Het is dus erg afhankelijk van jouw ruimte hoeveel lampen je nodig hebt om je woonkamer perfect te verlichten. Om het licht in je ruimte goed te verdelen adviseren we je om de spots met een afstand tussen de 80 en 150 cm te monteren. Op die manier komt je verlichting het best tot zijn recht in de woonkamer.
Je plaatst best nooit een spot recht boven je tv of zetel , want dan kijk je precies door een gordijn van licht. Plaats daarom je spots meer aan de leuning van je sofa of aan de twee uiteindes van je televisiekast. In je woonkamer plaats je ongeveer tussen de 5 à 6 spots met een afstand van 30-40cm van elkaar.
Hoeveel lichtpunten heb ik nodig? De eenvoudigste manier om te schatten hoeveel licht er nodig is om een kamer te verlichten, is, bij gebruik van LED-verlichting, ongeveer 4W per vierkante meter. Bijvoorbeeld, in een kamer van 3m x 2,5m zouden we ongeveer 30W nodig hebben.
Voorzie minstens één spot in de douche (2 als het om een grote inloopdouche gaat) en twee spots om de rest van de ruimte te verlichten. Je kan eventueel ook aan de wastafel inbouwspots plaatsen. Zorg dan voor minstens 2 lichtpunten, zodat er geen harde schaduwen ontstaan.
Voor afzonderlijke inbouwspots wordt vaak een onderlinge afstand genomen tussen de 80 en 150 centimeter. In plaats van gelijkmatig verdeling van de spotjes kun je ze ook plaatsen in verschillende groepjes. De armaturen worden dan dichter bij elkaar geplaatst zodat je verschillende lichtvlakken krijgt.
Net als in elke andere ruimte dien je in de woonkamer te zorgen voor voldoende basisverlichting. Test hebben aangetoond: in vergelijking met de badkamer en keuken, waar helder licht van circa 300 lumen per vierkante meter de voorkeur heeft, is in de woonkamer doorgaans 100 lm/m² al voldoende.
Over het algemeen wordt er in de woonkamer en andere leefruimtes vaak gebruik gemaakt van een warm witte lichtkleur, tussen de 2400 en 3000 Kelvin. In de meeste gevallen adviseren we een lichtkleur van 2700 Kelvin.
Bij het kiezen van de juiste verlichting hou je rekening met de soort lamp, de fitting, de lampvorm, watt of lumen, de lichttemperatuur en de dimbaarheid. Als je weet waar je op moet letten, neem je gemakkelijk het juiste type lamp uit het rek dat voor jouw armatuur en situatie geschikt is.
Zo kan je op één lichtpunt makkelijk 6 verschillende spots plaatsen door te kiezen voor een armatuur met verschillende lichtpunten. Hierdoor kan je een ruimte met weinig verlichtingskabels toch goed verlichten.
Het aantal spots dat nodig is in het plafond van de woonkamer hangt af van de grootte van de ruimte, de verlichting die al aanwezig is en de gewenste sfeer. Voor de huiskamer adviseren wij 300 tot 500 Lux, en Lux staat voor de lichtopbrengst per vierkante meter.
Over het algemeen geldt dat zo'n 300 à 400 lumen per vierkante meter voldoende is voor sfeervol licht, bijvoorbeeld bij de eettafel of in de slaapkamer. Voor meer functionele verlichting, bijvoorbeeld in de keuken of werkkamer, heb je zo'n 500 à 800 lumen per m² nodig.
Een heel belangrijke stap is het bepalen van de plaatsen waar de spotjes moeten komen. Zorg dat de spots minimaal 60 cm boven een voorwerp worden geplaatst en laat tussen de spots een ruimte van minimaal 30 cm. Welke afstand je maximaal kunt aanhouden hangt af van het vermogen van de spots.
Voor algemene verlichting kies je beter geen spots in het plafond van de woonkamer. Gebruik opbouw- of inbouwspots in de woonkamer enkel als functioneel licht of als indirect licht. Spotjes boven de eettafel of de salontafel kunnen, maar enkel als je ze niet rechtstreeks naar beneden laat schijnen.
Boven het aanrecht worden de spotjes vaak netjes boven de keukenkastjes uitgelijnd, onderlinge afstand is dan vaak ergens tussen de 60 en 80cm. Omdat er twee groepen verlichting in de keuken aanwezig zijn is een spot vergelijkbaar met een 35W halogeen ruim voldoende.
Een gloeilamp geeft warm licht. Dat is makkelijk, want op een Flame gloeilamp na, geeft elke wolfraam gloeilamp hetzelfde licht.
Energiezuinige lampen belasten het milieu veel minder, doordat ze tot 90% minder elektriciteit gebruiken. Het energiezuinigst zijn ledlampen, spaarlampen en tl-lampen. Gloeilampen en halogeenlampen zijn veel minder zuinig.
Bij een lichtplan wordt meestal gestart met de directe verlichting en vervolgens verder aangevuld met indirecte en/of sfeerverlichting. Directe verlichting of taakverlichting zorgt ervoor dat er voldoende licht is voor activiteiten zoals eten, lezen of handwerken.
Rood licht geeft dus energie en laat planten groeien.
3000K LED panelen worden vaak gebruikt in ontvangsthallen , restaurants, winkels, kleedkamers en kantoren. Het licht wordt uitgedrukt als: "gezellig licht" en "sfeervol". Zeer geschikt dus om een toegankelijke sfeer te creëren.
Dimlicht. Overdag bij slecht zicht mag u het dimlicht gebruiken. In het donker is het dimlicht verplicht. De dimlichten hoeven niet aan als de mistlichten branden.
Een aantal vuistregels voor de grootte van jouw hanglamp: - Een hanglamp mag niet breder zijn dan de tafel. - De ideale diameter is ongeveer 50% van de breedte van de tafel. - Veel voorkomende maten zijn 30-70 cm diameter, wanneer je voor een kleinere lamp kiest, overweeg dan om meerdere naast elkaar te hangen.
Naast sfeervol moet het licht ook praktisch (kunnen) zijn voor als je bijvoorbeeld lekker wil lezen op de bank. Houd er dus rekening mee in het verlichten van je zithoek dat de verlichting ook praktisch moet kunnen zijn. Een goede optie voor praktisch licht is een richtbare vloerlamp of tafellampen.