Alle koffiebonen moeten voor gebruik worden gebrand, anders kan er geen koffie van gemaakt worden. Zo krijgt de oorspronkelijk groene koffieboon zijn bruine kleur. Hoe donkerde de kleur is, des te langer de koffieboon gebrand is. De donkere koffiebonen geven een krachtiger smaak dan de licht gebrande koffiebonen.
De Arabica koffieplant groeit in hoger gelegen streken rond de evenaar zoals Midden- en Zuid-Amerika. Robusta bonen groeien juist in lager gelegen streken rond de evenaar, denk hierbij aan Zuid-Oost Azië. Omdat Robusta planten lager groeien, zijn ze veel beter bestand tegen droogte en hitte.
Als het om een goede kop koffie gaat is Arabica koning. Meer dan 60 procent van de wereldwijde koffieconsumptie bestaat uit arabica-koffie. Het heeft de voorkeur vanwege de fruitige, zoetere smaak en hogere zuurgraad.
Wat is het verschil tussen Robusta en Arabica koffiebonen? Arabica doorgaans van hogere kwaliteit; heeft veel smaak dan Robusta koffie, wat vaak bitter smaakt. Robusta koffieplanten vereisten minder groeiomstandigheden dan arabica koffieplanten. De oogst van een arabica plant is veel lager dan bij een robusta plant.
Een 100% Arabica koffieboon is het meest geschikt voor jouw volautomatische koffiemachine: koop hele, vers gebrande bonen en let op de hoeveelheid Robusta. Lichte roasts zijn minder geschikt voor volautomaat. Experimenteren is verder de boodschap!
Omdat deze plant op extreem grote hoogte groeit wordt de Arabica minder blootgesteld aan dieren en ziektes. De Arabicabonen bevatten hierdoor minder cafeïne omdat cafeïne het natuurlijke beschermingsmiddel is van de boon. Doordat er minder cafeïne in deze koffieboon zit is de smaaksamenstelling divers.
Koffieboon. De Hema koffiebonen Espresso is een melange van 100% Arabica koffiebonen afkomstig uit Zuid- en midden Amerika, Afrika en Indonesië met het Rainforest Alliance keurmerk. De bonen zien er medium gebrand uit en niet vet, alle bonen zijn volledig en zijn er geen halve bonen in de zak te vinden.
Douwe Egberts – Verfijnde koffie
De koffie wordt dan ook getypeerd als een smaakvolle, zacht melange. De melange wordt gecreëerd doordat men gebruik maakt van 100% arabica bonen. Douwe Egberts hanteert voor al hun koffiebonen strenge criteria.
Alle koffiebonen bevatten vetten (oliën). Het vetgehalte bij robusta koffiebonen is (vaak) iets hoger in vergelijking met arabica koffiebonen. Met vette koffiebonen duidt men vaak op bonen die een glans hebben: het vet bevindt zich aan de buitenkant van de koffieboon en is dus zichtbaar.
In totaal zijn er drie koffiesoorten: de Coffea Arabica, Coffea Robusta en Coffea Liberica. Er worden echter maar twee soorten voornamelijk geproduceerd voor consumptie. Het gaat hier om de Arabica en Robusta koffiebonen.
Volgens het panel, bestaande uit Barista-trainer Victor Constandse, koffie-expert Joost Leopold en koffieliefhebber Loes van Meerten, heeft de koffie van Lidl een 'mooie en romige body' en een goede afdronk. De bonen van Lidl kosten 7,95 per kilo en zijn daarmee ruim de goedkoopste optie uit de test.
Donker gebrande koffiebonen hebben een volle, intense smaak die gepaard gaat met een lichte zure smaak. Espressobonen zijn het rijkst aan natuurlijke koffieoliën, die oliën zorgen voor de krachtige smaak van een perfecte espresso. Je kunt dus niet zomaar koffiebonen gebruiken om een espresso te maken.
Gran Maestro Italiano
Deze koffiebonen zijn Rainforest Alliance Certified. Daarnaast ook klimaatneutraal geproduceerd. Zo is dit de lekkerste én de meest bewuste keuze. Volgens HetTestPanel.nl zijn deze koffiebonen beoordeeld met een 8,1.
100% Arabica koffie: cafeïne
De Arabica koffieboon groeit op grote hoogte (gemiddeld 1500 meter boven zeeniveau). Hierdoor wordt deze boon weinig blootgesteld aan ziektes en dieren. Het natuurlijke beschermingsmiddel cafeïne is dus bijna niet nodig. De Robusta koffieboon groeit op zeeniveau.
Als je koffiebonen dus extra donker brand gaan deze dus zichtbaar “zweten”. De oliën komen dan naar de oppervlakte van de boon en dit worden ook wel vetten genoemd. Als deze vette koffiebonen in de machine terecht komen is dat ongunstig voor de werking van de maalschijven en de rest van de machine.
Branding; De branding van de koffieboon is van grootste invloed op de vetheid. Een koffieboon reageert eigenlijk hetzelfde zoals popcorn en 'popt', ook wel crack genoemd, twee keer in een branding. Bij de tweede crack gaan de poriën van de koffieboon open en komen de oliën en dus vetten uit de koffieboon.
Op de zak waarin de koffiebonen verpakt zitten staat eigenlijk nooit of de koffiebonen vet zijn. Eigenlijk weet je dit pas wanneer je de zak geopend hebt. Mocht je willen voorkomen dat je vette koffiebonen koopt, vermijd dan de 'dark roast' blends.
Uit de door ons uitgevoerde koffiebonen test is gebleken dat de Douwe Egberts Aroma Rood de overduidelijke winnaar is. Deze keuze is gemaakt door afwegingen te maken tussen de prijs- en kwaliteitsverhoudingen en de smaak en geur van de koffie. Hierbij scoorde de Aroma Rood veruit de beste scores.
Indien u van romige, zachte cappuccino's houdt, kunt u het beste kiezen voor Arabica bonen met een lichte tot medium branding. Bijvoorbeeld Cento% Oro.
Het begint allemaal rond de evenaar. In dit subtropisch gebied groeit onze groene koffie op de koffieplantages van onze boeren. HEMA werkt met Rainforest Alliance gecertificeerde koffieboeren. Dit keurmerk staat voor bescherming van het milieu en/of regenwoud en het verbeteren van het welzijn van boeren.
De smaak is fris en licht pittig, dat maakt het goed voor alle soorten koffie. De bonen zelf zijn wel wat vet, misschien kan dit nog anders zijn in andere zakken. Met de prijs kwaliteit verhouding zit je met deze Hema koffiebonen zeer goed, ik denk dat je niet meer koffie kan krijgen voor je geld.
De perfecte verhouding is 7 tot 9 gram per kopje. Het maakt dan niet uit of je een espresso, lungo of 'normale' kop koffie gaat: voor alle drie deze soorten koffie geldt dezelfde hoeveelheid. Ga je een pot met koffie zetten, of zet je meer kopjes tegelijk? Hou dan de verhouding van 7 tot 9 gram aan per 125 ml.