Bij een Spaanse kraag kunt u de volgende klachten krijgen: Uw eikel en voorhuid worden dikker.Het lukt u zelf niet meer om de voorhuid naar voren te schuiven .Het uiteinde van uw penis is pijnlijk.
Kan een Spaanse kraag kwaad? Als de eikel en voorhuid dikker worden, krijgt de eikel te weinig bloed met zuurstof. Als dit te lang zo blijft (een dag), kan soms een stukje eikel doodgaan.
Een Spaanse kraag (parafimosis) kan ontstaan als de voorhuid over de eikel schiet en vervolgens niet meer terug wil omdat die te nauw is. De bloedcirculatie in de voorhuid raakt dan verstoord, waardoor zij opzwelt. Dit is erg pijnlijk.
Bij een echte strakke voorhuid is de opening van de voorhuid zelf klein. Dat kan klachten geven, zoals moeilijk plassen of pijn bij het plassen. Probeer de voorhuid niet zelf los te trekken. De huisarts kan een zalf voorschrijven om de voorhuid los te maken.
Naast pijn is er vooral zwelling, zowel van de eikel als van de afgeklemde kraag van de voorhuid. Deze toestand mag niet te lang duren. De eikel krijgt immers onvoldoende bloedtoevoer en daardoor kan weefsel afsterven. Dat herken je aan de zwarte verkleuring op de eikel of de voorhuid.
Een strakke voorhuid kan klem zitten achter uw eikel. Uw eikel en voorhuid kunnen dik worden. Dat kan een pijnlijke penis en pijnlijke erecties geven.
De eikel heet niet voor niets zo, hij lijkt inderdaad enigszins op de vrucht van een eik. Evenals de penis, is de eikel voorzien van zwellichamen. De huid van de eikel is geen normale huid, zoals op de penis, maar slijmvlies. De urinebuis mondt in de eikel uit.
Als de voorhuid niet goed naar achter kan tijdens de seks, krijg je geen volle erectie en dat doet pijn. Maar het grootste probleem is dat je de voorhuid niet goed kunt schoonmaken na de seks waardoor er een schimmelinfectie kan ontstaan. De voorhuid kan ook scheuren, dan ben je wel gelijk van het probleem af.
Bij een volwassen man zal meestal gekozen worden voor een volledige besnijdenis. De eikel zal in dat geval zowel bij een erectie als bij de penis in slappe toestand geheel bloot liggen. De meest voorkomende reden om dit soort ingreep te laten uitvoeren, is een fimosis of vernauwing van de voorhuid.
Behandeling van een strakke voorhuid
Een hormoonzalf kan helpen. De zalf (clobetasol op de huid) remt ontstekingen en maakt de voorhuid soepeler en wijder. Van de huisarts kunt u een recept voor de zalf krijgen. Elke dag voordat u gaat slapen, smeert u de zalf op uw voorhuid.
De voorhuid van de penis zit vast met een dun bandje of toompje. Als dit te kort is, kan dat klachten geven bij een erectie of tijdens seksuele activiteit. Soms is het doorsnijden van het van het toompje noodzakelijk.
Bij 1% van de jongens en mannen blijft de voorhuid te nauw. Dit is dan een aangeboren voorhuidvernauwing. Naast de aangeboren vernauwing kan de voorhuid ook te nauw worden door een ontsteking van de eikel en de voorhuid. Na de ontsteking vormt zich namelijk littekenweefsel.
Wanneer een jongen besneden is, heeft hij geen voorhuid meer, of een stuk minder voorhuid. De eikel is dan bloot, als een kale knots. Als je onbesneden bent hoef je niks te doen met je voorhuid als je seks gaat hebben. Wanneer je naar binnen gaat of als je het condoom omdoet verschuift je voorhuid vanzelf.
Vaak is een schimmel of bacterie de oorzaak. Soms een soa of een allergie. Spoel de eikel een paar keer per dag schoon met water (zonder zeep).
Trek de voorhuid met twee handen naar achter zodat eventuele haren loskomen. Schuif de penis dan weer in de voorhuid, door de voorhuid naar voren te bewegen. Als dat niet mogelijk is, houd de penis vochtig en neem direct contact met ons op.
Bij een eikelontsteking ziet u rode of witte plekken, schilfering of puistjes op uw eikel. Het kan jeuken en branden. Vaak is een schimmel of bacterie de oorzaak. Soms een soa of een allergie.
De eerste 6 weken na de operatie mag u geen seks hebben. Anders is de kans groot dat de wond weer open gaat. De ingreep verandert uw gevoel bij seks meestal niet of nauwelijks. Het is ook beter om de eerste 2 weken niet te sporten, baden en zwemmen.
Het bleek dat besneden mannen moeilijker tot een orgasme kunnen komen dan onbesneden mannen, terwijl hun vrouwelijke partners vaker last hebben van vaginale pijn. Dit zorgt voor een minder plezierig seksleven voor beiden.
Na de ingreep
Het gebied van de ingreep kan gevoelig of branderig zijn. U kunt paracetamol tegen de pijn gebruiken. Het is raadzaam om deze pijnstillers voor de ingreep in huis te hebben. Het verstandig om het op de dag van de ingreep en de dag erna rustig aan te doen.
Bij de geboorte zijn de voorhuid en de eikel vaak tot een geheel verkleefd. Met het ouder worden komt dit vanzelf los. Vanaf de leeftijd van 4 jaar kan de voorhuid bij de meeste jongens voorzichtig worden teruggeschoven. Wanneer het terugschuiven niet (goed) lukt, forceer dit dan niet.
Als dat riempje te kort is, kan dat voor problemen zorgen bij een erectie of bij seksuele betrekkingen. Het kan pijn veroorzaken of zelfs scheuren. Zo'n scheurtje kan flink bloeden, wat natuurlijk niet prettig is en voor de nodige paniek kan zorgen. Meestal houdt het bloeden vanzelf op.
Als het nog niet volledig genezen is, is het risico dat hij weer scheurt namelijk extra groot. Als hij vaker scheurt kan er ook littekenweefsel ontstaan. Dit kan pijnlijk zijn en het probleem vergroten. Als het vaker gebeurt is het daarom een idee om hiervoor naar een arts te gaan.
Als je de eikel niet of te weinig wast, kan de smegma ophopen en aankoeken. Dit kan gaan jeuken en ontsteken. Soms lukt het niet om de voorhuid terug te schuiven. Dit kan komen doordat: De voorhuid is verkleefd.
Behandeling. Meestal adviseert de (huis)arts om eerst een aantal weken een crème te gebruiken die de voorhuid soepeler kan maken. Meestal heeft de crème in de loop van de tijd voldoende effect en verdwijnen de klachten. Als de klachten blijven, kan de uroloog een operatie voorstellen.
In Nederland is volgens de studie ongeveer 5,7% van de mannen besneden.