Het hormoonspiraaltje voorkomt zwangerschap heel goed. De kans is heel klein dat je toch zwanger wordt. Van de 1000 vrouwen met een hormoonspiraal, worden minder dan 5 per jaar toch zwanger. Als je overgeeft of diarree hebt, werkt het spiraaltje nog steeds.
Spiralen zijn net zo betrouwbaar als hormonale anticonceptiemethoden. Het grote voordeel kan zijn dat u minimaal vijf jaar niet meer aan anticonceptie hoeft te denken. Een belangrijk nadeel van een koperspiraal is de kans op een iets langere menstruatie waarbij wat meer bloedverlies kan optreden.
Als je een spiraal hebt, blijft je cyclus en dus ook je eisprong gewoon doorgaan - in tegenstelling tot bij de anticonceptiepil. Dat betekent dus ook dat een spiraal geen oplossing biedt voor vrouwen met bijvoorbeeld hoofdpijn- klachten die samenhangen met een cyclus.
Als je zelf een spiraaltje hebt, voel je het spiraaltje niet tijdens seks. De penis van je partner kan een enkele keer wel de draadjes voelen, maar dat gebeurt niet vaak. Het is ook zeker niet in iedere situatie pijnlijk. Een spiraaltje verandert je zin in seks in principe niet.
Het spiraaltje zit in de baarmoeder en voel je niet tijdens het vrijen. De uiteinden van de draadjes komen uit de baarmoedermond maar zijn zo soepel dat je ze ook niet voelt tijdens het vrijen. Je kunt de draadjes wel voelen met je vinger.
Het hormoonspiraal kan kwijtraken in je baarmoeder.
Het spiraaltje kan niet kwijtraken of oplossen of verdwijnselen. Heel soms wordt een spiraaltje door contracties van de baarmoeder uitgestoten en poep je hem uit. Maar dit heb je hoogstwaarschijnlijk gewoon door, zo enorm klein zijn ze niet.
Doordat het spiraaltje bepaalde zorgen wegneemt, kan seks ineens een stuk spontaner en losser worden. Stress zorgt er namelijk voor dat je sneller (onbewust) verkrampt tijdens de seks, waardoor het een stuk lastiger zal zijn om pijnloos te kunnen vrijen. Een positief effect van een spiraal op seks dus.
We maken 6 weken na de plaatsing van het spiraaltje een controleafspraak. De huisarts beoordeelt dan of het spiraaltje goed zit. Pas na deze controle weten we helemaal zeker of het spiraaltje veilig is. Daarom raden we u aan om deze periode geen seks te hebben of om extra bescherming te gebruiken, zoals een condoom.
Indien je het spiraaltje wilt verwijderen maar geen kinderwens hebt, is het heel belangrijk dat je de week voorafgaande aan de verwijdering geen onbeschermde seks hebt.
De eerste 2 á 3 dagen na plaatsing raden we geslachtgemeenschap af. Tevens kun je beter geen tampons gebruiken tijdens de eerste paar dagen na het plaatsen. Door het gebruik van een menstruatie cup zien we vaker dat het spiraal uitgestoten wordt.
Bij een hormoonspiraal is het vaginale bloedverlies vooral de eerste drie maanden vaak onregelmatig. Hierna kan het zijn dat je niet meer menstrueert, maar is het ook normaal als je maandelijks blijft menstrueren of af en toe een beetje vaginaal bloedverlies ervaart.
Na een paar maanden merk je vaak dat dit verandert: Je verliest minder bloed bij je ongesteldheid. Of je wordt helemaal niet meer ongesteld. Soms kun je dan nog wel wat bloed verliezen op momenten dat je het niet verwacht. Als je het spiraaltje er weer uit laat halen, ben je meestal snel weer regelmatig ongesteld.
Er is geen leeftijdsgrens voor het LS en het wordt vanaf de leeftijd van 10 jaar toegepast. Het LS is zeer betrouwbaar. De kans op zwangerschap is 0,2% per jaar. Bij orale anticonceptiva is dit 0,3% bij perfect (theoretisch) gebruik, maar bij standaardgebruik 9%.
Een spiraal of hormoonstaafje kost meestal tussen de € 50 en € 150. Dit kunt u vergoed krijgen uit uw aanvullende verzekering. Het plaatsen van een spiraal of hormoonstaafje krijgt u vergoed uit uw basisverzekering.
Als je je spiraaltje net hebt laten plaatsen, is het raadzaam om een paar dagen te wachten voordat je weer tampons gaat gebruiken. Dit geeft je lichaam de tijd om te wennen aan het spiraaltje. Je kunt deze tijd alternatieven zoals maandverband of menstruatieondergoed overwegen, dit zijn opties die altijd veilig zijn.
Effect op je menstruatie
In de eerste maanden na het plaatsen van het spiraaltje kan je tussentijds bloedverlies hebben. In het begin kan dit langdurig zijn, waardoor het lijkt alsof je menstruatie enkele weken aanhoudt. Na zo'n drie tot zes maanden neemt dit af tot maar enkele dagen bloedverlies per maand.
Verwijderen spiraaltje
Doe dit nooit zelf! Je kunt na het verwijderen van een hormoonspiraaltje snel weer vruchtbaar zijn. Als je wilt, kan na het verwijderen meteen een nieuw spiraaltje worden geplaatst.
De koperspiraal beschermt je tegen zwanger worden als je weer seks hebt. De koperspiraal werkt meteen. Je hoeft geen condoom te gebruiken om te zorgen dat je niet zwanger wordt.
Is het plaatsen van een spiraaltje pijnlijk? Het plaatsen van een spiraaltje geeft kortdurend een krampende pijn onder in de buik, vergelijkbaar met een menstruatie. Deze pijn gaat meestal binnen een paar minuten weer weg.
Pijn tijdens seks met een spiraal: vrouwen
Plaatsing en positionering: Een spiraaltje wordt in de baarmoeder geplaatst, en de positie kan variëren. Als het spiraaltje zich lager in de baarmoederhals bevindt of niet correct is ingebracht, kan het tijdens seks ongemak veroorzaken.
Neem zeker contact op als je de onderkant van het spiraaltje kan voelen, je ongemak ervaart tijdens of na het vrijen of er bloedverlies is na het vrijen. Raadpleeg ook altijd een arts bij hevige buikpijn, extreem veel bloedverlies, koorts of ongewone vaginale afscheiding.
Bij de productie is bij 200 spiraaltjes een fout gemaakt met de inbrenghuls, waardoor het te hoog of te laag kan worden geplaatst. Dat beïnvloedt de werking ervan. Ook kan de verkeerde plaatsing in zeldzame gevallen leiden tot beschadiging van de baarmoeder, zegt de Inspectie voor de Gezondheidszorg.
Controle bij het spiraaltje
Als u uw vinger diep in uw vagina steekt, kunt u met uw vingertoppen de baarmoedermond voelen en als u heel goed voelt, de draadjes van het spiraaltje. Als u een hard stukje in de baarmoedermond voelt, dan is dat het pootje van de spiraal.
Kans op expulsie (uitvallen van de spiraal) is het eerste jaar na plaatsing het hoogst, daarna neemt deze kans af.