Onder seizoensfruit worden fruitsoorten verstaan die het liefst lokaal zijn geteeld, waar de verwarmingen in de kassen niet te hard voor hebben hoeven branden en die een zo kort mogelijke reis hebben afgelegd. In het lijstje zijn de dikgedrukte fruitsoorten veelal van Nederlandse bodem verkrijgbaar.
Alle soorten groente en fruit zijn goed voor je gezondheid. Voor het milieu is het eten van seizoensgroente en seizoensfruit uit eigen regio het best. Dat zijn groente en fruit die in een bepaalde tijd van het jaar – dus in de lente, zomer, herfst of winter – wordt geoogst op Nederlandse grond.
Weinig keuze in fruit in de winter? Nou dat valt eigenlijk best mee: appel, banaan, grapefruit, limoen, mandarijn, peer en sinaasappel zijn allemaal label A volgens Milieucentraal en dus de beste keuze deze maand.
Bramen: door het grote aantal gezonde voedingsstoffen kunnen bramen worden gezien als het gezondste fruit! Bramen bevatten veel belangrijke vitamines (A, B1, B2, B6, B11, C en E) en mineralen (natrium, kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium en koper).
De raad adviseert om ongeveer 250 g fruit per dag te eten. Dat komt overeen met een tweetal stukken fruit. Niet alle fruit is even groot. Denk bij één stuk fruit aan de grootte van een appel, peer of banaan, een sinaasappel of perzik, …
Hierbij het lijstje met alle seizoensfruit van maart:
ananas. appel. avocado. banaan.
Geniet van fruit in januari. Appel, banaan, bloedappelsien, mandarijn, mango, peer, pompelmoes en sinaasappel zijn in januari in het seizoen en overheerlijk!
In februari smul je van appel, banaan, mango, peer, pompelmoes en sinaasappel. Ontdek hieronder welke lekkere gerechten je ermee kan maken.
Verser, meer smaak en een grotere voedingswaarde
Seizoensgroenten zijn vers geoogst en hoe verser groenten zijn, hoe lekkerder. Het komt de smaak en de voedingskwaliteit ten goede. Bovendien eet je bewuster en leef je meer volgens de seizoenen, net als onze (over)grootouders. Dat is veel natuurlijker.
Jaarrond verkrijgbaar
Mango is het hele jaar verkrijgbaar.
Jaarrond verkrijgbaar
Ananas is het hele jaar verkrijgbaar.
De eerste mandarijnen van het seizoen worden geplukt in september, de laatste in februari. De mandarijnen zijn tussen november en februari op hun zoetst en op dat moment vooral afkomstig uit landen rond de Middellandse Zee als Spanje, Marokko, Italië en Algerije.
Fruit rechtstreeks van de boer of uit de landwinkel is daarom een goede en goedkopere oplossing. Probeer goedkopere groenten en fruit te kopen. Frambozen en blauwe bessen zijn bijvoorbeeld aardig prijzig, terwijl appels en bananen een stuk goedkoper zijn.
Jaarrond verkrijgbaar
Watermeloen is het hele jaar verkrijgbaar.
Is bloemkool gezond? Bloemkool rekenen we tot groente en past in een gezond voedingspatroon. Bloemkool bevat net als andere groentesoorten veel vezels en voedingsstoffen en weinig calorieën. Er is niet één groente die in alle voedingsstoffen kan voorzien.
Hierbij het lijstje met alle seizoensfruit van april:
ananas. appel. avocado. banaan.
Fruit in seizoen in juni
In juni zijn de rode vruchten weer van de partij: zwarte bessen, kersen, aardbeien, frambozen, aalbessen… Keuze genoeg! Je kan ze gebruiken in een smoothie, fruitsalade of in taarten! Als je nood hebt aan wat verfrissing, kan je kiezen voor (water)meloen, pompelmoes of tomaten!
Kees de Graaf (hoogleraar Sensoriek en eetgedrag aan de universiteit van Wageningen) kan niet anders dan concluderen dat honderd procent fruit eten heel ongezond is. ,,Daar leef je niet lang op. Je krijgt onder meer een eiwittentekort, waardoor je spieren afbreken.
Eet een kiwi, ananas of mango. Hierin zitten enzymen die eiwitten splitsen. Vermijd grapefruits en sinaasappelen (bevatten sappen die de maag kunnen irriteren).