Partners krijgen 1 werkweek geboorteverlof. Werkt u bijvoorbeeld 5 dagen 6 uur per dag? Dan krijgt u 30 uur geboorteverlof: 5 x 6 werkuren. De werkgever betaalt dit verlof.
Sinds 1 juli 2020 kunnen partners maximaal 5 weken (5 keer het aantal werkuren per week) aanvullend geboorteverlof opnemen. Tijdens het verlof krijgt de partner geen salaris, maar een uitkering van het UWV. Partners hebben recht op aanvullend geboorteverlof als het kind op of ná 1 juli 2020 geboren wordt.
Na de geboorte van het kind hebt u recht op 1 week geboorteverlof. Uw loon wordt 100% doorbetaald. Na het geboorteverlof kunt u 5 keer uw normale werkuren vrij nemen.
Bij elkaar opgeteld duren het zwangerschaps- en bevallingsverlof ten minste 16 weken. Dit verlof duurt 10 tot 12 weken. De eerste 6 weken na de bevalling mag u niet werken.
U heeft als partner recht op 1 werkweek geboorteverlof als uw vrouw of partner is bevallen. Het maakt niet uit of u fulltime of parttime werkt.
Zij heeft tot zes maanden na de bevalling recht op: stabiele en regelmatige arbeids - en rusttijden; maximaal 10 uur arbeid per dienst en maximaal 45 uren per 16 weken (of maximaal 50 uur per vier weken); extra pauzes (een achtste van de arbeidstijd; de werkgever moet het loon doorbetalen);
Naast het standaard geboorteverlof (zie hierboven) heb je als vader en partner in loondienst recht op aanvullend geboorteverlof van maximaal vijf weken. Je krijgt hierbij een vergoeding van 70% van het dagloon. Opname van het verlof gaat in samenspraak met je werkgever.
De zwangerschapsuitkering is gelijk aan 100% van uw dagloon (loon dat u gemiddeld per dag verdient). Maar het is niet meer dan het maximumdagloon.
Is er ook een wettelijke afstammingsband met de vader of meemoeder, dan is er enkel een recht op geboorteverlof in hoofde van die vader of meemoeder en geniet de meeouder die geen afstammingsband heeft met het kind geen geboorteverlof.
ouderschapsverlof;adoptieverlof of pleegzorgverlof;zorgverlof (kortdurend en langdurend);calamiteitenverlof en kort verzuimverlof.
Wat is het verschil tussen deze vormen van verlof? Geboorteverlof is bedoeld voor de werkende partner van de moeder van het kind.Ouderschapsverlof geldt daarentegen voor beide werkende ouders. Andere belangrijke verschillen zijn de duur van het verlof en de doorbetaling van het loon.
Betaald ouderschapsverlof
Deze 9 weken betaald verlof komen bovenop de 16 weken zwangerschaps- en bevallingsverlof voor de moeder en 6 weken geboorteverlof voor de partner. Over deze 9 weken ouderschapsverlof bouw je wel vakantiedagen op, maar geen pensioen. Hier kunnen nadere afspraken over staan in je cao.
Uw werkgever betaalt een normaal loon voor de eerste 3 dagen. Uw ziekenfonds vergoedt de andere dagen :maximum 12 voor de geboortes vóór 1 januari 2023. maximum 17 voor de geboortes vanaf 1 januari 2023.
Bij een tweeling heeft u recht op 2 keer ouderschapsverlof. U kunt ouderschapsverlof bij uw werkgever aanvragen zodra u in dienst bent. U kunt ouderschapsverlof krijgen voor uw kind, adoptiekind of erkend kind. U kunt ook ouderschapsverlof opnemen voor uw pleegkind, stiefkind of aspirant-adoptiekind.
Tijdens uw zwangerschap en tot 6 maanden na uw bevalling heeft u recht op aangepaste werktijden: extra pauzes (maximaal 1/8e deel van uw dagelijkse werktijd); regelmatige werktijden en rusttijden; een geschikte, afsluitbare ruimte om te rusten (met bed of rustbank);
Toch is de richtlijn duidelijk: je mag maximaal 10 kilo tillen en vanaf 20 weken zwangerschap 5 kilo. Niet te lang staan of lopen, afwisselen met zitten. Vanaf week 20 mag je niet langer dan 3 uur per dag staan of lopen. Niet te veel bukken, hurken, knielen of inspannende houdingen aannemen.
Als partner heb je ook recht op maximaal vijf weken aanvullend geboorteverlof. Oftewel: vijf keer het aantal werkuren per week. Dit verlof vraag je aan via je werkgever. Tijdens dit verlof krijg je geen salaris van je werkgever, maar een uitkering van het UWV.
U bent werknemer in loondienst. Geldt dit voor beide ouders, dan hebben ze allebei recht op ouderschapsverlof. U neemt de 9 weken op in het eerste levensjaar van het kind. U krijgt een uitkering van 70% van uw dagloon, tot 70% van het maximum dagloon.
Als uw werknemer in verwachting is, heeft zij altijd recht op minimaal 16 weken verlof. Het zwangerschapsverlof kan ingaan in de periode van 6 tot 4 weken voor de dag na de uitgerekende datum. Uw werknemer kiest zelf de precieze datum.
Zwangere vrouwen hebben recht op extra pauzes tot maximaal een achtste van de werkdag. Dus werk jij vier uur op een dag? Dan krijg je een half uur extra pauze, als je dat wilt. Je krijgt de extra pauze gewoon doorbetaald.
Is uw partner pas bevallen en heeft u een arbeidsovereenkomst, dan kunt u aanvullend geboorteverlof opnemen en daarvoor een uitkering van UWV krijgen. Dit is zo geregeld in de Wet arbeid en zorg (WAZO). Hierdoor krijgt u extra tijd om te wennen aan het nieuwe leven met uw kind.
Uw werkgever mag u niet ontslaan als u zwanger bent. Uw werkgever mag u ook niet ontslaan omdat hij denkt dat u zwanger wilt worden.
Vanaf 1 januari 2023 heb je als vader of partner van de moeder na de geboorte van het kind recht op 20 dagen geboorteverlof. Je mag de 20 dagen geboorteverlof opnemen binnen de 4 maanden na de bevalling. Je bent niet verplicht om 20 dagen op te nemen. Je hoeft de 20 dagen niet in één keer op te nemen.