Chimpansees zijn gemiddeld zo'n 35 procent sterker dan mensen, zo blijkt uit een nieuwe studie. Dit komt omdat apen meer zogenoemde snelle spiervezels in hun armen en benen hebben dan mensen, waardoor ze met snelle explosieve bewegingen veel kracht kunnen opwekken.
Gorilla's zijn de grootste, sterkste en zwaarste apen die er bestaan. En zo zien ze er ook uit! Met hun brede borstkas, gespierde nek en lange, gespierde armen zijn het echte krachtpatsers. Gorilla's hebben een zwarte vacht.
Oke, als we met een chimpansee gaan vechten kunnen we ze waarschijnlijk niet aan, maar de apen hebben minder 'superkracht' dan dat wij dachten. Amerikaanse wetenschappers hebben de spierkracht van de dieren gemeten. Daaruit blijkt dat ze 1,35 keer zo sterk zijn als een mens.
Van alle apensoorten zijn gorilla's de grootste en sterkste.
Een volwassen gorilla kan tot wel 6x sterker zijn dan een volwassen mensen-man. En toch verschillen ze niet heel veel qua grootte. Aanpassingen aan spieren en skelet zorgen voor extra kracht bij de gorilla.
Een gorilla kan ongeveer 2.000 kg tillen. Dat komt neer op meer dan 10 keer hun lichaamsgewicht. Een boze Bokito wilt u dus niet meemaken. De berggorilla komt in verschillende landen voor.
Grizzly's bereiken een hoogte van 2,5 meter en een gewicht van 350 kg. Deze grotere ondersoort van de bruine beer kan 0,8 keer zijn eigen gewicht tillen. Dat komt neer op ruim 500 kg. Daarnaast is de kracht in hun kaken zo immens, dat ze in staat zijn een bowlingbal in stukken te bijten.
Tijger. Het zijn de sterkste katachtigen ter wereld, en kunnen dus ook leeuwen verslaan. Tijgers zijn echte jagers en hebben alles wat er nodig is om de verschrikking van de natuur in zuidoost Azië te zijn. Wanneer ze in een gevecht belanden kunnen ze op hun achterpoten staan en zo domineren over al hun tegenstanders.
Ja, dat is héél erg laag. Een 'gemiddeld' mens scoort namelijk tussen de 90 en 110. Ter vergelijking: de orang-oetan Sandy uit dierentuin Apenheul scoort een IQ van 75; maar liefst 23 punten méér dan Bonnie St. Claire.
Een mens heeft maar 583 spieren
Zelfs een kleine slang heeft er 10.000 tot 15.000, en alleen al de slurf van een olifant bestaat uit 148.000 spiertjes.
Het dier start zelf de meeste gespreken met mensen, zegt de Gorilla Foundation, die de gebarentaal leert aan gorilla's. Het iq van Koko is tussen de 70 en 95 op een menselijke schaal, waarop 100 'normaal' wordt geacht. De taalcapaciteiten van mensapen zijn gelijkaardig aan die van kleine kinderen.
“Chimpansees hebben 48 chromosomen: 23 paar autosomen en één paar geslachtschromosomen. Als een eicel van een vrouw zou fuseren met een zaadcel van een chimpansee, dan blijft er bij de eerstvolgende celdeling een chromosoom over. Dat kan niet, en als gevolg daarvan zal het bevruchte eitje afsterven.”
Een groot verschil is echter dat apen in kortere periodes slapen. Ze slapen niet in één keer 8 of 9 uur zoals de mens dat doet. Wel zijn ze ongeveer twaalf uur per dag actief, met een soort middagpauze overdag en een periode van inactiviteit 's nachts.
Vaak blijven mannetjes ook hun hele leven alleen. Het leven van een gorilla bestaat vooral uit eten en slapen. 's Avonds maken gorilla's een nest op de grond. Hier slapen ze totdat het weer licht wordt. In de ochtend en middag gaan de gorilla's opzoek naar voedsel.
Apen hebben heel veel gevoel in hun vingers en kunnen ook kleine voorwerpen pakken. De meeste apensoorten zouden zelfs wel in staat zijn om een draadje door het oog van een naald te doen als ze hun eigen kleren zouden moeten naaien. Bijna alle apensoorten hebben ook, net als de mensen, platte vingernagels.
Dolfijnen zijn uiterst slim, speels en sociaal, maar soms ook erg sluw. Ze kunnen namelijk bendes vormen, die anderen nietsontziend treiteren en zelfs martelen. Ze herkennen zichzelf in de spiegel en begrijpen het aanwijzen van een voorwerp door een mens.
Op basis van het aantal neuronen denken de onderzoekers dat honden ongeveer even intelligent zijn als wasberen en leeuwen, terwijl huiskatten wat betreft intelligentie zijn te vergelijken met beren. De hersenschors van de mens bevat verreweg het grootste aantal neuronen, namelijk zo'n zestien miljard per individu.
De Mechelse bonobo's hebben de Antwerpse chimpansees verslagen door het laatste spelletje van de 'De slimste aap ter wereld' te winnen. De opmerkelijke prestatie van de mensapen van Planckendael zet wetenschappers aan tot verder onderzoek.
Maar onze ergste vijand – en 's werelds gevaarlijkste dier – is de mug. De kleine bloedzuiger brengt elk jaar ziekten over op honderden miljoenen mensen en ongeveer 1 miljoen mensen sterven daaraan. De mug is dan ook het dier dat wereldwijd de meeste mensen doodt.
Het lijkt een spannende strijd te gaan worden, maar ineens krijgt de leeuw steun van twee soortgenoten. Met z'n drieën vallen ze de krokodil aan. Uiteindelijk moet de krokodil het onderspit delven. Het laatste beeld: trotse leeuwen bovenop de dode olifant.
Mieren zijn één van de sterkste dieren te wereld. Ze kunnen 10 tot 50 keer hun eigen lichaamsgewicht dragen. Hoeveel een mier kan dragen is afhankelijk van de soort. De Aziatische weversmier kan bijvoorbeeld 100 keer zijn eigen gewicht dragen.
"Er zijn op de wereld maar twee diersoorten die de mens als prooi zien: een tijger en een ijsbeer. Een bruine beer zal je misschien aanvallen als ze denkt dat je haar jong bedreigt, maar een ijsbeer ziet een mens als prooi en schat in of hij je kan hebben. Als je een ijsbeer tegenkomt, word je bejaagd."
De ijsbeer is enorm sterk en kan zonder probleem een beest van 70 tot 90 kg uit het water trekken, met relatief weinig moeite. De klauwen van een ijsbeer beschadigt de 'zeerob' die uit het water meestal zo erg, dat hij niet meer in staat is te bewegen of tegen te stribbelen.