Hoe werkt DAB+?
Omdat het geen radiogolven gebruikt kan je het zien als een soort kanalen, net als op je TV. Een DAB+ radio is dus een ontvanger van deze kanalen. Je zapt dus ook tussen radiostations in plaats van dat je moet scannen naar precies die golflengte (FM) die bij jouw locatie past.
DAB staat voor 'Digital Audio Broadcast' en is een Europees systeem dat zorgt voor een digitaal radiosignaal, daarom wordt dit ook wel Digital Radio genoemd. Met een DAB of DAB+ radio heb je dankzij het digitale signaal geen last meer van ruis, waar je bij FM nog wel last van hebt.
U kunt hem aansluiten op een draadloze router (Wireless), (vaak Wi-fi B-norm of Wi-Fi-G standaard compatibel). Deze router is verbonden met uw thuisnetwerk en computer. Via deze (draadloze) verbinding kan de internetradio toegang krijgen tot de muziekcollectie van de gebruiker op de computer.
DAB+ – gebruiksvriendelijke digitale radio zonder ruis
DAB – Digital Audio Broadcasting – staat voor glasheldere radio zonder ruis. Deze techniek wordt in Nederland ook wel Digital Radio genoemd. Net zoals FM-radio ontvang je DAB+ gewoon uit de ether.
Als je een data flatrate bij je internetprovider hebt, zoals tegenwoordig gebruikelijk is, dan brengt internetradio geen extra kosten met zich mee. Er zijn ook enkele internetradiostations waarvoor lidmaatschap tot het radiostation vereist is.
Om van de voordelen van DAB+-radio te genieten, heb je een goede DAB+-antenne nodig. Hoe beter de antenne, hoe beter het ontvangst.
DAB+ radio ontvangst werkt anders dan FM radio ontvangst.
DAB+ ontvangst werkt digitaal en als er ter plaatse niet voldoende signaal is hoort u niets. Geen ruis of kraken zoals bij FM dus. Dit ligt niet aan de radio, maar aan het feit dat er te weinig DAB+ signaal is op die plaats.
Omdat de z.g. 'indoor dekking' van alles wat er te ontvangen is (of in ieder geval te ontvangen moet zijn) nog niet optimaal is, maken veel DAB+ radioluisteraars gebruik van een externe antenne. Dit kan een antenne zijn die buiten opgesteld staat, maar ook z.g. kamer antennes zijn in veel gevallen heel goed bruikbaar.
Radio luisteren via FM
Heb je geen zin om je internetbundel hiervoor te veel te gebruiken? Kies dan voor een smartphone met FM-radio. Er zijn Android-smartphones met een FM-ontvanger. Meestal gaat het om budgetsmartphones, bijvoorbeeld de Samsung Galaxy A5 en de Huawei P8 Lite.
In Nederland en België wordt alleen in band III uitgezonden, maar er zijn in Nederland tests geweest in de L-band. Deze was gereserveerd voor lokale omroepen maar die zenden inmiddels ook op band III uit.
DAB (Digital Audio Broadcasting) is feitelijk al lang geleden geintroduceert maar inmiddels is daar de + aan toegevoegd. DAB+ biedt toegang tot méér zenders en kunnen oudere DAB toestellen dat DAB+ signaal niet ontvangen. De losse DAB+ autoradio toestellen zijn overigens relatief niet erg prijzig.
Aangezien DAB+ niet via de Ziggo kabel kan, moet je een eigen antenne aansluiten. Met de meegeleverde antenne waren enkele ( alleen commerciële ) zenders te ontvangen, terwijl wij misschien een paar km van de zendmast wonen. Daarna deze antenne gemaakt en toen was de ontvangst goed.
DAB+ blijft de toekomst, maar FM afschakelen voorlopig niet aan de orde. “Er zijn vooralsnog geen concrete plannen om te stoppen met de distributie van deze NPO-radiozenders via de FM-ether, gezien het grote aantal FM-ontvangers dat in omloop is en het gebruik ervan.
Bij internetradio wordt de uitzending via internet verzonden. Ook wel streaming genoemd. Op het internet zijn duizenden internetradiostations te vinden van over de hele wereld. Alle landelijke stations (zoals3FM , Radio 538 en Q Music zijn tegenwoordig ook op het internet te vinden en te beluisteren.
Inmiddels hebben alle landelijke, publieke, en commerciële zenders een digitaal kanaal dat zij moeten vullen. Volgens de berichtgeving zou FM in Nederland nog tot 2023 blijven bestaan.
DAB+ Ontvangst
Nederland is met een dekking van ±97% al vrij ver. Wel merken we op dat de eerste netwerken zijn gebouwd voor buitenshuis, dus primair voor de automobilist. Echter, de kwaliteit van de ontvangst binnenshuis en het zender aanbod verschilt sterk per regio en laat nog weleens te wensen over.
DAB+ staat voor Digital Audio Broadcasting en maakt digitale radio uitzendingen mogelijk. Het signaal is gratis en overal in Nederland en België te ontvangen, mits jouw radio over een DAB+ ontvanger beschikt.
Dataverbruik internetradio (lage kwaliteit) - 30 MB per uur - 100 MB per maand. Radio luisteren in hoge kwaliteit - 60 MB per uur - 200 MB per maand.
Afhankelijk van de bitrate(=kwaliteit) van het radiostation kost het al snel 28,8MB (bij 64 kb/s) tot zelfs 144MB per uur. Gemiddeld kun je uitgaan van grofweg één MB per minuut/bijna 60 MB per uur. (bij 128 kb/s) Dit kan dus hoger of lager uitpakken afhangend van de kwaliteit.