Haarwax of haarwas is een hairstylingproduct voor het in vorm brengen en verstevigen (styling) van het kapsel. In tegenstelling tot haargel, waarvan de meeste water en/of alcohol bevatten, is haarwax een product waarin wassen zijn verwerkt. Hierdoor is het een soepel product en is de kans op uitdroging kleiner.
Paraffine wordt gewonnen uit aardolie en stearine uit dierlijk of plantaardig vet. Als je de kaars aansteekt, wordt de brandstof vloeibaar en zuigt de pit deze op. Daarna gaat de kaars branden. Ook zitten er vaak kleurstoffen en geurstoffen in kaarsen.
Overmatig gebruik van stylingproducten
Gel, Wax en Haarlak. Maar als je deze producten veel gebruikt, laten ze ook meer resten achter in je haar. Je kunt je voorstellen dat als je dit er niet goed uitwast, je haar verstopt kan raken. En hierdoor kan het niet goed ademen, zal het stikken en eventueel afbreken.
Wax: Net zoals gel voorkomt wax dat je haar gaat pluizen. Het is een product met (bijen)was als hoofdingrediënt en maakt je haar een beetje vettig, geeft glans, verstevigt het haar en geeft een ruig en mat effect. Wax wordt door warmte geactiveerd.
Een wax lijkt het meest op gel. Het verschil tussen wax en gel, is dat wax niet hard wordt en gel wel. Wax kun je het beste gebruiken op droog haar en is geschikt voor alle haartypes. Je kunt het haar de hele dag door stylen en re-stylen.
Voordat je je haar wast, doe je er een beetje wateroplosbare gel in. Style het onder de douche zoals je dat iedere ochtend doet en – belangrijk – gebruik een waxvrij product. Na een paar minuten ga je je coupe met shampoo te lijf. Je zult zien dat de wateroplosbare gel samen met (een deel van) de wax verdwijnt.
Was je haar drie keer week
Voor gel, wax en andere stylingproducten geldt dat je ze alleen hoeft uit te spoelen. Het is raadzaam om met kort haar minimaal een keer per week een conditioner te gebruiken om het haar te voeden. Voor langer haar is het goed om bij elke wasbeurt een conditioner te gebruiken.
Over het algemeen kan gesteld worden dat waxen iets vetter zijn dan gels. Je haar wordt daardoor niet hard. Ideaal als je bijvoorbeeld vaak met je handen door je haar gaat. Doordat een wax op oliebasis wat vetter is, kan het iets lastiger zijn om uit te wassen.
Gel, wax, spray etc dringen niet in de haren zelf door maar blijven aan het oppervlakte van de haren. De haarwortel zelf wordt niet aangetast en daarmee is er geen invloed op je haargroei , haarverlies of het ontstaan van kaalheid.
Je wordt niet kaal van gel. Aan de andere kant zijn er de verhalen dat gel slecht voor je haar zou zijn. Vooral de alcohol in het goedje krijgt vaak de schuld van bijvoorbeeld haaruitval. Ook hiervoor is geen goed bewijs.
Word je kaal van gel in je haar als je er mee gaat slapen? Als je een gel hebt die nogal hard is kun jij je haren er wel mee beschadigen. Dit komt door de wrijving van je hoofd op het kussen en je dan nog stijve haren. Dus dan raden we je aan om je haren wel eerst uit te spoelen voordat je in bed duikt.
Een gladde bikinilijn en schaamstreek zonder hier moeite voor te doen? Het verwijderen van je schaamhaar kan op diverse manieren zoals scheren, harsen en waxen. Een nadeel van het scheren van je schaamhaar is dat de haartjes snel terug groeien. Ook zorgt het scheren van schaamhaar vaak voor roodheid en irritatie.
Bij het branden van kaarsen komen giftige stoffen vrij. Een kaars brandt op een relatief lage temperatuur, waardoor er fijnstof zoals roet vrijkomt. Fijnstof zie je niet, maar het kan wel schadelijk zijn voor je gezondheid. Het kan leiden tot astma of andere luchtwegproblemen.
Waxen is voor de meeste mensen dan ook niet pijnloos, maar wel veel minder pijnlijk dan je misschien zou denken. Eigenlijk heeft waxen onterecht het imago zeer pijnlijk te zijn. Zelfs op gevoelige delen is waxen voor vele goed te verdragen. Bovendien is de pijn die je misschien voelt maar heel kort.
Wij raden aan geen vette stylingsproducten te gebruiken als gel, wax of serums op basis van olie. Dit maakt het haar zwaarder, hierdoor krijg je er geen volume in. Producten die wel goed werken voor dun haar, zijn bijvoorbeeld een dry wax of een salt spray.
De beste Pomade voor dik haar is de Layrite Superhold Pomade. Deze Pomade werkt voor alle haartypes, en is gemakkelijk uit te wassen met warm water. Ook voor dik golvend haar is dit product uitermate geschikt.
Ingrediënten in shampoo
Maar ook een standaard elke dag shampoo van een doorsnee merk bevat ingrediënten die niet in de buurt van je lichaam thuis horen. Neem bijvoorbeeld Andrélon Elke Dag Shampoo en Syoss Volume Shampoo. De shampoo van Andrélon bevat o.a. Sodium Laureth Sulfate (SLES), Disodium EDTA en PPG-6.
Je haren niet wassen met shampoo is dus een stuk natuurlijker en beter voor je hoofdhuid, en je schijnt er niks van te ruiken. Toch zijn er ook mindere verhalen. Zo kan je hoofdhuid gaan jeuken als je lang je haar niet wast. Bovendien wordt het bij sommige mensen een stuk stugger en doffer.
Zweet bestaat uit lichaamsafval en zout, wat je haren droog en stug maakt als je het laat opdrogen in je haren. Kortom, je wilt zweet niet te lang in je haren laten zitten en lekker je haren wassen na het sporten.
Een haarwax is meestal een redelijk droog/hard product dat je gebruikt voor structuur, definitie en hold. Een haarclay is net wat droger dan een haarwax en een paste is net iets natter dan een wax.
De Turtle Wax original beschermd de lak tot wel één jaar tegen alle weersinvloeden, uv straling en pekel. Door de vloeibare samenstelling is deze wax zeer makkelijk te verwerken. Nu in een nieuw flesje!
Verdeel de wax in je haren en modelleer elk plukje haar zoals je het wilt hebben. Als de wax af koelt zal deze pluk zo blijven staan. Zit de pluk toch niet goed of wil je halverwege de dag een andere haar style? Wrijf dan de wax die al in je haren zit een beetje warm waardoor je je haren weer kan restylen.