Zet de orchidee niet in rechtstreeks zonlicht en op een plaats met een temperatuur tussen de 20 en 25°C. Dit geldt ook bij het water geven. Gebruik geen water dat te koud is. Zet de orchidee op de correcte plaats, verwijder de gele bladeren en verzorg de plant weer zoals normaal.
De meeste Phalaenopsis-orchideeën die je in de winkels kunt krijgen, bloeien meestal tussen de 2 tot 4 maanden. Echter, bij goede verzorging, kunnen de bloemen van een Phalaenopsis-orchidee soms wel tot een jaar mooi blijven!
Hoeveel water je de plant geeft is afhankelijk van het jaargetijde. In de zomer geef je hem één keer in de 5 tot 7 dagen en in de winter één keer in de 10 dagen. Dat kan je doen door hem te vernevelen. De orchidee is in staat om zowel via de bloem, blad als wortel het vocht op te nemen.
Een orchidee bloeit enorm lang. Na de bloei kun je hem verzorgen, zodat hij weer opnieuw gaat bloeien. Knip de takjes terug net boven het derde oog en hij zal daar weer een nieuwe scheut geven met nieuwe bloemen. Dit is ook een mooi moment om de plant te verpotten.
De orchidee staat graag op een lichte plek, en in de meeste huizen is de woonkamer de ruimte waar het meeste daglicht komt. Zet de plant niet in direct zonlicht, want haar bladeren kunnen verbranden. De ideale kamertemperatuur voor een orchidee ligt tussen de 20 en 22 graden. Dus pas op met tocht en bij de verwarming!
Dit is te wijten aan te weinig zonlicht of te weinig water. Zorg voor een lichtere plek, en geef de orchidee zeker een keer per week een dompelbadje. Vermijd ook tocht en temperatuurschommelingen.
Geef liefst vroeg op de dag water. Nog beter is het om de pot gedurende 5 tot 10 minuten in een emmer water onder te dompelen. Vervolgens kan uw orchidee gerust zeven dagen zonder water.
Om je Orchidee weer opnieuw in bloei te krijgen, moet je eerst de oude bloemen verwijderen en hem direct snoeien. Daarna moet je hem een beetje pesten, om hem aan te sporen tot het maken van nieuwe bloemen. De Orchidee is een sterke plant, dus wees niet bang dat hij snel dood gaat.
De meeste orchideeënsoorten bloeien één keer per jaar zo'n zes tot tien weken. De bekende Phalaenopsis (ook wel vlinderorchidee of maanorchidee genoemd) is een uitzondering. Deze orchidee bloeit zo'n twee tot zes maanden en soms wel twee tot drie keer per jaar!
De wortels, die naast de pot groeien, zijn luchtwortels. Ze hebben als het ware de pot gemist. Omdat ze geen functie vervullen, kunt u ze gewoon afknippen. Dit is echter niet noodzakelijk.
Zet je orchidee niet vlak boven de verwarming en let ook op met tocht. Hier kan de kamerplant niet goed tegen.
Als de stengel van je orchidee geel of bruin is geworden, knip je hem af boven het derde oog van onderen. Een oog is een verdikking in de stengel, van waaruit een nieuwe bloemtak zal groeien. Zet je orchidee weg op een plek die 6 of 7 graden koeler is, bijvoorbeeld de slaapkamer.
Als je geen lelijke gele bladeren wilt, moet je een orchidee uit de zon houden. Orchideeën hebben een gevoelige huid en ze verbranden heel snel. Maar ze hebben ook voldoende daglicht nodig: je orchidee voelt zich dus het lekkerst bij indirect, maar wel helder licht.
Vooral tijdens de bloeiperiode houden orchideeën wel van wat extra voeding. Geef bijvoorbeeld één keer per twee weken wat vloeibare orchideeënmeststof. Of leg wat meststofstaafjes bij de wortels. Meststoffen zorgen voor een betere weerstand, waardoor de plant nog langer doorbloeit en je vermijdt zo bladvergeling.
Je orchidee komt niet meer in bloei: mogelijk heeft ze te weinig licht, een tekort aan voeding, of heb je ze al jaren niet meer verpot. Gele of bruine vlekken op de bovenste bladeren: je orchidee heeft een zonneslag. Verhuis ze naar een plek met veel licht maar uit de directe zon.
Stekken van een orchidee
Verwijder heel voorzichtig met een pincet of je duim het bovenste vel van een oog. Zorg ervoor dat je hierbij schoon te werk gaat. Nadat je het bovenste vel hebt weggehaald blijft er een soort knop of puntje over, dit gedeelte zal de basis vormen waaraan de nieuwe orchidee ontstaat.
Nooit potgrond gebruiken, dat overleeft je orchidee niet. Gebruik speciale orchideengrond. Een orchidee moet via de wortels lucht binnen krijgen, dus de grond waarin de orchidee staat moet open en luchtig zijn. Gewone potgrond is veel te dicht en dus kan de orchidee niet meer 'ademen'.
Hoe vaak water geven aan orchidee
In de zomer één keer per vijf tot zeven dagen en in de winter wat minder (één keer per tien dagen). Het best dompel je je plant in lauw leidingwater, laat hem even staan en laat de plant vervolgens goed uitlekken. De grond moet weer drogen voordat je hem de volgende dompelbeurt geeft.
Geef ik te weinig water als de bladeren slap gaan hangen? Orchideeën die te droog worden gehouden, reageren daarop door hun bladeren te laten hangen. Een ander symptoom van watertekort zijn grijze, ingedroogde wortels. Geef iets meer water.
Verpot de Orchidee elke 2 á 3 jaar of wanneer de plant zijn pot is ontgroeid. Gebruik bij het verpotten speciale potgrond voor Orchideeën. Deze potgrond is licht, waardoor de wortels goed door de bodem kunnen wortelen. Verwijder de slechte wortels, voordat je de plant in een nieuwe pot plaatst.
Symboliek van de orchidee
In de Oudgriekse samenleving stond de orchidee bekend als vruchtbaarheidsplant en was het een teken van mannelijkheid. Later, tijdens de Victoriaanse tijd, werd de orchidee in Europa geroemd om haar schoonheid, rijkdom en kracht.
Voor goedkope orchideeën bent u bij Famiflora aan het juiste adres. Wij verkopen orchideeën vanaf €1,99. Onze specialisten weten alles af van de verschillende soorten planten en kunnen u daardoor uitstekend van dienst zijn.
Net als veel planten zorgen ook orchideeën voor zuurstof in de slaapkamer. Maar ook een feestelijke tafel kleed je aan met orchideeën. Niks geen saaie plant voor oma dus!
Ook in de zomermaanden, als we veel buiten zijn, kun je volop genieten van je orchidee. De meeste orchideeën soorten kunnen namelijk ook buiten gezet worden. Wel zo leuk, op je terras of balkon! En wist je dat er ook speciale orchideeën voor in de tuin zijn?