Bhatwaan betekent 'dag van de bhat' (gekookte rijst). Dit maakt dus een belangrijk deel uit van de maaltijd die 's avonds wordt genuttigd. Tegenwoordig volgt aan het einde van de dag vaak een groot feest, voor iedere familie apart of met beide families samen.
Een bhatwaan is een soort van voor-feest voor de dag van het hindoe huwelijk. Tijdens deze dag word er door het bruidspaar afzonderlijk gefeest met naasten en familie. Daarnaast worden een aantal rituelen gedaan en voorbereid die nodig zijn tijdens de vivaah / hindoehuwelijk.
Eerst is er het Tilwaan ritueel waarbij olie op het hoofd wordt gesmeerd en Sindoor waarbij een rode streep midden op het voorhoofd wordt getrokken. Op vrijdag is het Puja, dan komt de priester mantra's opzeggen en verhalen vertellen aan de gasten. En hij voert het Hardi ritueel uit met gele poeder en olie.
Hierbij plaatst de vader van de bruid een tilak – een soort ereteken – op het voorhoofd van zijn aanstaande schoonzoon. Hiermee geeft de vader symbolisch zijn zege aan het huwelijk. Ook geeft hij geschenken als zoetigheid en fruit aan de bruidegom.
Een Hindoestaanse bruiloft duurt vaak drie dagen. Dit begint met een Henna ritueel bij de bruid. En de volgende dag vieren de bruid en bruidegom hun vrijgezellen feest genaamd Bhatwaan. De bruid viert dit met haar familie en de bruidegom met zijn familie.
Het Hindoe-huwelijk: de bhatwaan
De dag begint met een offerdienst in de ochtend, waarbij er wordt gewezen op de verplichtingen die de man en vrouw in hun huwelijk hebben tegenover elkaar. Vervolgens smeren de getrouwde vrouwen de dulha en dulhien in met hardie (kurkuma), gemengd met olie.
In tegenstelling tot Arya Samadj heeft de Sanatan Dharm geen oprichter maar is het de Sanatam Dharma (De nooit-eindigende) en is het tradioneler dan de Arya Samadj. Belangrijk binnen de Sanatan Dharm zijn: Verering van Beelden. De geboorte en het overlijden.
Londa ke naach betekent letterlijk vertaald 'dans van de jongen'. De londa ke naach is een dans-performance dat wordt opgevoerd door een man, die verkleed is als vrouw. Het is op vrijwel elk Surinaams-Hindostaans hindoehuwelijk te zien en soms ook op moeran-sanskaars.
Hindoes zelf noemen hun geloof sanatana dharma wat 'eeuwige leer' betekent. Hindoes geloven dat je reïncarneert na je dood. Hoe fijn je volgende leven is, wordt bepaald door hoe je je in je huidige leven gedraagt, karma. De religie heeft vele goden, maar eigenlijk geloven hindoes maar in één god.
schenkingen (geld) aan pandit voor pooja en tilak. tharia □ rijst □ gedroogde erwten □ eventueel uien (als de pandit deze eet) □ een paar muntstukken □ een geldelijke vergoeding voor de diensten van de pandit en de onkosten die de pandit heeft gemaakt om je te ondersteunen bij het volbrengen van jouw pooja.
Tilak is een Sanskriete jongensnaam en betekent "Religieuze Mark".
Twee dagen voor het huwelijk vindt de Matkorwa plaats; een feestelijke gebeurtenis waarbij de vrouwen een beetje aarde opgraven op een schone plaats bij de huizen van bruid en bruidegom. Deze aarde wordt later gebruikt om de vuurpot te maken die nodig is bij het huwelijksritueel.
In Arabische landen wordt de mehndi-avond een paar dagen voor het huwelijk gehouden. De viering is vrijwel hetzelfde als in India. De handen en voeten van de bruid worden versierd, er worden liedjes gezongen en de bruid wordt geplaagd met haar toekomst bij haar schoonfamilie.
Hindoestanen of Hindostanen (of Hindoestani) zijn een bevolkingsgroep in Suriname (en diaspora waaronder Nederland) waarvan de voorouders van Indiase afkomst zijn. De Hindoestanen kwamen vanaf 1873 vanuit het toenmalige Brits-Indië naar Suriname.
Twee dagen voor het huwelijk vindt de Matkorwa plaats; een feestelijke gebeurtenis waarbij de vrouwen een beetje aarde opgraven op een schone plaats bij de huizen van bruid en bruidegom. Deze aarde wordt later gebruikt om de vuurpot te maken die nodig is bij het huwelijksritueel. De dag voor het huwelijk heet Bhattwan.
Het hindoeïsme komt uit India en is de oudste godsdienst op aarde. De hindoes vereren veel goden en godinnen. Ze denken dat alle goden eigenlijk verschillende vormen van één goddelijke oerkracht zijn. De heilige boeken zijn de Veda's.
Animisme is het allereerste geloof ter wereld. Niemand heeft het uitgevonden. Het ontstond doordat wereldwijd mensen verklaringen zochten voor de dingen die gebeurden. Zij bedachten dat alles op aarde het werk was van bepaalde krachten.
Hindoes eten geen rundvlees omdat de koe een heilig dier is. Daarom zijn er zelfs speciale tempels voor dit dier waar gelovigen offers brengen aan beelden van koeien. Een van de redenen dat koeien heilig zijn, is omdat hindoes geloven dat de oermoeder wel eens de vorm van een koe aanneemt.
Het hindoeïsme heeft anders dan andere wereldreligies geen stichter of 'geboortedatum'. De godsdienst groeide organisch toen een aantal Indiase culturen, tradities en geloven zo'n 2000 tot 2500 jaar geleden in elkaar opgingen.
Na het zingen van religieuze liederen houdt de priester een preek. De oudste zoon loopt vervolgens met een brandende dia vijf maal rond de kist en raakt telkens een keer met de dia de mond van de overledene aan. Dit is de zogenaamde 'doodskus', waarmee symbolisch het lichaam in brand wordt gezet.
De bruidegom is de man van de bruid of andere bruidegom. Het is de mannelijke vorm van het woord bruid. Bijzonder want het stamt uit een tijd dat de vrouw ondergeschikt was aan de man. Meestal is het net andersom, namelijk dat er een vrouwelijke vorm is van een mannelijk woord.
Er zijn eigenlijk maar een paar feesten die alle hindoes vieren. De belangrijkste zijn Holi en Divali. Allebei de feesten hebben te maken met de stand van de maan en de zon. Het holifeest (of: phagunafeest) duurt tien dagen en wordt gevierd als het in de maand Phaguna (maart/april) volle maan is.
De elementen water, vuur, aarde, lucht en ether spelen een grote rol bij het afscheid. Hindoeïstische rituelen, zoals het vuuroffer en het klaarmaken van de overledene voor reïncarnatie, staan centraal tijdens de uitvaart.