na de behandeling: spoel de mond en vooral het wondgebied vier maal per dag met zout water.
Alcohol Het is beter de eerste week na uw operatie geen alcohol te gebruiken. Activiteiten Houdt u er rekening mee dat een operatie, ook als deze in dagbehan- deling is uitgevoerd, invloed heeft op uw lichamelijke conditie.
Meestal mogen de hechtingen eruit na 7 tot 14 dagen. Als uw wond is geplakt, laat de lijmkorst na 5-10 dagen vanzelf los.
U kunt uw dagelijkse bezigheden gewoon weer oppakken, tenzij anders met u is afgesproken. Vermijd zware lichamelijke inspanning en sport, zolang de hechtingen nog niet zijn verwijderd. Ga niet zwemmen, in bad of naar de sauna zolang u nog hechtingen heeft.
Een hechting kan uitscheuren als de trekkracht op de hechting stijgt. Dit gebeurt wanneer de spanning in het wondgebied groter wordt. Oorzaak hiervan is zwelling door vocht- en/of bloedophoping.
Het is bekend dat het gebruik van alcohol invloed kan hebben op het krijgen van: infecties; • complicaties van de longen; • complicaties van het hart; • bloedingen tijdens de operatie en tijdens het herstel; • slechtere wondgenezing; • acute verwardheid (delirium).
Na de operatie mag u rustig beginnen met water drinken. Als dit goed gaat kan dit worden uitgebreid. U mag dan weer gewoon eten. Zodra u voldoende kan eten en drinken en medicatie door het infuus niet meer nodig is, wordt het infuus gestopt.
Voor de operatie is het nooit verstandig om te drinken. Alcohol maakt het bloed ''dunner''. De kans op bloedingen is hierdoor groter. Het is verstandig om aan de arts te vragen vanaf wanneer er geen alcohol gedronken mag worden.
De ingreep verloopt doorgaans pijnloos en als volgt. Eerst wordt de huid gedesinfecteerd met alcohol, daarna wordt met een pincet de hechting opgetild waardoor met een klein schaartje de hechtdraad doorgeknipt wordt. Daarna wordt de hechting verwijderd. Dit wordt evenzo vaak herhaald als er hechtingen zijn.
Het is belangrijk voor de genezing van de wond dat u minimaal drie dagen na de ingreep niet rookt en geen alcohol drinkt. U kunt uw tanden en kiezen weer normaal poetsen, maar doe voorzichtig op de plaats waar uw tand of kies is getrokken.
Het is beter om de eerste vijf dagen na de behandeling niet te roken en geen alcohol te drinken. Roken en alcohol zijn niet goed voor de genezing. Ook is het verstandig om het 2 á 3 dagen lichamelijk rustig aan te doen, dus niet tillen, voorover hangen et cetera. U mag ook even niet sporten.
Een wondinfectie herkent u aan een erg rode en gezwollen huid. De wond gaat meer pijn doen en kan een kloppend gevoel geven. Ook kunt u koorts krijgen. Openbarsten van de hechtingen De wond kan openbarsten.
De hechtingen moeten de eerste 48 uur droog blijven. Daarna mag u douchen en de wond afspoelen. Zorg er wel voor dat u de wond na het douchen goed droog dept. U mag niet in bad of zwemmen totdat de hechtingen weg zijn.
Een jeukende wond ontstaat doordat er tijdens de wondgenezing een vochttekort ontstaat rondom de wond. Let op! Wanneer jouw wond erg rood is, rijp wordt of wanneer het jeukende gevoel omslaat in een kloppende wond, moet je direct contact opnemen met een dokter of medisch specialist.
Bij het bijkomen uit de anesthesie zien we soms onrust, labiele emoties en prikkelbaarheid. Dat is meestal goed op te vangen of te behandelen en is vaak van korte duur. Op de dag na de ingreep horen we nogal eens klachten van spierpijn, keelpijn, vermoeidheid, hoofdpijn of duizeligheid, naast natuurlijk napijn.
Ook angst voor de narcose komt veel voor. Tijdens de narcose wordt u nauwkeurig in de gaten gehouden door het anesthesieteam. Uw bloed(druk), hartritme, lichaamstemperatuur en de diepte van uw slaap worden voortdurend gecontroleerd. Het is dan ook erg zeldzaam dat er iets misgaat tijdens een narcose.
Over het algemeen bent u vrij snel wakker. Als alles stabiel is mag u na een bepaalde tijd (minimaal 30 minuten) terug naar de verpleegafdeling. U kunt hier meer lezen over pijnbestrijding na de operatie.
Stoppen met roken en drugs. Dat is positief voor het genezingsproces! U dient 2 weken voor tot en met 2 weken ná de operatie te stoppen met roken en drugsgebruik (hieronder valt ook cannabis).
Roken en slijmvorming irriteert de luchtwegen. Als u onder anesthesie (narcose) bent, wordt u via een buisje in de luchtpijp beademd. Dit buisje kan verstopt raken door slijm dat los gaat zitten tijdens de beademing. Door ruim voor de operatie te stoppen met roken neemt het risico op complicaties tijdens beademing af.
Tijdens de nachtrust duurt dit proces langer. Daarom zou het advies voor de rookvrije periode voor de anesthesie minstens 12 uur moeten bedragen. Na 48 uur stoppen met roken is het koolmonoxide- gehalte gedaald tot het niveau van een niet-roker.
Als de (inwendige) hechtingen te strak zijn gezet, kan dat leiden tot pijn, bijvoorbeeld bij seks, of bij staan of bewegen. De verloskundige kan geen nieuwe hechting zetten, maar kan je wel doorverwijzen naar een gynaecoloog, die de hechtingen kan beoordelen en je kan helpen.
Een bad nemen mag drie dagen na het verwijderen van de hechtingen. Let er op dat u de eerste twee maanden geen crème of bodylotion gebruikt rond het wondgebied.
De hechtingen lossen niet vanzelf op. De wond mag 3 dagen niet nat worden. Vooral de eerste 24 uur is de wond kwetsbaar. Laat de wond met rust en kom er niet aan.