Dat soep snel vult hebben we te danken aan het resistente zetmeel dat we binnenkrijgen door de hoeveelheid groente in de soep. Dit beide maakt soep een perfecte maaltijd voor de lijn.
Soep brengt vocht aan
De voedingsdriehoek adviseert om elke dag voldoende water te drinken. Soep kan, ter afwisseling van een glas water, bijdragen tot de dagelijkse inname aan vocht. Met een kom gezonde soep (200 ml) neem je ongeveer een zevende van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid vocht in (ongeveer 1,5 liter).
Soep is een lekker en gezond tussendoortje, maar kan ook als complete maaltijd (als je er volop groenten in stopt en ook eiwitten als gekookt ei, peulvruchten, vlees, vis of kip). Soep is handig om, in de vriezer, achter de hand te hebben. Ideaal na een drukke werkdag of bij onverwachts bezoek rond lunchtijd.
Soep bevat essentiële voedingsstoffen, zoals vitaminen, mineralen, antioxidanten en voedingsvezels: onmisbare troeven voor een evenwichtige voeding. Omdat je zoveel verschillende ingrediënten kan gebruiken om ze te maken, wordt soep nooit eentonig. Je kan er dus zonder probleem alle dagen van smullen.
Soep als lunch is een gezond alternatief voor een belegd broodje. Bovendien kan je soep vooraf klaarmaken en zelfs in porties invriezen. Je kan er ook naar hartenlust mee variëren. Met deze recepten wordt je soepje nooit saai!
Soep is erg licht en toch voedzaam
Je hebt aan het begin van de dag meteen je volume vocht en verse groenten binnen, ideaal dus. Soep zorgt wel voor vitaminen en vult heel makkelijk zodat je niet snel een hongergevoel gaat hebben.
Soep. Sommige mensen moeten er niet aan denken, maar voor anderen is het heerlijk: 's ochtends beginnen met soep. Een hartige, warme soep met een extra scheutje slagroom of een halve lepel kokosolie geeft je een perfecte start van de dag. Bovendien kun je soep makkelijk in grote hoeveelheden van tevoren klaarmaken.
Ondanks dat je de soep ongelimiteerd mag eten zal je snel weer trek hebben. Een soep vult niet goed, omdat het vooral water bevat. Ook de groenten zijn niet de beste manier van vulling. Doordat de dieet soep weinig calorieën bevat, krijg je ook snel weer honger.
Tomatensoep is goed voor de bloeddruk en bloedvaten
Je wilt niet dat deze druk te hoog of te laag is. Tomatensoep kan hier dus gunstig voor zijn. Bovendien bevat een heerlijke kom tomatensoep ook een ruime hoeveelheid vitamine C, wat juist weer helpt om je bloedvaten sterk en soepel te houden.
Soep is sowieso gezond. Ze bevat meestal groenten en zit dus bomvol vitaminen, mineralen, antioxidanten en voedingsvezels. Ga dus voor zoveel mogelijk vitamientjes in je soep als je ziek of verkouden bent.
Waarom moet je soepgroenten stoven? Door groenten te verwarmen ontstaan er nieuwe aroma's en krijgt je soep meer smaak.
Soep. Voorverpakte soep uit blik of pak wordt sterk afgeraden. Door verschillende marketingtrucjes wordt er geprobeerd om dit gezonder te laten lijken. Helaas bevatten de voorverpakte soepen veel zout.
Met een kop soep krijg je maar liefst 1,7 gram zout binnen, dat is 28% van wat je maximaal binnen zou moeten krijgen (advies is maximaal 6 gram zout per dag). Dus dagelijks om 4 uur een cup a soup en je krijgt waarschijnlijk in al snel meer zout binnen dan goed voor je is.
Soep kun je nog 2 dagen bewaren in de koelkast.
Daarna gooi je de soep het beste weg, de kans op gevaarlijke bacteriën is dan namelijk een stuk groter.
Soep houdt het 2 dagen uit tussen de 4 en 5 °C. Voor kant-en-klare soep uit zak of blik geldt hetzelfde. Blik kan door aanraking met zuurstof de smaak van soep wel wat doen veranderen. Giet soep uit blik daarom liever over in een plastic bakje.
Koffie en (liefst) thee - en dan wél de variant zonder suiker en melk graag - tellen ook mee in de dagelijkse hoeveelheid water. Soep, bouillon of yoghurt tellen trouwens ook mee als vocht.
In grote hoeveelheden is tomatine of solanine giftig voor de mens. Te veel tomatine of solanine kan leiden tot koorts, slaperigheid, lusteloosheid, buikpijn, diarree, overgeven, zwakheid en depressie.
Rijke bron van vitaminen en mineralen
Tomaten bevatten veel verschillende vitamines en mineralen. Vooral vitamine C vind je in flinke hoeveelheden in deze groente. Zo krijg je met één enkele tomaat ongeveer 20 procent van de hoeveelheid vitamine C binnen die je iedere dag minimaal nodig hebt om gezond te blijven.
Tomatensoep helpt bij afvallen
Ook dan kun je het best af en toe tomatensoep op je menu zetten. Uit onderzoek blijkt dat mensen die regelmatig soep eten, gezonder zijn én minder calorieën consumeren dan zij die dat niet doen. Dat zou komen omdat soep vaak weinig calorieën, vetten en koolhydraten bevat, maar wél vult.
Als je toch 5 kilo af wilt afvallen in een week, kun je het beste een caloriearm dieet volgen waarbij je als vrouw niet meer dan 1100 en mannen 1500 calorieën per dag binnen krijgt. Ook is het mogelijk om een sportvastenkuur of ketodieet te volgen van maximaal 10 dagen.
Een pompoensoep is vol van smaak, vult goed en is ook nog eens gezond. Met het basisrecept van pompoensoep tover je zo een simpele soep op tafel.
Kun je afvallen door veel water te drinken? Voldoende water drinken heeft een ondersteunende rol bij het afvallen. Doordat je genoeg vocht in je lichaam hebt, werken alle lichaamsprocessen, zoals spijsvertering en spierfunctie, beter. Dit komt omdat je uit ongeveer 60% uit water bestaat.
Een koude soep is ideaal om mee te nemen naar een picknick, bewaar hem dan in een thermosfles zodat hij ook echt lekker koud blijft. Zorg dat je soep echt goed gekoeld is dat maakt hem zoveel lekkerder.
De meeste soepen houden het 2 tot 3 dagen uit in een temperatuur van ongeveer 4 graden. De koelkast is dus een geschikte plek. Bent u niet van plan de soep in 2 dagen op te maken, dan kunt deze beter in de vriezer bewaren. Dan is het tot wel 3 maanden houdbaar.
Een warm ontbijt is in het algemeen makkelijker te verteren (het is al wat voor-verteerd). Warm ontbijten is met name in Aziatische landen de normaalste zaak van de wereld. Een makkelijke manier om hier mee te beginnen, is ontbijten met soep. De bouillon kun je vooraf voorbereiden voor meerdere dagen.