Via de Heraldische Databank (www.heraldischedatabank.nl) kun je thuis heel eenvoudig onderzoek doen naar familiewapens. Het zoeken is gratis, maar voor bestellen van een afbeelding rekent het CBG een vergoeding.
U kunt te weten komen of uw familie een familiewapen heeft door genealogisch ('stamboom') en heraldisch ('familiewapen') onderzoek te doen. Erg behulpzaam hierbij is het Centraal Bureau voor Genealogie.
Zelf een familiewapen ontwerpen
Voor overheidsorganen en families die tot de Nederlandse adel behoren, is het ontwerp en het voeren van een wapen bij wet geregeld. Echter iedereen kan naar eigen goeddunken een familiewapen (laten) ontwerpen. Het nieuwe wapen moet wel voldoen aan de strenge regels van de heraldiek.
Iedereen heeft ouders; dit is eerstegraads familie. De andere kinderen van die ouders zijn broers en zussen. Dit zijn tweedegraads verwanten. De ouders van die ouders zijn grootouders, of opa's en oma's.
Een familiewapen is sinds de middeleeuwen het onderscheidende kleur- en vormrijk beeldmerk van een familie of persoon, uitgebeeld op een wapenschild. Een familiewapen kan voor naamdragende afstammelingen erfelijk of persoonlijk zijn.
Indien u een nieuw familiewapen wilt (laten) ontwerpen, is het raadzaam contact op te nemen met het College van Herauten ([email protected]). Het college kan u adviseren over de ontwerpcriteria en u de weg wijzen naar professionele wapenontwerpers en wapenschilders.
De standaard uitvoering van een familiewapen bestaat uit een schild, helm, helmteken en helmkleden. Dit wordt handgeschilderd met gouache op zwaar papier. De vanaf prijs voor het schilderen en ontwerpen van de standaarduitvoering bedraagt €655 incl 9% BTW.
Via een stamboomonderzoek kun je jouw voorouders vinden! Genealogie of stamboomonderzoek is een discipline van de geschiedkunde die zich bezighoudt met voorouderlijk onderzoek en de afstamming van een familie. Er zijn diverse sites waar je onderzoek kunt doen naar jouw voorouders.
Achterneef/-nicht: hij of zij heeft dezelfde overgrootouders, maar niet dezelfde grootouders.
Via de Nederlandse Familienamenbank kun je precies achterhalen hoe vaak jouw achternaam voorkomt, maar ook hoe deze verspreid is binnen Nederland. Daarnaast biedt de namenbank veel achtergrondinformatie per achternaam. Via de Nederlandse Familienamenbank kun je grasduinen in zo'n 320.000 achternamen.
Familiewapen. Oorspronkelijk had elke heer of ridder een uniek eigen wapenschild. Hun zonen gingen in de late 12e eeuw hun vaders wapen, als het wapen steeds bekender en beroemder werd door de daden van pa, soms ongewijzigd ook gebruiken. Zo ontstond het familiewapen.
,,Er zijn 324 adellijke geslachten in Nederland en er zijn 150000 wapens, op z'n minst. Iedereen mag gewoon een familiewapen voeren.
Ga naar WieWasWie, online archieven per provincie of het Centrum voor familiegeschiedenis (CBG). Hier kun je geboorteaktes, huwelijksaktes en overlijdensberichten vinden van personen met jouw familienaam.
Je kunt via internet een DNA-onderzoek aanvragen, om je geografische herkomst te achterhalen. In zo'n onderzoek duiken soms ook onverwachte verwanten op, verre familie die je eerder niet kende. Met een stamboomonderzoek kun je uitzoeken op welke manier jullie familie zijn.
In een stamboom laat je zien welke mensen deel uitmaken van je familie. Je schrijft dus op wie je vader en moeder zijn en je broertjes of zusjes, Maar ook je oma en opa en hun opa en oma horen op jouw stamboom. Zo kun je zien waar je familie vandaan komt.
Je deelt ongeveer 50% van je DNA met je ouders en kinderen, 25% met je grootouders en kleinkinderen, en 12,5% met je neven, ooms, tantes, neven en nichten. Een match van 3% of meer kan nuttig zijn voor je genealogisch onderzoek – soms zelfs minder.
Vierde graad
achterneven en achternichten (kleinkinderen van broers of zussen); neven en nichten (kinderen van broers of zussen van de ouders);
Het trouwen met een neef of nicht is in de wet niet verboden.
Om erachter te komen of je verbonden bent met de Geni wereldstamboom, log je in op je Geni-account en ga je naar de wereldstamboom pagina.Vink het vakje Statistieken aan de rechterkant aan.
Elke generatie verdubbelt het aantal voorouders: iedereen heeft twee ouders, die hebben elk ook twee ouders, enzovoorts. Iedereen heeft vier grootouders, acht overgrootouders, zestien betovergrootouders, 32 betbetovergrootouders, en zo voorts.
Om een wapen te mogen bezitten, heeft u een wapenvergunning nodig. Ook voor handelingen met wapens heeft u een vergunning nodig. Er zijn 4 soorten wapenvergunningen: verlof, ontheffing, erkenning en consent. Hieronder vindt u een overzicht van welke wapens onder welk type vergunning vallen.
De straffen voor verboden wapenbezit zijn fors. Op bezit van een pistool of revolver staat drie maanden (onvoorwaardelijke) gevangenisstraf, op het bezit van een automatisch vuurwapen negen maanden. Op messen staan nog werkstraffen of een boete. Op het bezit van explosieven 9 maanden gevangenisstraf.
Vrij verkrijgbare wapens : dit soort wapens mag je hebben zonder vergunning. Het gaat hier o.m. over wapens die onklaar gemaakt zijn door de proefbank van Luik, historische wapens die vermeld zijn in een KB, seinpistolen, alarmwapens en niet-vuurwapens (luchtdrukwapens en sommige kruisbogen).