Als je oververhit bent dan zul je merken dat je je gauw vermoeid voelt. Klachten zoals hoofdpijn, duizeligheid en neiging tot flauwvallen kunnen hier ook bijhoren. Daarnaast kan het zijn dat je spierkrampen ervaart in de armen en benen. Als je oververhit bent zal je ook meer gaan transpireren.
Oververhitting kan iedereen overkomen. Bij hevige inspanning kan het gebeuren dat het lichaam de overtollige warmte via straling en zweten niet goed kwijt kan. Iemand met oververhitting heeft hoofdpijn en is misselijk. Het slachtoffer kan er erg verhit en rood uitzien, maar kan ook bleek zien met transpireren.
Laat het slachtoffer liggen en start met koelen. Dit kun je doen met coldpacks in de nek, oksels, liezen en knieën. Laat iemand (isotone) sportdrank drinken die niet te koud is, en laat iemand eventueel iets eten. Koel en stretch verkrampte spier(en).
Beperk lichamelijke inspanning 's middags. Zo voorkomt u uitdroging en oververhitting van uw lichaam. Mogelijke klachten bij hitte zijn hoofdpijn, duizeligheid en misselijkheid. Bij een zonnesteek helpen een koele douche, in een koele omgeving gaan liggen en drinken.
Een zonnesteek of hitteberoerte volgt op warmtestuwing. Hierbij treden drie verschijnselen op: een lichaamstemperatuur hoger dan 41°C, bewustzijnsstoornissen en de afwezigheid van zweet. Iemand met deze klachten heeft direct medische zorg nodig. Het klassieke beeld van een zonnesteek komt het meest voor bij ouderen.
Oververhitting treedt op wanneer een koudemiddel in de gasfase op verzadigingstemperatuur verder verwarmd wordt bij gelijkblijvende druk.
Hoofdpijn, misselijkheid, duizeligheid, moeite met lopen, extreme hitte ervaren tijdens een hardloopwedstrijd. Een hitteberoerte kan het gevolg zijn van deze klachten, waarbij het lichaam tijdens inspanning zó warm wordt dat organen uitvallen, soms zelfs met overlijden tot gevolg.
Indien de huid van het slachtoffer warm, rood en gestuwd is, is er sprake van hittestuwing. De zweetproductie kan verminderd of normaal zijn. Indien het slachtoffer naar een koelere ruimte gaat, komt de zweetproductie meestal goed op gang.
Hoelang een zonnesteek duurt, hangt af van de ernst van de klachten. Bij een lichte en gewone zonnesteek voel je de klachten een dag later nog steeds. Meestal nemen de symptomen pas na enkele dagen af. Soms duurt een zonnesteek langer dan enkele dagen.
Hitte-uitputting ontstaat wanneer je lang wordt blootgesteld aan hitte en je lichaam uitdroogt (dehydratatie). Dit kan de voorbode zijn van een hitteberoerte.
Als u hard zweet, rood ziet (of soms bleek), een duizelig gevoel krijgt of hoofdpijn en last krijgt van braakneigingen, dan hebt u vermoedelijk een hitte-uitputting. Andere symptomen kunnen zijn: ernstige vermoeidheid, gevoel van slapheid, spierkrampen, verward gevoel, verhoogde hartslag en soms flauwvallen.
Als volwassene raadpleeg je best een arts als je koorts: boven de 39 °C oploopt (hoge koorts kan de hersenen en andere organen in de war sturen en beschadigen) gepaard gaat met specifieke symptomen zoals buikkrampen, branderig gevoel bij het plassen, suf en slaperig zijn, zware hoofdpijn of huiduitslag.
Als de TW-waarde hoger is dan 35 graden Celsius kan een menselijk lichaam niet meer afkoelen door te zweten. Lagere waarden kunnen ook al dodelijk zijn. Dat bleek wel tijdens de Europese hittegolf van 2003, toen duizenden mensen stierven bij een TW van 28 graden Celsius.
Vanaf 30 graden is het belangrijk om voorzichtig te zijn. Boven die temperatuur heb je kans dat je klachten krijgt als je veel gaat bewegen. Vooral als er veel vocht in de lucht zit. Dat wordt een hoge luchtvochtigheid genoemd.
Daarnaast hebben we ook nog hitteuitputting. Dit is even erg als hittestuwing alleen hierbij is de mogelijkheid om te koelen uitgeput. Hittestuwing en hitteuitputting gaan over in een hitteberoerte als ze niet worden behandeld.
Een hoge luchtvochtigheid vergroot het risico, omdat het lichaam dan minder warmte kwijt kan door transpiratie. Bij optreden van warmtestuwing: afkoelen en drinken. Maar beter is natuurlijk voorkomen. Transpireren is overigens een gezonde reactie van het lichaam om de temperatuur op peil te houden.
Bij erg warme dagen zijn er een aantal signalen waarbij ons lichaam aangeeft dat de warmte hinderlijk is. We slapen minder goed, waardoor we moe en prikkelbaar kunnen worden. Ook concentratieproblemen kunnen ontstaan wanneer het te warm is en wanneer we minder goed slapen.
'Om meer warmte af te kunnen geven aan de omgeving, zetten je bloedvaten uit. Daardoor kan je bloeddruk een beetje zakken. En een lage bloeddruk kan ook dat lome, luie gevoel geven.
Voor een betrouwbare toepassing wordt vaak een minimale oververhitting van 15 K vereist.
Het pump down-systeem wordt geactiveerd zodra een lek in de kamers wordt gedetecteerd. Het koelmiddel wordt onmiddellijk verzameld, wat zorgt voor de beste bescherming van eindgebruikers, bewoners en het milieu. Het koelmiddel wordt opgevangen in de buitenunit.
Volgens de EN378-norm is R410A een A1-koudemiddel: het is niet ontvlambaar en niet giftig. R32 is volgens diezelfde norm een zogeheten A2L-koudemiddel. Dat betekent dat het licht ontvlambaar is en een lage giftigheid heeft.
Het ontstaat wanneer je het vochttekort (door het zweten) niet compenseert. Water drinken is dan de correcte remedie. Hypotone dehydratatie is uitdroging die gepaard gaat met een tekort aan zout (door zoutverlies via zweten, diarree, braken, …).
Hitteprotocol op de weg. Rijkswaterstaat heeft een hitteprotocol. Bij extreme warmte nemen we extra maatregelen om gestrande automobilisten op de snelweg direct naar een veilige locatie met voorzieningen te brengen.