Uit de data van het CBR blijkt dat de vestigingsplaats van de rijschool en de plaats van afrijden zorgen voor grote verschillen. Zo waren kandidaten met een rijschool uit Stichtse Vecht tussen oktober 2020 en september 2021 het meest succesvol. In deze Utrechtse gemeente is het slagingspercentage namelijk 68,9%.
De drie makkelijkste steden om het rijbewijs te halen zijn Maastricht, Deventer en Weert, allemaal met een slagingspercentage van meer dan 60%. Dus de tip van de dag is: wil je in 1 keer slagen, ga dan in Limbabwe wonen.
Een veel voorkomende reden waarop examenkandidaten zakken voor het praktijkexamen is kijkgedrag. Blijf dit constant extra braaf in de gaten houden! Een fout kan bijvoorbeeld zijn, dat er te gehaast in de spiegels wordt gekeken. Te laat kijken is ook een veelvoorkomende tekortkoming.
Als je geen dag meer kunt kiezen, probeer dan wel om een goed tijdstip af te spreken. De slechtste tijd is 08:00 uur 's morgens. Dan slaagt slechts 45,6 procent van de kandidaten. De beste tijd is vlak daarna om 08:55 uur en 09:50 uur, het slagingspercentage is dan hoger dan 52 procent.
Rotterdam wordt gezien als de moeilijkste stad om in te rijden. De slagingspercentages in Rotterdam zijn het laagste van het land, namelijk 37% (Alleslagingspercentages, 2020).
In Nederland slaagt 51 procent van de mannen in één keer voor het rijexamen.Bij vrouwen is dit 48 procent. Dat lijkt misschien op het oog geen groot verschil. Maar bij 1000 examens zakken er 30 vrouwen meer dan mannen.
In één keer slaagde 48% van de mannelijke kandidaten, en 39% van de vrouwelijke kandidaten. Dus 52% van de mannen en 61% van de vrouwen doet één of meer keren herexamen. Ongeveer 20% zakt vier of meer keer. Gemiddeld slagen kandidaten na 2½ keer examen doen.
De kandidaat mag dus maximum 9 lichte fouten of maximum 1 zware én 4 lichte fouten maken.
Tot de eliminerende fouten behoren het rijden met te hoge snelheid, het negeren van verkeerslichten en het niet stoppen voor een stopbord. Als de kandidaat een eliminatiefout begaat, wordt hij of zij automatisch aangehouden en moet hij of zij het praktijkexamen opnieuw afleggen.
Een examinator kan je ook op te langzaam rijden laten zakken. Doe dit dus niet en rijd zoals je tijdens je normale rijlessen hebt gedaan.
4 keer of meer gezakt voor rijexamen
Als je 4 keer binnen 5 jaar bent gezakt voor je rijexamen, doe je de keren daarna een speciaal examen bij het CBR. Dat heet een nader onderzoek rijvaardigheid. De rijschool kan dit voor je reserveren.
'Als examinatoren bij het CBR meer cursisten laten slagen dan de afgesproken norm van 50,2%, dan krijgen ze een coach toegewezen.
Daarom mag je op zijn vroegst na 7 weken weer afrijden. Ben je gezakt voor een examen bromfiets, brommobiel, motor verkeersdeelneming of auto met aanhangwagen?Dan mag je op zijn vroegst na 2 weken weer afrijden. Voor deze examens maakt het niet uit of je voor het eerst of vaker herexamen doet.
Hoeveel fouten mag je maken bij praktijkexamen auto 2023? Bij het praktijkexamen voor het autorijbewijs mag je natuurlijk fouten maken zolang het de verkeersveiligheid maar niet in gevaar brengt en zolang jij maar laat zien dat je het zelfstandig kan oplossen.
Praktijkexamen auto. Tijdens het praktijkexamen beoordeelt een examinator van het CBR of u in staat bent om zelfstandig aan het verkeer deel te nemen. De examinator let onder meer op uw beheersing van de auto, kijkgedrag, voorrang verlenen en het rekening houden met andere weggebruikers.
Bijzondere verrichtingen
Parkeren, keren, de hellingproef: tijdens je rijexamen moet je twee bijzondere verrichtingen uitvoeren. Maak je hierbij een foutje, dan zak je in de meeste gevallen. Omdat de bijzondere verrichtingen toch wel een vak apart zijn, is dit vaak een reden om te zakken.
In dat geval doe je de keren daarna een speciaal examen bij het CBR. Dit wordt ook wel een nader onderzoek rijvaardigheid genoemd. Hierbij krijg je wat extra begeleiding en heeft de examinator meer tijd voor jou. Het nader onderzoek rijvaardigheid duurt 1 uur en 10 minuten.
Wij beoordelen niet of u al dan niet terecht gezakt bent voor het examen. Dit is een beslissing die de examinator maakt. Tegen deze beslissing kunt u geen bezwaar of beroep instellen.
Dit gaat vaak fout:
Overdreven kijken om goed aan de examinator te laten zien dat je kijkt. Te nonchalant kijkgedrag. Te gehaast door de spiegels vliegen en te weinig echt waarnemen. Te kort voor de auto kijken en daardoor laat reageren op situaties.
Het gemiddeld aantal lesuren voor het rijbewijs is ongeveer 43 (volgens CBR-onderzoek onder examenkandidaten in 2021). Het aantal rijlessen dat je nodig hebt, is voor iedereen anders. Niet iedereen leert even snel. Laat de instructeur van je rijschool daarom inschatten hoeveel rijlessen jij nodig hebt.
Slagingspercentage
In examenjaar 2023 slaagde 89,4% van alle kandidaten voor hun eindexamens. Dit percentage is lager dan de periode waarin er extra examenmaatregelen getroffen waren vanwege de coronapandemie (examenjaren 2020, 2021 en 2022).
De algemene regel is dat je nooit tweemaal dezelfde examinator zal hebben. Maar soms kan het niet anders doordat de andere collega's al weg zijn bijvoorbeeld. Een examinator kan je niet weigeren, tenzij je geen examen wenst af te leggen en meteen betaalt voor een nieuw examen.