Ook smeerleverworst kwam alles behalve goed uit de test. Ondanks het feit dat deze worst ijzer en vitamine D en B bevat, zit ook hier een boel zout en verzadigd vet in. Daarbij zit er veel vitamine A in deze soort worst. Te veel vitamine A is schadelijk voor de gezondheid, zeker die van kinderen.
Smeerleverworst. Smeerleverworst bevat ijzer, vitamine D en B-vitamines, maar er zit ook veel zout en verzadigd vet in. Goed om te weten: smeerworst en andere leverproducten bevatten veel vitamine A in zit. 'Veel vitamine A is schadelijk voor je gezondheid, zeker voor kinderen.
(Smeer)leverworst. (Smeer)leverworst bevat veel vitamine A.Een teveel daarvan kan schadelijk zijn voor kinderen. Een te grote inname kan bijvoorbeeld leiden tot hoofdpijn, misselijkheid, duizeligheid en vermoeidheid.
Voor kinderen boven de 12 jaar en volwassenen zijn (smeer)leverworst en paté weekkeuzes. De veilige hoeveelheid per dag loopt met de leeftijd langzaam op naar de veilige hoeveelheid voor volwassenen (3.000 microgram per dag).
Droge worst is goed voor je!
Dan heb ik goed nieuws! In droge worst zitten de vitaminen B2, B3, B6, B12 en foliumzuur. Als de droge worst gemaakt is van varkensvlees, zoals bij de Drentse dreuge worst vaak het geval is, kan er ook nog vitamine D in zitten. Behalve de vitaminen heeft droge worst ook mineralen.
Omdat droge worsten (zoals Chorizo, pepperoni en Genoa Salami) niet gekookt zijn, kunnen mensen met een 'risico' (ouderen, zeer jonge kinderen, zwangere vrouwen en mensen met een verzwakt immuunsysteem door een ziekte of orgaantransplantatie) deze beter vermijden .
Gezond genieten
Lever(producten) als leverworst/paté zijn bovendien rijk aan vitamine A. De gezondste vleeswaren zijn magere vleeswaren zoals runderrookvlees, gegrilde achterham en rosbief. Soorten vleeswaren verschillen dus onderling.
Probeer bewerkte vleesproducten zoals worst, salami, paté en hamburgers te beperken, omdat deze over het algemeen veel vet bevatten. Vaak bevatten ze ook veel zout. Probeer vleesproducten in gebak, zoals taarten en saucijzenbroodjes, te beperken, omdat deze vaak veel vet en zout bevatten.
Veelvoorkomende ingrediënten van smeerleverworst zijn: varkenslever, varkensspek, varkenscollageen, roomboter, zout, volle melkpoeder, olie, ei, suiker, specerijen, conserveermiddelen en antioxidanten (E-nummers). Smeerleverworst (ookwel smeerworst, paté, leverpastei) is dus meestal gemaakt van varkenslever.
Uit het rapport blijkt dat het eten van 50 gram bewerkt vlees per dag, het equivalent van één worst of minder dan twee plakjes spek, de kans op darmkanker met 18% vergroot.
Dit kun je beter niet aan jonge kinderen geven, omdat het vaak veel zout bevat. Voor kinderen onder de 4 jaar geldt: Geef liever geen vlees waar veel vitamine A in zit, zoals (smeer)leverworst of paté.
Wil je nu een keer lever maken als avondeten en eet je het daarna een weekje of 2 weken niet meer? Dat is helemaal goed. Maar iedere dag een grote hoeveelheid lever is niet aan te raden omdat je dan simpelweg té veel vitaminen en mineralen binnenkrijgt.
Smeerleverworst. Ook smeerleverworst kwam alles behalve goed uit de test. Ondanks het feit dat deze worst ijzer en vitamine D en B bevat, zit ook hier een boel zout en verzadigd vet in. Daarbij zit er veel vitamine A in deze soort worst.
Als u zich echter afvraagt of worsten gezond zijn, dan zijn hier de gezondheidsvoordelen van worsten. Veel eiwitten: Worsten zitten boordevol eiwitten, wat goed is voor het lichaam. Eiwitten zijn een essentiële macronutriënt. Ze helpen bij het bestrijden van infecties en het opbouwen van spier-, huid- en botweefsel.
Wilt u niet te veel verzadigde vetten en suiker binnen krijgen? Dan kunt u het best kiezen voor magere vleeswaren als achterham, kipfilet, rosbief , kalkoenfilet en runderrookvlees. Deze vleeswaren bevatten bovendien slechts ongeveer 20 kcal per portie.
Er zitten 64 kilocalorieën in 1 voor snee (20 gram) smeerleverworst. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'smeerleverworst'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
varkenslever* 38%, varkensvlees* 20%, water, varkensspek*, varkenszwoerd*, tomatenpuree, zout, emulgator: E472c, varkenshemoglobine, dextrose, suiker, gebakken uien (uien, palmolie, TARWEMEEL, zout), specerijen, antioxidanten: E300, E316, kruiden, aroma, gehydrolyseerd plantaardig eiwit (SOJA, maïs), conserveermiddel: ...
Het verschil tussen pâtés en leverworst is in feite niet zo groot. Pâtés bevat doorgaans een wat groter percentage lever; er zijn minder bindende grondstoffen (zoals zwoerd) in verwerkt en, afhankelijk van het type, meer toegevoegde en smaak verrijkende bestanddelen.
Voeding is ongezond als het te veel is: te veel verzadigd vet, te veel zout of gewoon te veel eten. Te veel eten leidt tot overgewicht, wat diabetes en een te hoog LDL-cholesterol tot gevolg kan hebben. Te veel verzadigd vet en en te veel zout verhogen het risico op slagaderziekte, met of zonder overgewicht.
Bewerkt vlees zoals spek, worst en ham is bijvoorbeeld het slechtst voor uw nieren omdat ze veel natrium bevatten. Rood vlees zoals rundvlees, varkensvlees en lam is ook slecht voor uw nieren, maar in mindere mate dan bewerkt vlees.
Combineer geen koolhydraatrijke voeding samen met eiwitrijke voeding; dus geen aardappelen, pasta of brood samen met vlees of kaas of zuivel. Combineer geen eiwitten met fruit; dus geen fruit of zuivel na het eten van eiwitten maar ook geen sinaasappelsap of melk bij een omelet.
Een ei bevat 1,5 gram verzadigd vet en daarnaast ruim 3 gram onverzadigd vet.Een plak kaas (25 gram) bevat 5 gram vet, waarvan 3,5 gram verzadigd vet en 1,5 gram onverzadigd vet. Wat hier aan opvalt is de verhouding tussen verzadigde – en onverzadigde vetten.
Er zit 3,1 gram vet in 1 plak (15 gram) salam, droge worst, waarvan 1,2 gram verzadigd vet. Voor je hart en bloedvaten is het gezond om vooral producten te kiezen met veel onverzadigde vetten. Onverzadigd vet zit bijvoorbeeld in olie, halvarine, vloeibare bak- en braadproducten, avocado, noten en (vette) vis.
Waterkers is officieel het 'gezondste voedsel' ter wereld. Een onderzoek van de Amerikaanse Centers for Disease Control (CDC's, vergelijkbaar met ons RIVM) laat zien dat dat waterkers de grootste dichtheid qua voedingsstoffen heeft. Waterkers scoort 100 punten, het hoogste te behalen aantal.