Klok verzetten om aan te sluiten bij buurlanden Veel andere Europese landen hebben de zomertijd ingevoerd om energie te besparen. De Nederlandse overheid voerde de zomertijd in 1977 in, zodat Nederland dezelfde tijd had als de buurlanden. Sinds 1980 is de zomertijd Europees geregeld.
Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd de zomertijd door de Duitsers voor het eerst echt ingevoerd. De oorlog was duur en om kolen te besparen besloot Duitsland op 30 april om één uur voor middernacht de zomertijd in te voeren. Ook in de bezette delen van België en Frankrijk werd dit ingevoerd.
De eerste serieuze suggestie voor het instellen van een tijd die afweek van de wintertijd of standaardtijd kwam in 1895 van George Hudson. Deze gerenommeerde Nieuw-Zeelandse entomoloog stelde voor om de klok in de zomer twee uur vooruit te zetten. Zo zou er na werk meer tijd overblijven om op insecten te jagen.
Wanneer en waarom is de zomertijd ontstaan? De eerste keer dat de zomertijd werd toegepast, was in de Eerste Wereldoorlog. De Duitse regering voerde de zomertijd in, omdat het praktischer en goedkoper was.Het was langer licht buiten, wanneer de klok een uur vooruit werd gezet.
Ook vrijwel alle landen in Europa die geen lid zijn van de EU volgen deze richtlijn. Uitzonderingen zijn de landen die geen zomertijd gebruiken: IJsland, Rusland, Wit-Rusland, Armenië, Georgië en Turkije.
Er zijn verschillende redenen om de klok niet meer te verzetten, maar de twee meest impactvolle gaan vooral om energie en productiviteit. Energie: Oorspronkelijk was het invoeren van zomer- en winteruur te wijten aan energie. De redenering was dat meer daglicht ging leiden tot een lager energieverbruik.
Het uurwerk is er altijd voor gemaakt om met de wijzers van de klok mee te draaien, alle onderdelen die erin zitten zorgen ervoor dat het één kant op draait. Als je daar tegenin draait is dat een tegennatuurlijke beweging', aldus klokkenkenner Van Everdingen.
Ook al is het maar een uurtje, dit tijdsverschil kan je bioritme flink verstoren.Dat kleine verschil kan al leiden tot slaapproblemen en vermoeidheid. Dit kan vooral lastig zijn voor mensen met een gevoelig bioritme, zoals kinderen en ouderen.
De wintertijd is de echte tijd, die loopt van de laatste zondag van oktober tot en met de laatste zondag van maart. Zomertijd is de tijd die gedurende de lente, zomer en vroege herfst wordt aangehouden door de klok een uur vooruit te zetten; d.w.z. de klok een uur voor te laten lopen op de wintertijd (de echte tijd).
Tijdens de zomermaanden gaan de klokken een uur vooruit naar British Summer Time (BST). Dit gebeurt op hetzelfde momens als het ingaan van de zomertijd in West-Europe, dus het is in Groot-Brittannië altijd 1 uur vroeger dan in Nederland en België.
Met ingang van de zomertijd blijft het 's avonds langer licht en van (zon)licht krijgen we energie. Voor je gevoel duren de dagen dus langer en kun je meer activiteiten plannen. We bewegen ook meer in de zomer, we pakken in het voorjaar en de zomer sneller de benenwagen of de fiets.
Vrijwel alle landen in Europa hanteren dezelfde zomertijd. De zomertijd van Europa begint op de laatste zondag in maart en loopt tot de laatste zondag in oktober.
De zomertijd heeft een lengte van zeven maanden. Het is juist de zomertijd waarbij van de standaardtijd wordt afgeweken door de klok een uur vooruit te zetten. De zomertijd is dus eigenlijk een bedachte tijd. De reden waarom we zomertijd hebben is heel simpel: om energie te besparen.
Er is niet een persoon die de tijd heeft bepaald. In de loop der jaren is het meten van tijd steeds verder ontwikkeld. Vroeger werd de stand van de sterrenhemel gebruikt als uitgangspunt voor de tijd. Overdag werden er zonnewijzers gebruikt en 's nachts bijvoorbeeld een zandloper.
De zomertijd in Amerika begint niet in dezelfde periode als in Nederland. In Amerika begint de zomertijd op de tweede zondag van maart en eindigt op de eerste zondag van november.
Wintertijd is eigenlijk onze normale tijd. In de jaren 70 is het concept zomertijd ingevoerd. Dit gebeurde vanuit economische redenen.
De wintertijd is de originele tijd, maar in 1977 voerden we de zomertijd in. De gedachte was: als het 's avonds langer licht is, hoeven we minder lampen aan te zetten. Én mensen kunnen langer van hun vrije tijd in het daglicht genieten.
Hoewel Engeland en Nederland beide een zomertijd kennen waarbij de klok een uur vooruit gaat, betekent dit niet dat er een verschil is. Dit komt omdat in beide landen de zomer-en wintertijd gelijktijdig wordt ingevoerd. Hierdoor blijft het verschil altijd 1 uur.
Het effect van de zomertijd op je gezondheid
Maar ook kleine, eenmalige verschuivingen in ons ritme kunnen grote gevolgen hebben voor onze gezondheid. Een studie van de University of Michigan (VS) liet zien dat op de maandag na de ingang van de zomertijd er bijna een kwart meer hartaanvallen worden gemeld.
De meeste mensen zijn binnen een paar dagen gewend aan de zomertijd, maar sommigen slapen nog weken slecht. Vooral avondmensen hebben aanpassingsproblemen, zo bleek uit een onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen. Waarom dat zo is, is nog niet bekend.
Voor 5 maanden lang gaat de klok een uur achteruit. Nederland is één van de 70 landen die hier sinds 1977 aan meedoet. De gedachte erachter is dat je optimaal gebruik kan maken van de uren dat het licht is en daarmee energie kunt besparen.
Aangezien de tijd in de wintertijd een uur terug gaat, zal je geneigd zijn om je horloge een uur terug te draaien. Helaas zijn horloges hier niet op gemaakt, dus moet je de tijd vooruit zetten.
In de nacht van zaterdag op zondag is de klok een uur teruggezet, en daarmee is de zomertijd voorbij. De zomertijd is ooit bedacht om mensen meer gebruik te laten maken van het beschikbare daglicht en te laten besparen op elektrische verlichting.
Om 3.00 uur gaat de klok een uur achteruit. We kunnen een uurtje langer slapen.En het is dan een uur langer licht in de ochtend. De wintertijd is officieel de standaardtijd.