Kosten voor een kok aan huis De kok rekent een vaste prijs voor de reis-, huur- en voorbereidingskosten. Deze start/transportkosten liggen meestal tussen de € 65,00 - € 95,00. De kosten voor een diner/ walking dinner / meerdere gangen, zijn vanaf € 47,50 per persoon. Je kunt het zelf zo luxe maken als je wilt.
Meestal ligt de prijs per persoon tussen de 75 en 300 euro. Het totale kostenplaatje hangt dus af met hoeveel personen je bent. Ook heb je de keuze uit luxe extra's. Met extra's bedoelen we bijvoorbeeld luxe amuses, extra wijnen, kaasplankjes, extra kindermenu's etc.
Een chef-kok is het hoofd van de keuken in een restaurant of andere horecagelegenheid. Het grote verschil tussen een chef-kok en een kok is dat de chef-kok eindverantwoordelijke is en leiding geeft aan de rest van het keukenpersoneel.
Het koksberoep is bovendien slecht betaald met lange dagen en hard labeur met grote verantwoordelijkheid. Jongeren kunnen hun stiel uitoefenen door een gedeelte van hun loon in het zwarte circuit te laten uitbetalen, hetgeen bij ouderen veel minder in trek is.
het koken: bereiden van maaltijden en het opmaken van de borden. mise-en-place: het voorbereiden van de gerechten en maaltijden voordat de drukte start. menukaart: het bedenken van de verschillende gerechten die geserveerd worden.
De belangrijkste eigenschap van een goede kok is liefde. De liefde voor de natuur, het product en voor het team. Als je ieder product behandelt met zorg en bereidt met liefde dan wordt het eindresultaat authentiek en proef je de signatuur van een chef!
De Spaanse chef-kok Dabiz Muñoz van restaurant Diverxo is uitgeroepen tot de beste chef ter wereld. Hoogst genoteerde Amsterdammer bij The Best Chef 2021 is Joris Bijdendijk van Rijks op plek 46, een stijging van liefst 41 plekken.
Executive chef (of chef-kok)
De chef-kok is de baas van de keuken en het is een baan die veel koks zouden willen hebben. Het kost jarenlange ervaring en veel chef-koks hebben in diverse koksfuncties gewerkt voordat ze uiteindelijk de top bereiken, zodat ze weten hoe de keuken werkt.
Check je salaris!
De meerderheid van Chef-koks verdient een salaris tussen € 1.713 en € 3.852 per maand in 2023. Een maandloon voor beginnende Chef-koks varieert van € 1.713 tot € 2.318. Na 5 jaar werkervaring zal hun inkomen tussen € 2.152 en € 2.909 per maand liggen.
Geld is een bijkomstigheid voor deze koks, want ze leggen dagelijks hun ziel en zaligheid in hun gerechten. Topkoks verdienen tussen de €1.713 en de €3.852 per maand. Dit zijn cijfers uit 2022, dus er kan een klein verschil in zitten, maar dit is het gemiddelde bij een werkweek van 38 uur.
De kosten om een restaurant te beginnen liggen gemiddeld tussen de 50.000 € en 100.000 €. Hiervan is de aanschaf van de apparatuur, keukengerei en meubilair voor in de keuken de grootste kostenpost. Andere kosten zijn locatie (kopen of huren en borg), inrichting, technologie, voorraad en personeel.
Dit varieert tussen 35 en 40 uur, afhankelijk van de geldende cao. Voor de horeca is dit 38 uur per week. Dit betekent niet dat je iedere week precies 38 uur werkt. Door wisselende drukte werk je soms de ene week 36 uur en de week erna 40 uur.
Minuren en overuren volgens de horeca cao
In de horeca werk je de ene week soms meer dan de andere week, bijvoorbeeld vanwege drukte of een zieke collega. De normale arbeidstijd in de horeca bedraagt 1.976 uur per referteperiode* en gaat uit van een gemiddelde arbeidsduur van 38 uur per week (fulltime).
Dit komt erop neer dat je als zelfstandig werkend kok een netto salaris verdient van tussen de €1591.5 (laag) en € 1925.17 (hoog) per maand gerekend met gemiddelde uren van een werkweek van 40 uren.
Universiteit opleidingsniveau levert € 2.505,- per maand op.Met een HBO opleiding ontvang je € 2.440, MBO niveau resulteert in een salaris van € 2.410,-. Kok gezocht? Bekijk cv's van 1.042 Koks in onze CV-database.
Tijdens en na de coronapandemie hebben veel koks het vak verlaten, ziet FNV Horeca. Het aantal koks in Nederland nam de afgelopen jaren af van 85.000 naar 68.000, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.
Als Zelfstandig werkend kok heb je, naast de uitvoerende werkzaamheden als kok, ook te bepalen wat er op de menukaart komt te staan. Natuurlijk is dit in overleg met je collega's. Je hebt wel al wat ervaring, dus help je nieuw personeel of leerlingen met hun werkzaamheden juist uit te voeren.
Hoe ziet de opleiding eruit? De opleiding Gespecialiseerd Kok is een mbo niveau 4 bbl-opleiding. Dat betekent dat je één dag in de week naar school komt en vier dagen per week in de praktijk werkt.
Sinds 1 januari 2018 is het niet meer nodig een erkend diploma te bezitten om je eigen restaurant te beginnen. Ook zonder specifiek diploma mag je dus een etenszaak uitbaten.
Je hebt voor het branchediploma geen vooropleiding nodig. Je hebt geen behoefte aan taal en rekenlessen en theorietoetsen. Je wilt alles leren wat een Basiskok ook leert in een volledig schooljaar.