Meenemen naar uw afspraak Dat doet de notaris aan de hand van een wettelijk en geldig identiteitsbewijs. U dient daarom altijd een geldig legitimatiebewijs mee te nemen. De notaris mag uw legitimatiebewijs kopiëren en bewaren.
Wat moet ik meenemen naar de notaris voor de overdracht van mijn huis? Alleen een geldig legitimatiebewijs (paspoort, identiteitskaart of rijbewijs). De rest van de stukken die nodig zijn heeft de notaris al in zijn bezit. En vergeet niet de sleutels van de woning mee te nemen.
Gemiddeld ben je zo'n € 1000 tot € 1500 kwijt aan de notaris voor het kopen van een huis. Dit is voor het opstellen van transportakte, hypotheekakte en opnemen van de aktes in Het Kadaster.
Ook dit gebeurt bij de notaris, zodat de overdracht rechtsgeldig is. Bij de overdracht zijn jij, de verkoper en de notaris aanwezig. Neem voordat de sleuteloverdracht plaatsvindt nog even een kijkje in de woning om te zien of alles volgens afspraak is achtergelaten.
,,Niet te formeel en niet te casual zijn de richtlijnen. Een spijkerbroek mag als het maar een mooie nette is. Kleurige kleding is ook geen probleem.
De koper kiest en betaalt meestal de notaris. De notaris is de neutrale derde die de eigendomsoverdracht van de woning in goede banen leidt. Hij doet onder andere onderzoek naar koper en verkoper. Zo gaat hij hun identiteit na, bekijkt of de verkoper rechtmatig eigenaar is en of er geen beslag op de woning ligt.
Het passeren bij de notaris duurt gemiddeld meestal tussen de 30 minuten en een uur. Hierbij teken je de leveringsakte en meestal ook de hypotheekakte. Met het tekenen van de leveringsakte, ook wel transportakte genaamd, verandert de woning officieel van eigenaar.
Voor de officiële overdracht plaats vindt, wordt de woning nog een laatste keer geïnspecteerd. Als verkopende partij dien je hierbij aanwezig te zijn. Als alles volgens plan gaat, vindt de officiële overdracht plaats bij de notaris. Als je het fijn vindt kan de makelaar ook bij de overdracht aanwezig zijn.
Bij de meeste notarissen kan je namelijk van 1 tot 3 dagen uitgaan, al kan dit enorm variëren per situatie en notaris.
In principe mag de verkoper al de roerende zaken meenemen naar zijn nieuwe huis en hoort alles wat onroerend is bij de woning die hij achterlaat. Dat is het uitgangspunt. Maar dat betekent niet dat u er onderling geen andere afspraken over kunt maken.
Alleen het moment van de officiële sleuteloverdracht is de oplevering. Omdat tijdens de vooroplevering de ruimte (vaak) nog niet helemaal klaar is, kan maar een beperkte controle worden uitgevoerd.
Bij de overdracht tekent u de leveringsakte en de hypotheekakte.De leveringsakte wordt ook getekend door de verkoper en de notaris.En de hypotheekakte door uw bank en de notaris. Vaak wordt een medewerker van de notaris gemachtigd om te tekenen namens de verkoper en de bank.
Vergelijk alle notarissen in de buurt gratis op prijs >>
Het passeren bij de notaris duurt gemiddeld meestal tussen de 30 minuten en een uur. Hierbij teken je de leveringsakte en meestal ook de hypotheekakte.
De verkoper is de eerste die zijn handtekening zet. Als laatste zet de koper zijn handtekening onder het contract en is de koop op dat moment rond. De makelaar stuurt dit contract naar de notaris, zodat er een akte van levering opgesteld kan worden.
De sleuteloverdracht is het laatste onderdeel van de koopovereenkomst bij het kopen van een huis. Het woord zegt het eigenlijk al: tijdens de sleuteloverdracht wisselen de sleutels van de woning van eigenaar.De koper ontvangt alle sleutels die nodig zijn om toegang te krijgen tot het huis.
Tijdens de overdracht van het huis moeten zowel de koper als de verkoper van het huis aanwezig zijn. Bij afwezigheid kan de notaris echter gevolmachtigd worden. Het passeren van het huis zelf neemt maximaal 30 tot 60 minuten in beslag. Hierbij worden een leveringsakte en vaak ook een hypotheekakte getekend.
Tussen het ondertekenen van de verkoopovereenkomst en het verlijden van de notariële akte zitten maximum 4 maanden. In die tijd doet de notaris opzoekwerk en controles, zodat de verkoop met zekerheid kan worden afgesloten. Pas op de dag dat de akte verleden is, krijgt de koper de sleutel.
“Je staat er misschien niet zo bij stil, maar je gaat er bij een sleuteloverdracht eigenlijk gewoon van uit dat je alle uitgegeven sleutels van de vorige bewoner krijgt. Dat blijkt helaas niet altijd zo te zijn. Gemiddeld geven 8 van de 9 hoofdbewoners 2 sleutels aan derden.
De kosten koper, ook wel koperskosten genoemd, bestaan officieel uit overdrachtsbelasting en de notariskosten voor de eigendomsakte. Echter worden alle bijkomende kosten voor het kopen van een huis (zoals notariskosten voor de hypotheekakte en de kosten voor hypotheekadvies) soms ook als kosten koper aangeduid.
Ook als je je huis verkoopt met overwaarde, is de overwaarde in principe belastingvrij. Alleen als je vervolgens de overwaarde op je spaarrekening laat storten, kan dat wel gevolgen hebben voor je belasting. Je verliest dan een deel van je recht op hypotheekrenteaftrek en betaalt mogelijk (meer) vermogensbelasting.
Geen belasting betalen na verkoop huis
In Nederland wordt er geen belasting geheven over de eventuele winst die u maakt met de verkoop van uw huis. Dit is iets wat overigens in andere landen van Europa wel het geval is. Zo gezien betaalt u dus geen belasting na verkoop huis.
In de meeste gevallen bij de notaris van de koper. De notaris verlijdt dan de akte. Dat wil zeggen dat hij de volledige authentieke akte hardop voorleest.