In 2011 werd ontdekt dat al 7000 jaar geleden kaas werd bereid in Polen, nadat men in potten na chemische analyse melkvetten had gevonden. Het betrof potten die doorboord waren geweest met strootjes tijdens het bakken, waardoor een zeef was ontstaan.
Mensen maken al heel lang kaas. Waarschijnlijk ontdekten nomaden zo'n zesduizend jaar geleden bij toeval hoe melk kaas kon worden. Melk werd in die tijd namelijk vaak bewaard in kalvermagen, en op reis schudde deze melk heen en weer in de maag.
In de moderne tijd zijn de Nederlandse boeren langzaam overgestapt van kaasproductie op de boerderij naar kaasproductie in zuivelfabrieken. Met het produceren van bijna 800 miljoen kilo kaas per jaar, is Nederland één van de grootste kaasmakers van Europa.
Een theorie over de ontdekking van het ontstaan van kaas is dat het zo'n 6000 jaar geleden bij toeval is ontdekt door nomaden. Melk werd vaak bewaard in varkens- of rundermagen en als deze werden meegenomen, werd de melk voortdurend heen en weer geschud.
Frankrijk: Frankrijk is zeer bekend als kaasproducent en- exporteur van een breed gamma aan kazen zoals Camembert, Roquefort en brie. Nederland: Nederland is een grote kaasexporteur, vooral van Gouda en Edam. Italië: Italië staat bekend om kazen als Mozzarella en Parmezaan, producten die belangrijk zijn voor de export.
Vanwege COVID-19 ging de competitie dit jaar tussen de 'Supreme Champion' prijswinnaars van de afgelopen 5 jaar. Met trots laten wij weten dat de Jerseyhoeve Schorren de winnaar is geworden en daarmee opnieuw is uitgeroepen tot: beste kaas van de wereld!
Wetenschappers hebben vermoedelijk de oudste kaas ter wereld gevonden in een Egyptische graftombe. Na een rijping van ruim drie millennia jaar mag het Egyptische kaasje met recht overjarig worden genoemd.
De Romeinen kenden voor kaas het woord Caseus.Daar zijn de meeste woorden voor kaas van afgeleid: Kaas, Käse, Cheese, Queso (Spaans) en Queijo (Portugees). De kaas die de Romeinen naar onze streken meebrachten was waarschijnlijk een ander product dan de kaas die wij zelf maakten.
Kaas wordt namelijk niet alleen gemaakt van het dierlijke product melk, maar ook met een stukje van het dier zelf. Dat maakt de meeste kaas niet-vegetarisch. Kaas wordt gemaakt van melk - meestal koemelk, geitenmelk of schapenmelk. Voor boerenkaas wordt rauwe melk gebruikt en voor fabriekskaas gepasteuriseerde melk.
In de vroege geschiedenis werd in Nederland al kaas gemaakt. Dit blijkt uit gevonden aardewerk potjes uit ± 800 v. Chr. met gaatjes, waarin de wrongel uitlekte en kon drogen.
Kaas na de maaltijd
Kaas zou een gunstig effect hebben op de spijsvertering door de enzymen die erin zitten. Of het nu echt die goede uitwerking heeft op een soepele spijsvertering is wel even een twijfel gevalletje, maar wel is bewezen dat kaas na de maaltijd helpt tegen tandbederf.
Een ronde kaas rijpt lekker gelijkmatig, terwijl bij een vierkante kaas de hoeken sneller rijpen dan het midden van de kaas – en dit zorgde vroeger voor een (klein)smaakverschil. Inmiddels is het klimaat in het kaaspakhuis zo stabiel, dat het niet heel erg veel scheelt.
Met ruim 750 verschillende soorten kaas is HANOS dé kaas groothandel.
Wist je dat er in Nederland gemiddeld 17 kilo kaas per persoon per jaar wordt gegeten? Nederlanders vinden kaas dus echt heel lekker!
Ja, kaas is gezond, want kaas bevat vitamines, mineralen en eiwit. En ja, kaas bevat ook vet en de nodige zouten, maar is laag in de hoeveelheid koolhydraten.
Het advies is voor volwassenen om iedere dag 40 gram kaas te eten. En dan bij voorkeur een soort die in de Schijf van Vijf staat.
In 1395 verkreeg de stad Gouda dit recht om in Holland kaas te verkopen. Hierdoor mochten de boeren uit dit deel van Nederland hun kaas alleen op de markt van Gouda verkopen en werd de naam van de stad na verloop van tijd synoniem met deze kaas. De stad Gouda in Zuid-Holland ligt aan de rivier de Gouwe.
Goudse kaas is geen beschermde naam, dus kazen vanuit de hele wereld mogen zo heten. Sinds 2010 is de naam 'Gouda Holland' wél beschermt met een geografische aanduiding. Hierdoor mag Gouda Holland-kaas alleen Nederland als oorsprong hebben en moet de kaas van Nederlandse koemelk gemaakt.
In 2021 werd er in Nederland 946,8 miljoen kilogram kaas gemaakt van koemelk. Daarnaast importeerde Nederland 381,8 miljoen kilogram koeienkaas en ging er 942,8 miljoen kilogram naar het buitenland. Per inwoner eten Nederlanders gemiddeld 22,1 kilogram kaas gemaakt van koemelk.
Ik wist dat de Leidse boerenkaas al heel lang bestaat, maar ik wist niet dat het de oudste kaassoort van Nederland is.
Kaas bestaat simpel gezegd uit drie onderdelen: vocht, eiwit en vet. Het getal op een verpakking slaat op dat laatste ingrediënt. Bij 30+ bestaat de droge stof van kaas – dus zonder vocht – voor 30 procent uit vet. Bij 40+ voor 40 procent, enzovoorts.