De baarmoeder situeert zich in de onderbuik van de vrouw en is een peervormig orgaan tussen 7 en 10 cm lang. De baarmoeder is een holle spiermassa die zich tussen de blaas en de endeldarm bevindt.
Zoals de meeste delen van het lichaam is de baarmoeder van iedereen anders en uniek (inclusief de richting waarin deze ligt). Ook al is de 'normale' positie van de baarmoeder iets naar voren, betekent dit niet dat als deze iets gekanteld is, dat dit heel ongewoon is.
De bovenkant van je baarmoeder ligt nu net onder je navel en je buik begint steeds meer op te bollen. Gemeten vanaf je schaambot is je baarmoeder zo'n 19 centimeter.
Een ontsteking in de baarmoeder, eileider of eierstok kan deze klachten geven: koorts, buikpijn en/of meer afscheiding uit de vagina.
De baarmoeder lijkt op een omgekeerde peer qua vorm en grootte.Je baarmoeder ligt in de bekkenholte, achter de urineblaas en voor de endeldarm. Tijdens je zwangerschap wordt je baarmoeder 10 keer zo groot als daarvoor.
Te denken valt aan stekende pijn, een zwaar gevoel in je onderbuik of een zeurend gevoel. De klachten zijn bovendien te verklaren door de snelle groei van de baarmoeder en het oprekken van de spieren en gewrichten. De baarmoeder hangt aan banden in de buikholte.
Als je zwanger bent kun je klachten hebben. In de eerste weken ben je vaak moe of misselijk.Je poept minder vaak of je moet vaker plassen.Je kunt pijn hebben in je rug of bekken.
U kunt last hebben van een zwaar gevoel in de vagina, onder in de buik of laag in de rug. Soms kunt u de verzakking buiten de vagina zien of voelen. U kunt problemen bij het plassen hebben, zoals het gevoel niet goed uit te kunnen plassen, heel vaak te moeten plassen, terugkerende blaasontstekingen en urineverlies.
kan zeurend, stekend of branderig voelen. kan erger worden voor, tijdens of na het plassen, poepen of vrijen. kan erger worden als u ongesteld bent.
Ovulatiepijn zit meestal aan één kant van de onderbuik en het bekken. Er zitten twee eierstokken in de onderbuik, de een links en de ander rechts. Daardoor kan de pijn van kant wisselen. Hoewel het logisch lijkt dat eierstokken netjes om de beurt links en rechts actief zijn, is dat niet altijd zo.
Mogelijke oorzaken zijn infecties, aandoeningen van de eierstokken, gezwellen en cysten, buitenbaarmoederlijke zwangerschap, aangeboren afwijkingen van de baarmoeder, hormonale stoornissen en endometriose.
Wat is een opgeblazen buik? Bij een opgeblazen buik is het maag-darmkanaal opgezwollen/opgezet door een verstoring van de spijsvertering of een hogere aanwezigheid van gas in het maag- en darmstelsel. Dat zorgt voor het opgeblazen gevoel in de buik. Je buik is dan erg vol, bijna alsof je zwanger bent.
Tijdens je zwangerschap kan je buik ineens hard en gespannen aanvoelen. Je hebt dan een 'harde buik'. Harde buiken (ook wel bekend als Braxton-Hicks-contracties of oefenweeën) ontstaan doordat de baarmoeder wordt geactiveerd. De baarmoeder is een holle spier, die net als andere spieren kan aanspannen en ontspannen.
Tijdens de menopauze worden de bindweefsels rondom de baarmoeder zwakker waardoor de baarmoeder naar achteren kan zakken. Retroversie kan ook het gevolg zijn van een onderliggende aandoening of afwijking. De baarmoeder ligt dan continu in retroversie en gaat niet vanzelf terug naar de normale positie.
De eierstokken en eileiders liggen in de buikholte, naast de baarmoeder. Meestal ontstaat eierstokkanker in de buitenste laag cellen van de eierstok en/of de eileider. Een vrouw heeft 2 eierstokken. Die liggen onderin de buik, links en rechts naast de baarmoeder.
Wat zijn symptomen van een vleesboom? Vaak geven vleesbomen weinig klachten maar mogelijk krijgt u toch last van: Overmatig bloedverlies wat kan zorgen voor bloedarmoede en waardoor u kortademig bent; menstruatiepijn; een drukkend gevoel in de buik, laag in de rug of klachten bij het plassen of vrijen.
Een overvloed aan het stresshormoon cortisol verstoort je spijsvertering en daardoor krijg je buikpijn en maagklachten. Denk hierbij aan een vaag, gespannen gevoel in je onderbuik, maar ook hogere maagpijn, brandend maagzuur, een opgeblazen gevoel, misselijkheid en krampen.
Het zal nog wel een tijdje duren voordat je echt aan je buik kunt zien dat je zwanger bent. Toch kun je zelf al wel je groeiende baarmoeder voelen. Ga maar eens plat op je rug liggen en druk voorzichtig net boven de rand van je schaambeen.
Elke zwangerschapstest meet het zwangerschapshormoon hCG in je urine. De hoeveelheid die daarin aangetroffen wordt, bepaalt de uitslag van de test. Dit hormoon wordt door jouw lichaam aangemaakt direct na de innesteling. In het begin is dat hormoon nog heel erg weinig, maar het wordt al snel heel veel meer.
De eerste signalen van je zwangerschap zijn: gevoelige en opgezette borsten, tepels die groter en donkerder zijn, misselijkheid, vaak moeten plassen, trek in eten op vreemde momenten en sneller moe zijn. Het komt allemaal door nieuwe hormonen!
Vaak gaat het om een zeurende pijn in de onderbuik, meestal meer naar links of rechts, richting je liezen. Ook ervaren zwangeren soms een kortdurende stekende pijn in dat gebied, bijvoorbeeld bij snel opstaan, hoesten of niezen. Wat vaak voldoende helpt tegen bandenpijn is warmte (kruik, douche/bad) en rust.
Normale buikpijn zwangerschap
Zo kan het oprekken van je baarmoeder wat pijn geven. Door de hormonen én het feit dat je baarmoeder steeds meer plaats inneemt ten opzichte van je andere organen, kunnen ook een opgeblazen gevoel, winderigheid of obstipatie wel eens voorkomen.