Volkorenbrood en bruinbrood zijn de gezondste keuzes. Je kunt dit afwisselen met volkoren knäckebröd, havermout of muesli. Gezond beleg is bijvoorbeeld 100% pindakaas, 30+ kaas, groente en fruit. Denk ook aan halfvolle melk en fruit voor erbij.
Muesli of havermout met halfvolle melk of yoghurt zijn goede alternatieven, die ook weinig tijd kosten. Heeft je kind weinig tijd, laat hem dan 's avonds zijn boterhammen voor de volgende dag smeren.
Sommige kinderen eten in plaats van brood liever pap of muesli met yoghurt of melk. Geef dan magere of halfvolle melkproducten en volkoren muesli. Het ontbijt is compleet met wat stukjes fruit en een glas water of thee. Eet je kind 's ochtends geen brood, dan is het belangrijk dat hij dat bij de lunch wel krijgt.
Halvarine of margarine uit een kuipje. Hartig mager beleg, zoals 20+ en 30+ kaas, ei, hüttenkäse en light zuivelspread. Notenpasta (lees hier het recept voor zelfgemaakte notenspread) en pindakaas met 100% pinda's of noten. Hummus zonder zout.
Kies geen snel bederfbaar beleg zoals américain of rosbief. Ook lekker zijn hummus of een pasta op basis van groenten. Gebruik ook groenten tussen de boterhammen zoals geraspte wortelen, slablaadjes, komkommer, tomatenschijfjes. Ze brengen kleur in de brooddoos en dragen bij aan de dagelijkse hoeveelheid groenten.
Je kunt bijvoorbeeld meegeven: stukjes appel, banaan, druiven, stukjes peer, aardbeien, blauwe bessen, snoeptomaatjes, stukjes komkommer, reepjes paprika. Eigenlijk van alles aan fruit en makkelijk eetbare groenten.
Een paar tomaatjes, wat schijfjes paprika, een beetje mozzarella, een paar stukjes banaan. Zo maak je een gezonde "monkey platter" of "bento box" voor je kind. Thuis of om mee te nemen. Zo leer je je kind op een leuke manier proeven.
Gezond met brood. Je kind eet ongeveer 2 tot 3 boterhammen per dag, meestal verdeeld over het ontbijt en de lunch (zie de dagmenu's). Brood heeft je kind nodig om bijvoorbeeld genoeg koolhydraten, eiwitten, vezels, jodium, B-vitamines en ijzer binnen te krijgen.
Overal ter wereld is yoghurt een favoriet als het gaat om vast voedsel voor kleintjes. Yoghurt zit boordevol calcium, proteïne en gezonde vetten. Deze vetten geven de hersenontwikkeling van je baby een boost, en probiotica zorgen voor een sterk afweersysteem.
Havermout vult goed en zorgt daardoor voor een voldaan gevoel. Je kind zal daarom minder snel zin hebben in een tussendoortje. De vezels die van nature aanwezig zijn in de havervlokken zorgen voor een beter immuunstysteem. Doordat deze de immuuncellen activeren, wordt je kind minder snel ziek.
Magere of halfvolle yoghurt. Vanaf 8 maanden kan een beetje als toetje wel, zolang borstvoeding of opvolgmelk maar de grootste melkbron blijft.
Bij de start vervangt een half ei 1 portie vlees. Geef je kindje maximum 1 ei per week. Vanaf 12 maanden mag je maximaal 6 eieren per week eten, inclusief eieren verwerkt in bereidingen zoals mayonaise en gebak.
Als hij vaak te veel eet kan dat leiden tot overgewicht. Bovendien leert je kind af om te luisteren naar zijn gevoel van vol zitten als je het eten opdringt. Ook dat kan op den duur leiden tot overgewicht. Straf je kind dan ook niet als hij zijn eten niet opeet, bijvoorbeeld door geen toetje te geven.
Het niet willen eten of veel niet lusten is bijna altijd een fase. Verreweg de meeste kinderen ontwikkelen zich normaal. Na de peuterfase gaan de meeste kinderen weer beter eten. Als jouw kind niet eet, dan ben je dus zeker niet de enige ouder die hier dagelijks mee te maken heeft.
Kies voor een paar schijfjes mozzarella, een sneetje gerookte zalm of platte kaas met radijzen. Leg ook eens een tomaatje of een schijfje komkommer op de boterham. Betrek je kind bij het samenstellen van de inhoud van de brooddoos. Laat het bijvoorbeeld kiezen tussen ham of kaas, een appel of een kiwi.
Bij het ontbijt wordt gemiddeld 2 boterhammen aangehouden en bij de lunch 3 tot 4. Dit is altijd een gemiddelde en kan natuurlijk altijd wat meer of minder zijn, afhankelijk van je persoonlijke situatie en de afspraken die je hebt gemaakt in therapie.